TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kağıt

kağıt haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kağıt haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dünyada ilk! Taştan kağıt ürettiler Haber

Dünyada ilk! Taştan kağıt ürettiler

Dünyada üretilen ve büyük bir kısmı inşaat sektöründe kullanılan pomza madeninin kullanım alanlarına bir yenisi daha eklendi. Günümüzde su arıtma, endüstriyel aşındırıcı, temizleyici, silgi, tekstil ürünleri yumuşatma, tarım, kot pantolon taşlaması, lastik kauçuk üretimi, kimya ve ilaç sanayii, pil üretimi, diş parlatma tozları ve topuk nasırı giderilmesi gibi onlarca sektörde kullanılan pomza, son olarak kağıt üretiminde de kullanılacak. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde Bitlis Eren Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “2. Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu'nda (PuPeS'23 Kapadokya) konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Çin ile yürüttükleri bir proje çerçevesinde dünyada ilk defa taştan kağıt üretmeyi başardıklarını söyledi. Prof. Dr. Alma, “Özellikle perlite ve bimse ham madde olarak çok ihtiyacımız var. Bir maddeyi en kötü kullanım şekli yakarak yok etmek ve çöpe atmaktır. Ülke olarak yükte hafif, parada ağır olan bu ürünlere dönmemiz gerekiyor. Son günlerde bor karbür üretildi. Katma değeri 10 dolardan 40 bin dolara yükseldi. Savunma sanayiinde çok iyiyiz. Fakat kullanılan malzemelerin yüzde 70’ini ithal ediyoruz. Bir tencere kulpunda bile odun talaşı, perlit tozu, mika tozu vardır. Bu tür ürünlere çok görülmeyen altın, elmas diyebiliriz. Pomza üretiminde dünyada 1. sıradayız. Dünyada 18 milyar metreküp pomza mevcut. Bunun 7,5 milyar metreküpü ülkemizde” dedi. Pomzadan lityum ve sodyum pil ürettiklerini de söyleyen Prof. Dr. Alma, “Kullandığımız ürünlere artı katma değer sağladık. Yeni tespitimiz cep telefonunda da kullanılabilecek. Ahşaptan üretilen raflar var, bunlar çabuk çürüyor. İlk defa Japonya’da bir çalışma yaptık. Pirinç kavuzu, odun talaşı ve kaplin plastiğini karıştırarak raf malzemesi yaptık. İçerisine ayrıca perlit ve pomza da kattık. Bu ürünü birçok alanda kullanmaya başladık” şeklinde konuştu. Bu tür ürünlerin kullanım alanlarının artırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Özellikte uçak sanayiinde alüminyum ve karbon malzeme kullanılıyor. Ayrıca Türkiye’de hiç olmayan bir uygulama üzerinde çalışıyoruz. Bu uygulamada Çinliler ile birlikte çalışuyoruz. ‘Stone paper’, taş kağıt. Bu çalışmada ağaç malzeme kullanılmayacak. Yüzde 80 kalsiyum karbonat, mermer tozu ve perlit, yüzde 20 de atık plastik kullanılacak. Bu konulara çok önem vermemiz gerekiyor. Bu anlamda gerekli Ar-Ge çalışmalarını yapıyoruz" diye konuştu. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Fazla kilo ve inatçı yağlara karşı 10 etkili egzersiz!

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2023'e rekorla başladı Haber

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2023'e rekorla başladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19 milyar 375 milyon dolara yükselerek 2023'ün ilk ayında rekor kırdı. Söz konusu dönemde Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünü ihracatındaki artış ise yüzde 12,4 olarak gerçekleşti. Sektör ihracatı 626,7 milyon dolara ulaşırken, tüm zamanların en yüksek ocak ayı rekoruna imza atıldı. Geçen ay mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında en yüksek rakam 76,3 milyon dolarla Irak'ta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 17,3 arttı. Irak'ı 34,7 milyon dolarla Birleşik Krallık, 30,6 milyon dolarla İran, 30,3 milyon dolarla İsrail izledi. Almanya, Rusya, Fas, Libya, Fransa ve ABD en yüksek ihracat gerçekleştirilen 10 ülke arasında yer aldı. Rusya ve İran'da dikkati çekici artış İlk 10 pazarda 7 ülkeye ihracatta artış yaşanırken, İsrail, Libya ve ABD'de düşüş görüldü. Söz konusu pazarda en yüksek ihracat artışı yüzde 216,4 ile Rusya'da kaydedildi. Bu ülkeye ihracat 7,1 milyon dolardan 22,5 milyon dolara yükseldi. İran da geçen ay yüzde 86,1'lik ihracat artışıyla dikkati çekti. Ocakta 1 milyon doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler arasında ise en yüksek artış yüzde 283,4 ile Cezayir'de, yüzde 228,6 ile Macaristan'da, yüzde 140 ile Tacikistan'da, yüzde 112,4 ile Sırbistan'da, yüzde 81,6 ile Hindistan'da, yüzde 68,8 ile Kazakistan'da görüldü. Güney Kore, Yeni Zelanda ve Tayvan ise sektörün ihracatının en çok düştüğü ülkeler arasında yer aldı. "Hedefimiz bu yıl 10 milyar dolar" İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, AA muhabirine ocak ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, zorlu fakat başarılarla noktalanan 2022'nin ardından Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023'e de güçlü bir başlangıç yaptıkları için gururlu olduklarını söyledi. Özkan, "Sektörümüzün tüm paydaşlarının gösterdiği gayret ve yeni rekorlara olan inancıyla bu yıla da güçlü bir ihracat başlangıcı yaptık. Doğru planlamaların yanı sıra katılacağımız fuarlar ve yapılacak yeni yatırımlarla globaldeki yeni fırsatları değerlendirip yılı 10 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. Dinamik ve üretken yapımızla bunu başarabileceğimiz inancımız tam." diye konuştu. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.