TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#japonya

japonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, japonya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Japonya’nın H3 roketi başarıyla fırlatıldı Haber

Japonya’nın H3 roketi başarıyla fırlatıldı

JAXA, Mitsubishi ile ortaklaşa geliştirilen H3 roketinin, geçtiğimiz yıl yapılan başarısız ilk denemenin ardından ikinci denemede başarılı bir şekilde fırlatıldığını açıkladı. Roketin, yerel saatle 09.22'de Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nden havalandığı belirtildi. Geliştirilmiş ateşleme sistemine sahip olan H3 roketinin, yörüngeye bir yapay uydu ile iki işlevsel mikro uydu taşıdığı kaydedildi. İlk etapta 2020'de uzaya gönderilmesi planlanan ancak motor tasarımındaki bir değişiklik nedeniyle fırlatılması geciken H3 roketi, Japonya'nın önceki amiral gemisi taşıyıcı roketi H2A'nın yerini alması için geliştirildi. H3, uzaya yaklaşık 1.3 kat daha fazla yük taşıyabilme kapasitesine sahip olarak tasarlandı ve fırlatma maliyetlerini yarı yarıya düşürmesi bekleniyor. Ayrıca, H3'ün denizaşırı kuruluşlar için uydu fırlatma gibi çeşitli ticari talepleri karşılayacak geniş bir yelpazede kullanılabileceği öngörülüyor. Uzay taşımacılığında uluslararası alanda rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen H3, son teknoloji sıvı yakıt teknolojisinden güç alıyor. H3 roketinin ikinci kez fırlatılması Perşembe günü planlanmış ancak kötü hava koşulları nedeniyle bu tarih ertelenmişti. İlk fırlatma denemesi 7 Mart 2023 tarihinde Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilmişti. Ancak, fırlatılan roketin ikinci aşama motorunun çalışmadığı belirlenmiş ve rokete kendini imha etme talimatı verilmişti.

Japonya'da ikinci uçak kazası: İki yolcu uçağı çarpıştı Haber

Japonya'da ikinci uçak kazası: İki yolcu uçağı çarpıştı

Japonya'da 2 Ocak'ta Haneda Havalimanı'nda yaşanan ve 5 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasının yankıları sürerken, bir uçak kazası daha meydana geldi. Hokkaido eyaletindeki New Chitose Havalimanı'nın pistinde Korean Air'a ait bir uçak, park halindeki Hong Kong merkezli Cathay Pacific'e ait bir yolcu uçağına çarptı. Yerel saatle 17.30’da meydana gelen kaza sırasında Korean Air uçağında 289 yolcu ve mürettebatın olduğu, Cathay Pacific uçağında ise yolcu bulunmadığı öğrenildi. Kazanın ardından yangın ya da patlama meydana gelmezken, ilk belirlemelere göre yaralanan da olmadı. Kazayla ilgili detaylı soruşturma başlatıldı. New Chitose Havalimanı'ndan bugün yapılması beklenen bazı uçuşlar, bölgede etkili olan şiddetli kar yağışı nedeniyle iptal edilmişti. Uçak kazasında 5 kişi ölmüştü Japonya, 2 Ocak'ta meydana gelen ve dünya kamuoyunu sarsan uçak kazası ile gündeme gelmişti. New Chitose Havalimanı'ndan Haneda Havalimanı'na gitmekte olan Japon Hava Yolları’na (JAL) ait 516 sefer sayılı Airbus A350 tipi uçak, inişi sırasında Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetleri’ne (JCG) ait MA-722 tipi uçakla çarpışmıştı. Kazada deprem bölgesine yardım malzemesi taşıyan JCG uçağındaki 5 personelin hayatını kaybettiği açıklanırken, pilot ise ağır yaralanmıştı. Alev topuna dönen JAL uçağındaki 367'si yolcu 12'si mürettebat 379 kişi ise başarılı bir tahliye operasyonu ile kazadan kurtulmuştu. Kazanın ardından başlatılan soruşturmada JCG uçağının piste giriş izninin olmadığı ortaya çıkmıştı.

Japonya’daki depremde ölü sayısı 110’a yükseldi Haber

Japonya’daki depremde ölü sayısı 110’a yükseldi

Japonya'nın Ishikawa eyaletinde 1 Ocak'ta meydana gelen ve çevre eyaletlerde de güçlü bir şekilde hissedilen 7.6 büyüklüğündeki depremin 6’ncı gününde can kaybı 110’a yükseldi. Yerel makamlardan edinilen bilgilere göre Ishikawa eyaletinde 516, Niigata eyaletinde 42, Toyama eyaletinde 41, Fukui eyaletinde 6 ve Gifu eyaletinde 1 olmak üzere en az 606 kişi de yaralandı. Kayıp 211 kişiyi arama çalışmaları sürerken, Ishikawa eyaletinde bulunan 66 bini aşkın hanede su kesintilerinin devam ettiği öğrenildi. Deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 31 bin kişinin kurulan 357 tahliye merkezinde kaldığı belirtildi. Depremin yol açtığı hasar nedeniyle Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF), Japonya Sahil Güvenlik Kuvvetleri (JCG) ve polis ekiplerinin bölgeye yardım ulaştırmada zorlandığı aktarıldı. Geçici konutlar yapılacak Ishikawa eyalet yönetimi depremzedeler için geçici konutlar inşa edileceğini duyururken, inşaat çalışmalarının gelecek hafta başlayacağı kaydedildi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ilgili devlet kurumlarına kurtarma çalışmalarını kararlılıkla sürdürme talimatı verdi. 7.6’lık depremin ardından tsunami uyarısı yapılmıştı Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) 1 Ocak'ta merkez üssü Ishikawa eyaleti olan 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıklamıştı. Ishikawa, Toyama, Niigata, Fukui ve Gifu eyaletlerinin yanı sıra başkent Tokyo ve çevresinde de hissedilen depremin ardından kıyı kesimler için tsunami uyarısı yapılmıştı. Bazı bölgelerde yüksekliği 1.2 metreyi bulan tsunami dalgalarının gözlendiği bildirilmişti. Deprem sonrasında birçok bölgede ciddi maddi hasar meydana gelmişti.

Japonya'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı  64'e çıktı Haber

Japonya'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 64'e çıktı

Japonya Meteoroloji Ajansına (JMA) göre, 1 ve 2 Ocak'ta İşikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında büyüklükleri 5 ila 7 arasında değişen depremler meydana geldi. Yarımada bölgesinde 3 Ocak yerel saatle 02.21'de 5 ve 10.54'te 5,5 büyüklüğünde iki deprem daha kaydedildi. Artçı sarsıntıların sürdüğü aktarıldı. Depremler sonrası kara yollarında çökme yaşandığı, bölge genelinde bazı yapıların hasar gördüğü, su ve elektrik tedarikinde aksaklıklar yaşandığı, bazı köylere ulaşımın kapandığı bildirildi. TOPRAK KAYMASI UYARISI İşikawa Eyalet Valiliği, bölgedeki depremlerde 64 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bölgedeki yerel belediyelere, halen devam eden depremler sonrası enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlar olduğuna yönelik bilgiler ulaştığı kaydedildi. Noto Yarımadası'na yönelik verilen aralıklı yağmur yağışı tahminleri sonrası, bölgede olası toprak kaymalarına karşı uyarılar verildi. YARDIM SEVKİYATI Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Eyalet Valiliğinin talebiyle, bölgeye sevk edilen Japonya Öz Savunma Kuvvetlerine (SDF) bağlı personel sayısının 2 bine yükseltildiğini açıkladı. Kişida, "Yardım malzemelerinin bölgelere sevkiyatı istikrarlı bir şekilde ilerliyor" dedi. SDF personelinin, arama kurtarma faaliyetlerine katıldığı, SDF'ye ait helikopterlerin, ihtiyaç malzemesi tedariki için kullanıldığı belirtildi. Valilik, yerli ve yabancılar için 6 dilde hizmet sunacak danışma hattı kurulduğunu açıkladı. Eyalet geneli kamu kuruluşlarında elektrik ve su kesintileri yaşandığı, market ve bakkallardaki ürünlerin yer aldığı rafların boşaldığı görüldü. Japonya Sağlık Bakanlığı, bölgede, hastaların, sigorta kartlarını ibraz edememeleri halinde de tedavi alabilmeleri için tıbbi kuruluşlara talimat verdi. İşikawa, Fukui, Toyama ve Niigata eyaletleri, "Afet Yardım Yasası" kapsamında, bölge geneli ilçe belediyeleri için merkezi hükümetten finansman desteği talep etti. HAVALİMANI PİSTİ ONARILACAK Noto Yarımadası'na en kısa süreli ulaşım yolu, Wajima kentindeki Noto Havalimanı'nda pistte uzunluğu 10 metreyi aşan çökmeler saptandı. Onarım sürecine alınan pistin en erken 4 Ocak gecesi yeniden hizmete alınabileceği aktarıldı. Japonya Jeo-Uzamsal Enformasyon Merkezi analizinde, kıyıdaki Wajima'da karanın 3 metreye yakın batıya doğru hareket ettiğinin saptandığı kaydedildi. SİSMİK AKTİVİTENİN SÜRMESİ BEKLENİYOR Merkezi hükümetin görevlendirdiği uzman heyet başkanı Tokyo Üniversitesi emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, Noto Yarımadası altındaki fayın 150 kilometreye kadar uzanabileceğini ve sismik aktivitenin sürmesini beklediklerini ifade etti. 1 Ocak'ta meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin, fayın üst tavan duvarının, taban duvarından yukarıya doğru yer değiştirmesi sonucu meydana geldiğini kaydeden Hirata, tektonik aktivitenin bölge geneline yayıldığı bilgisini verdi.

G7 toplantısının önceliği Gazze Şeridi'ndeki insani durum Haber

G7 toplantısının önceliği Gazze Şeridi'ndeki insani durum

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, G7 Dışişleri Bakanları toplantısında, Gazze Şeridi'nde insani durumun iyileştirilmesi konusunun "en önemli öncelik" olacağını söyledi. G7 2023 Dönem Başkanı Japonya'nın ev sahipliğinde, grup ülkelerinin dışişleri bakanları, 7-8 Kasım'da başkent Tokyo'da bir araya gelecek. Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko'nun başkanlığındaki toplantıya ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının katılması bekleniyor. Mevkidaşlarını Tokyo'da ağırlamaya hazırlanan Bakan Kamikawa, gazetecilere yaptığı açıklamada, G7 Dışişleri Bakanları toplantısının gündemleri arasında Gazze Şeridi'ndeki insani durum, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmelerin yer aldığını söyledi. Gazze Şeridi'nde durumun sürekli değiştiğini, tansiyonun yükseldiğini dile getiren Kamikawa, G7 toplantısında mevkidaşlarıyla, Orta Doğu'daki durumu derinlemesine ele almayı planladığını kaydetti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı saldırılara yönelik soruya Kamikawa, Japonya olarak, "İsrail ordusunun saldırıları hakkında hukuki değerlendirme yapmaktan kaçındıklarını" belirterek, "Masum sivillere yönelik saldırıların uluslararası insancıl hukukun temel ilkelerini ihlal ettiğini ve haklı gösterilemeyeceğini düşünüyoruz." dedi. Ülkesinin, çatışmanın tüm taraflarına sürekli, uluslararası hukuk doğrultusunda hareket etmesi yönünde çağrıda bulunduğuna işaret eden Kamikawa, insani durumun iyileştirilmesini "en önemli öncelik" olarak niteledi. Toplantının sonuç bildirgesinden "olası bir ateşkes çağrısı" yapılması ihtimaline yönelik soruya ise Kamikawa, "Bakanlar arasında, sonuç bildirgesinde yer vermek üzere, birtakım düzenlemelere yönelik koordinasyon içindeyiz." diyerek konu hakkında yorum yapmak istemediğini belirtti. Ukrayna'ya destek mesajı Orta Doğu'daki çatışmaların artmasının, G7'nin Ukrayna'ya desteğini etkilemeyeceğini dile getiren Kamikawa, toplantıda, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüntülü görüşme planladıklarını kaydetti. Kamikawa, "Orta Doğu'daki durum yoğunlaşsa bile, Rusya'ya karşı katı yaptırımları sürdürme taahhüdümüz ve Ukrayna'ya güçlü desteğimiz hiçbir şekilde sarsılmamıştır." ifadesini kullandı. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30'a yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'de Atatürk'ün ölüm yıldönümüne özel koreografi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.