TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İzmir Gazeteciler Cemiyeti

İzmir Gazeteciler Cemiyeti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İzmir Gazeteciler Cemiyeti haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İzmirli gazeteciler yeniden 'Gappi' dedi Haber

İzmirli gazeteciler yeniden 'Gappi' dedi

Seçim maratonunun ilk gününde İGC Başkanı Dilek Gappi 17. Dönem Faaliyet Raporu’nu sundu. Ayrıca Başkan Gappi ve Aylin Suphandağlı 18. Dönemde ekipleriyle birlikte gerçekleştirmeyi hedefledikleri projeleri İGC üyelerine anlattı. İkinci günde ise İGC üyeleri gelecek dönem başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. 5’i iptal edilen 585 İGC üyesinin oy kullandığı seçimde, 17. Dönem İGC Başkanı Dilek Gappi 374 oy ile yeniden Başkan seçildi. Aylin Suphandağlı ise seçimleri 206 oy ile ikinci olarak tamamladı. Sonuçların belirlenmesinin ardından açıklama yapan Başkan Gappi, yeni döneme deneyimli, güçlü bir ekip ve iddialı projelerle başlayacaklarını ifade ederek, “Mutluyuz. Her şeyden önce yaptığımız çalışmaların, verdiğimiz emeklerin karşılığını aldık diye düşünüyorum. Gerçekten çok zorlu bir süreç yaşamıştık. İzmir’deki depremin ardından İzmir Gazeteciler Cemiyeti çok derin etkilenmişti. Ana merkezi ve kira gelirleri olan binamız maalesef boşaltılmıştı ve sonradan yıkıldı. Böyle bir süreç İzmir Gazeteciler Cemiyeti için tarihinde çok ender zorlu süreçlerden biriydi. Buna rağmen bu sonucun vermemizin bütün sözleri tutmanın etkisi olduğunu düşünüyorum. İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri büyük bir aidiyet duygusuna sahip. Sadece ve sadece İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin iyiliğini düşünen büyüklerimizin de çok ilgisi oldu. Çok demokratik bir seçim oldu. Tam istediğimiz gibi barışçıl bir ortam, meslektaşlarımız ile bir aradaydık. Hatta bir ara bize seçim gibi değil de bir partiymiş gibi müthiş bir coşku oldu. Ben rakip olan Aylin Suphandağlı’ya da çok teşekkür ederim. Çünkü ekibiyle birlikte güzel, barış içerisinde, eşitlikçi bir yaklaşım sergilediler” dedi. İGC’nin 18. Döneminde Başkan Dilek Gappi ile birlikte çalışacak isimler şu şekilde: Yılmaz Coşkun, Mehlika Gökmen, Mücahit Bektaş, Reşat Yörük, Turgay Pasinligil, Duygu Taylan, Esat Erçetingöz, Metin Aydın, Tolga Albay, Yağız Barut.

Özgür Özel: İGC halkın haber alma hakkının teminatı Haber

Özgür Özel: İGC halkın haber alma hakkının teminatı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ağırlamaktan kıvanç duyduklarını dile getiren İGC Başkanı Dilek Gappi, Osmanlı Dönemi’nde ilk gazetenin İstanbul’da kurulsa da en etkin yerel basının İzmir’de olduğunu, 1800-1950 yılları arasında 500 gazete ve derginin İzmir’de çıktığını, İzmir’in Hasan Tahsin’in kenti olduğunu vurguladı. Bu nedenle İzmir basınında bağımsız gazetecilik mücadelesinin çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Gappi, hiçbir zaman bağımsız ve belgeli gazetecilik anlayışından taviz vermediklerini, istihdamı ve özellikle genç istihdamını çok önemsediklerini dile getirdi. “MODEL OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ” İzmir’de gençlerin kentte kalması için çaba harcadıklarını, model oluşturmaya çalıştıklarını, Uluslararası Basın Merkezi’nin de bu modellerden bir tanesi olduğunu dile getiren Başkan Gappi, “Amacımız meslektaşlarımızın özellikle İletişim Fakültesi’nde mezun olan meslektaşlarımızın tecrübe kazanmasını sağlamak. Son 20 yılda Türk basını olarak ciddi sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. İstihdam açısından da sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Türk medyası elinden şekillendirilmeye çalışılan bir toplum var. O nedenle duruşumuzu net bir şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi. “MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ” Çağdaş, dijitalleşmeye yatkın meslektaşların sayısının artması gerektiğini söyleyen Başkan Gappi, iş arama sürecinde olan meslektaşlara da kucak açmaya çalıştıklarını, Türk basınının her zaman zorlu yollardan geçebileceğini ancak bu süreçte birbirine destek olarak değişimi gerçekleştirebileceklerini, mücadele vermekten de vazgeçmeyeceklerini vurguladı. “İGC’NİN VARLIĞI SON DERECE ÖNEMLİ” Gazetecilerin ve basın meslek örgütlerinin çok önemli olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel, örgütlerin sadece gazetecilerin hak ve menfaatlerini değil, aynı zamanda kamunun hak ve menfaatlerini de koruduklarını söyledi. Özel, son dönemlerde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen İGC’nin özgür ve bağımsız bir şekilde gazetecilik mesleğini yapmasının halkın haber alma hakkının ve doğruları öğrenme hakkının teminatını olduğunu dile getirdi. İzmir'de dijital habercilik üzerinden yerel seçimlerin ciddi şekilde yönlendirilmeye çalışıldığı bir sürecin yaşandığını söyleyen Özel, İGC gibi yazılı kurallara, ilkelere, ahlaka ve öz birikime sahip kurumların varlığının son derece önemli olduğunu ifade etti. “UYUM VE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ” 1 Nisan günü adaylarının tamamının göreve geldiği ve İGC ile uyum ve iş birliği içinde çalıştıkları bir süreci hep beraber yaşayacaklarını söyleyen Özel, gazetecilik mesleğini yapan, geçinmek için, hayata tutunmak için mesleğinden taviz vermeyen tüm üyeleri saygıyla selamladığını, bundan sonra da hep birlikte olmayı ümit ettiklerini, İGC’yi Ankara’da da ağırlamak istediklerini belirtti.

Gazeteci Nurettin Tekindor hayatını kaybetti! Nurettin Tekindor kimdir? Haber

Gazeteci Nurettin Tekindor hayatını kaybetti! Nurettin Tekindor kimdir?

Duayen gazeteci Nurettin Tekindor, 88 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) duyurdu. İGC yaptığı duyuruda, “Üyemiz Nurettin Tekindor vefat etmiştir. Cenazesi Muğla Gökova’da toprağa verilecektir” ifadelerini kullandı. Peki, Nurettin Tekindor kimdir? NURETTİN TEKİNDOR KİMDİR? Nurettin Tekindor, 1935 yılında Bolu'da doğmuş olup, gazetecilik kariyerine Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Edebiyat Bölümü öğrencisi iken adım atmıştır. Gazetecilik kariyerine Dünya Gazetesi'nde başlayan Tekindor, on yıl süresince Ankara'da bu alanda faaliyet gösterdi. Ardından Almanya'ya giderek Almanya'nın Sesi (Batı Alman Radyosu Türkçe Yayınları-Deutsche Welle) Radyosu'nda program hazırlayıcısı ve sunucusu olarak görev alarak aynı zamanda Milliyet Gazetesi Bonn muhabirliği yapmıştır. Türkiye'ye dönüşünde ise 16 yıl boyunca Milliyet Gazetesi'nin İzmir Temsilciliği görevini üstlenmiştir. Nurettin Tekindor ise uzun yıllar boyunca Milliyet Gazetesi'nde çeşitli birimlerde çalışarak, geçen yıl emekli olduğu Halkla İlişkiler Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştür. Nurettin Tekindor, 1900'lü yılların başından 1950'li yıllara kadar uzanan dönemde, Bolu, Seben, Gökçesu, Mengen, Gerede yörelerinde geçen geniş ailesinin öyküsünü anlatan romanını 2005 yılında Troya Yayıncılık aracılığıyla okurla buluşturmuştur. "Hayat Yarınını Bilmez" adlı eseriyle, Bolu ve çevresinin sosyal-kültürel yaşamını zengin bir dil ve belgesel niteliğinde okurlara aktarmıştır.

İzmir’de bir ilkin temelleri atıldı: Basın Apartmanı yeniden hayat buluyor Haber

İzmir’de bir ilkin temelleri atıldı: Basın Apartmanı yeniden hayat buluyor

30 Ekim 2020 tarihinde Sisam adası açıklarında meydana gelen ve İzmir’de de büyük hasarlara neden olan depremde zarar gören yapılardan biri de İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC)’ye ait Basın Apartmanı olmuştu. Depremin hemen ardından apartman ikamete uygun olmadığı gerekçesiyle boşaltılırken yeni bir sürecin kapıları açılmıştı. Depremden 3 yıl sonra Basın Apartmanı, kentsel dönüşüm kapsamına alınıp yeniden inşa edilmesine karar verilirken İGC, uzun süren süreçlerin ardından bugün Konak’ın Alsancak semtinde bulunan Basın Apartmanı için temel atma töreni düzenledi. Törene; İGC Onursal Başkanı ve önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, İGC Başkanı Dilek Gappi, önceki dönem İGC Başkanı Misket Dikmen,  İGC yönetim kurulu ve üyeleri ile yerel gazetelerin temsilcileri katıldı. Törende konuşan Gappi, Basın Apartmanı’nın İzmir’de bazı ilklerin de temsili olduğunu söyledi. KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA EMSAL ALAN İLK PROJELERDEN BİRİ OLDU Deprem sonrası sürece değinen Gappi, “30 Ekim depremini yaşadık. Ertesi gün çatlaklarımız delindi ve birkaç gün sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililer geldi. ‘İkamet yasak’ dediler. Birdenbire İzmir Gazeteciler Cemiyeti için bambaşka süreçlerin önü açıldı. Önce güçlendirme mi olsun nasıl bir çalışma olsun diye düşündük. Depremin ardından çok zordu. Kentsel dönüşüm süreçlerinde belirsizlikler vardı. Biz 24 malik olarak yola çıktık. 60’ın üzerinde toplantı yaptık. İzmir’de depremin ardından ilk kez mimari projesini çizdirerek inşaat sürecini başlatan kurumlardan biri olduk. Süreç çok zor geçti. Ama iyi gitmesinin bir nedeni vardı. Bence Türkiye’nin en iyi mimarlık firmalarından biriyle çalıştık. Mimarımız İGC’den ücret talep etmedi. Proje, İzmir’de kentsel dönüşüm kapsamında emsal alan ilk projelerden biri oldu. Emsal almasak da yapmamız çok zordu. O da çok zordu ve hatta ulusalda bir mücadele gerektirdi. Ama sonuç olarak İzmir’de kalıcı, Türkiye’de sayılı Basın Apartmanı’nın ismini bir divit simgesiyle taşıyan çok özel bir mimari projeye sahip olduk. İhale süreci de hiç kolay olmadı. Üç ayrı ihale süreci gerçekleştirdik. Tek tek rakamlar bakılıp çok uzun pazarlıklar yapıldı. Bunun sonucunda da Türkiye’nin en iyi inşaat şirketlerinden biriyle yolumuza devam ettik” dedi. EMSAL TEŞKİL EDECEK BİR BASIN BİNASINA KAVUŞACAĞIZ Basın Apartmanının tamamlanması için 21 ayı işaret eden Gappi, “Başlamak bitirmenin yarısı derler. Sözleşmemize göre umarım 21 ay sonra binamıza kavuşacağız. Dairelerimizin değeri daha çok artacak. Bu çabalar içerisinde bize çok önemli destek verenler oldu. Ben bu yolda bize destek çıkan herkese çok teşekkür ediyorum. Biz, İzmir’de bir model olduk aynı zamanda. Mimarlık Merkezi bir kooperatif kurmuş ve geçtiğimiz günlerde temsilcisi gelerek ‘Biz İzmir’de sizden sonra bir hamle başlatmak istiyoruz. Özellikle depremin ardından vatandaşlar çok mağdur oluyorlar. Müteahhitlik firmaları devreye girebiliyor. Ama bu işin doğru yolu önce projenizi çizdirmektir. Biz de bunu anlatmak istiyoruz.’ dedi. İGC olarak bunun öncüsü olduğumuzu söylediler. Umarım en kısa zamanda, Türkiye’nin bu zorlu ekonomik koşullarına rağmen her şeyi çözeceğimizi umuyorum. En kısa zamanda İzmir’de ve Türkiye’ye örnek, emsal teşkil edecek bir basın binasına kavuşacağız” diye konuştu. Konuşmanın ardından kurdele kesilerek bereketin simgesi nar kırıldı. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bakanlıktan Karagöl’ü kurtaran karar

Gazeteciler, İzmir Kitap Fuarında basın özgürlüğünü konuştu Haber

Gazeteciler, İzmir Kitap Fuarında basın özgürlüğünü konuştu

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Genel Sekreteri Mehlika Gökmen moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Basın Özgürlüğü Üzerindeki Baskılar’ panelinde, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Feyaz Tatar, Basın Özgürlüğü Medya Araştırma Derneği (BAMAD) temsilcisi Burcu Taner, Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilcisi Özer Akdemir konuşmacı olarak yer aldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak dezenformasyon yasasının basını bugünlere getireceğini öngörerek aylar önce, Ankara’ya protesto etmeye gittiklerini hatırlatan İGC Genel Sekreteri Gökmen, basın özgürlüğü için bir avuç insan olarak mücadele ettiklerini söyledi. Dezenformasyon Yasası kapsamında Tolga Şardan’ın tutuklanmasına da değinen Gökmen, güçlü haber kaynakları olan ve gerçeği yazmaktan çekinmeyen gazetecilerin yasal yollarla tutuklanarak, önlerinin kesilmeye çalışıldığına değindi. Gökmen, “Türkiye’de basın abluka altında. Türkiye adeta açık cezaevi haline geldi. İktidar medya ilişkisinden ağır kokular yükseliyor. Biz bir avuç gazeteci de olsak da bedel ödeyen arkadaşlarımızın yanında olarak bu misyonu devam ettirmeliyiz. El birliğiyle bu yolu açalım nefes alalım diyoruz” diye konuştu. TGS İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Feyaz Tatar, 80 yıldır basının sansür altında olduğunu ve baskılara göğüs gerdiğini belirterek, mücadele için örgütlenmenin önemine işaret etti. “Dün Tolga Şardan’da bunun bir örneğini yaşadık. Biz gazeteciler olarak sesimizi daha çok çıkartmalıyız. Örgütlü mücadeleyi sürdürmeliyiz. ” diyerek, İzmir’de sadece 120 gazetecinin sendikalı olmasının yetersiz olduğunu dile getirdi. Sansür meşrulaştı BAMAD temsilcisi Burcu Taner; “Bugün sansür çok meşru bir zemine oturtuluyor. Daha da kötüsü son 10 yıldır oto sansür meşru hale geldi. Artık gazeteciler haberlerini yayınlamadan avukatlarına danışıyor.” dedi. Rüzgara karşı yürüyoruz Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilcisi Özer Akdemir ise tarihin her döneminde gazetecilerin öldürüldüğünü, mahkûm edildiğini ancak aydın insanların, yazarların, gazetecilerin vücuda oksijen taşıyan hücreler gibi olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gazeteciler İsrail'e tepki gösterdi

Şiddete Karşı İletişim Projesi büyüyor Haber

Şiddete Karşı İletişim Projesi büyüyor

Medyada şiddet dilinin yok edilmesi, cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi, toplumsal farkındalığı artırmak gibi amaçlarla Türkiye genelinde farklı bir proje ortaya koyan İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’nin yeni çalışmalarına başlıyor.  Hollanda Kraliyeti’nden aldığı destekle, 2021-2022 tarihlerinde 15 ay boyunca NAR 1 projesini gerçekleştiren İGC, İnsan Hakları proje çağrısına başvurduğu NAR 2 için de yeni destek almayı başardı. NAR 1 Projesi’nin birçok ödül aldığını anımsatan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, projenin ikinci aşamasının da Hollanda Kraliyeti tarafından destek görmesinden mutluluk duyduklarını söyledi. Finansal desteğin sürdürebilirlik açısından önemli olduğuna vurgu yapan Gappi, projede birçok ayağın ise yerel yönetimler ve STK’larla da iş birliği içerisinde yapılacağını ifade etti. Şiddete Karşı Çalışmalar Sürecek Hollanda Ankara Büyükelçiliği Türkiye’de kadınların güçlendirilmesi konulu programa katılan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Hollanda Krallığı Büyükelçi Yardımcısı Nathalie Lintvelt ve İnsan Hakları Yetkilisi Deniz Bezirgan bir araya geldi. Hollanda Büyükelçilik Yetkilileri Nar 2, projesinin şiddete karşı yürüteceği çalışmalarla önemli farkındalıklar yaratacağına inandıklarını belirttiler. 5 İlde eğitimler yapılacak 18 ay sürecek olan proje kapsamında İzmir, Manisa, Muğla, Denizli ve Aydın merkezli eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülecek. Gazetecilerin eğitim çalışmalarının yanı sıra, mahalle çalışmalarının da yapılacağı proje, medyada şiddet ve ayrımcı nefret söylemi dilinin kullanılmaması, çocuk istismarı konusunda çocuğun çıkarları gözetilerek haber yapılması ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi gibi amaçlar taşıyor. Proje kapsamında ayrıca, şiddete karşı doğru haber dilini yaymak amacıyla İzmir, Manisa, Muğla, Aydın ve Denizli'deki gazetecilere ürettikleri özel haberler için telif desteği sağlanacak. Bu haberler 9 Eylül Gazetesi’nde ve www.narsiddetekarsimedya.org'da yayınlanarak, sosyal medya hesaplarından duyurulacak. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir Barosu: Yasaların kadınlar aleyhine değiştirilmesine karşıyız!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.