TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İş kazası

İş kazası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İş kazası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de iş kazaları en çok ne zaman meydana geliyor? Haber

Türkiye’de iş kazaları en çok ne zaman meydana geliyor?

Türkiye’de yaşanan iş kazalarını değerlendiren Belgesem Operatör Yetiştirme Kurumunun kurucusu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Okan Sezgin, Türkiye’de yaşanan iş kazalarının genellikle mesai başladıktan ilk 3 saat içerisinde yaşandığını belirterek ülkemizde en fazla ölümlü iş kazasının yapı sektöründe yaşandığını söyledi. Çalışma hayatının en önemli sorunlarından birinin de iş kazalarının önlenmesi olduğunu belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Okan Sezgin, huzurlu ve güvenli bir iş ortamının her şeyden önemli olduğunu belirterek, “Araçla yolculuk yaparken emniyet kemeri ne kadar hayati önem taşıyorsa iş güvenliği kurallarını uymak da o kadar önemli. Ancak ülkemizde pek çok kişi ‘Bir şey olmaz’ düşüncesi ile hayati önem taşıyan basit önlemleri almıyor” dedi. Türkiye’de sürekli gündeme gelen maden kazalarının aslında yapı sektöründe yaşanan iş kazalarının çok çok altında olduğunu belirten Belgesem Operatör Yetiştirme Kurumu kurucusu ve İş Güvenliği Uzmanı Okan Sezgin, yetiştirdikleri her operatöre önce iş güvenliğinin önemini anlattıklarını söyledi. Artık iş sağlığı ve güvenliğini bir seçenek değil zorunluluk olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Sezgin, iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı dünyada her yıl milyonlarca çalışanın gerekli önlemleri almadığı için hayatını kaybettiğini kaydetti. EN FAZLA İŞ KAZASININ YAŞANDIĞI ÜLKE TÜRKİYE Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her yıl yaklaşık 2 milyon insan işe bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini, 28 AB ülkesi ve Türkiye’nin içinde yer aldığı araştırma verilerine göre en fazla iş kazasının yaşandığı ülkenin Türkiye olmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Sezgin, “16 Ocak 2015 tarihinde Türkiye’de yürürlüğe giren 187 No'lu İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası önemli bir gelişme sağladı. Ancak bu önlemlerin yasal zorunluluktan değil çalışanların kendi hayatları için uyması gerektiği bilincine varması önem arz ediyor. İstatistiki verilere göre; Türkiye’de 2011 yılından 2018 yılına kadar yükselen iş kazaları 2015 yılından sonra düşmeye başladı. 2011 yılında kayıtlarda yıllık 69 bin 227 iş kazası yer alırken bu rakam 2016’da 24 binlere kadar düştü. 2011 yılında 1700 olan ölümlü iş kazası ise 2019 yılında bin 147 olarak kayıtlarda yer aldı. Daha sonraki yıllarda çalışan sayısında artış olsa da alınan tedbirler sayesinde düşüş eğiliminde seyrediyor. En çok ölümlü iş kazasının yaşandığı iş kolu yapı sektörü. En fazla iş kazası ise mesai başladıktan 2-3 saat sonra yaşanıyor” diyerek herkesin iş güvenliğine azami ölçüde riayet etmesini tavsiye etti. Bu haber de ilginizi çekebilir: Aydın'daki feci kazada 1’i polis 3 kişi yaralandı

İş cinayetleri en çok hangi iş kolunda yaşandı? Haber

İş cinayetleri en çok hangi iş kolunda yaşandı?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) Temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerine yönelik raporu yayınladı. Buna göre Temmuz’da İSİG Meclisi’nin tespit edebildiği kadarıyla 57 şehirde ve yurtdışında 2 ülkede 182 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2023’ün ilk 7 ayında çalışırken ölen işçi sayısı 1051’e yükseldi. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı iş kolu tarım /orman olurken, trafik ve servis kazası nedeniyle ölenlerde de artış var.  Ocak’ta 116, Şubat’ta 195, Mart’ta 130, Nisan’da 123, Mayıs’ta 146, Haziran’da 159 işçi öldü. Yılbaşından bugüne her gün neredeyse 5 iş cinayeti yaşandı. Temmuz’da yaşamını yitiren işçilerin 6’sı 14 yaşından küçüktü yani çocuk işçiydi. 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 38 işçi, 30-49 yaş arası 63 işçi, 50-64 yaş arası 47 işçi, 65 yaş ve üstü 15 işçi hayatını kaybetti. İSİG Meclisi 9 işçinin ise yaşını belirleyemedi. TARIM SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR!  İSİG Meclisi’nin verilerine göre iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:  Tarım, orman işkolunda 56 (22 işçi ve 34 çiftçi);  Taşımacılık işkolunda 28;  İnşaat, yol işkolunda 21;  Belediye, genel işler işkolunda 16;  Konaklama, eğlence işkolunda 10;  Ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 9;  Enerji işkolunda 8;  Gıda, şeker işkolunda 7;  Metal işkolunda 6;  Madencilik işkolunda 5;  Gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 3;  Tekstil, deri işkolunda 2;  Basın, gazetecilik işkolunda 2;  Çimento, toprak, cam işkolunda 2;  Sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2;  Savunma, güvenlik işkolunda 2;  Petro-kimya, lastik işkolunda 1; Ağaç, kâğıt işkolunda 1 işçi; 1 işçinin de iş kolu belirlenemedi.  İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENLERİ?  Temmuz ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle: Trafik, servis kazası nedeniyle 52; Ezilme, göçük nedeniyle 35; Elektrik çarpması nedeniyle 22; Yüksekten düşme nedeniyle 17; Kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16; Şiddet nedeniyle 11; Zehirlenme, boğulma nedeniyle 9; İntihar nedeniyle 6; Patlama, yanma nedeniyle 5; Kesilme, kopma nedeniyle 3; Diğer nedenlerden dolayı 6 işçi…

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.