TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#iran

iran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, iran haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İsrail-Filistin savaşı İran’a mı sıçrıyor? ABD medyası duyurdu! Haber

İsrail-Filistin savaşı İran’a mı sıçrıyor? ABD medyası duyurdu!

İsrail’in İran'ın Şam Büyükelçiliğindeki konsolosluk binasına gerçekleştirdiği saldırısına İran’ın misilleme yapması bekleniyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’ın (WSJ) konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre İsrail, İran'ın 24 ila 48 saat içinde ülkenin güneyine veya kuzeyine doğrudan gerçekleştirmesi beklenen saldırıya hazırlanıyor. İran yönetiminden bilgi alan ikinci bir kaynak ise saldırı planlarının tartışıldığını, henüz nihai bir karar verilmediğini aktardı. Ayrıca ABD'li bir yetkili, istihbarat raporlarının İran’ın birkaç gün içinde "muhtemelen İsrail topraklarında" bir saldırı düzenleyeceğini gösterdiğini ifade etti. Siyasi risk değerlendirliyor İran Devrim Muhafızlarından adı açıklanmayan bir danışmana göre hafta başında İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e İsrail’e saldırmak için farklı seçenekler sunuldu. Danışman WSJ'ye yaptığı açıklamada, "Saldırı planları Dini Lider'in önünde, o hala siyasi riski değerlendiriyor" dedi. Ne olmuştu? İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına hava saldırısı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının "cevapsız" kalmayacağını ifade etmişti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, "İsrail rejimi cezalandırılacak ve gerekli cevabı alacak" demişti. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi de, "Konsolosluğumuza gerçekleştirilen saldırı ve Suriye’de varlığı yasal olan askeri danışmanların öldürülmesi uluslararası hukukun ihlalidir. İsrail’in elçiliklerinin hiçbiri artık güvende değil" ifadelerini kullanmıştı.

ABD, İsrail’e seyahat edecek vatandaşlarını uyardı Haber

ABD, İsrail’e seyahat edecek vatandaşlarını uyardı

İsrail’in İran’ın konsolosluğa düzenlediği saldırının ardından bölgede tansiyon yükseldi. İran’ın misilleme açıklamasının ardından İsrail’inden “hazırlıklıyız” açıklaması geldi. İran-İsrail arasındaki gerilim nedeniyle ABD de İsrail’deki çalışanları için harekete geçti. ABD, İran’dan olabilecek saldırılara karşı İsrail’deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, çalışanlarına “tedbir amacıyla” Kudüs, Tel Aviv ve Beerşeba’nın dışına seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı. Öte yandan, yaşanan gerilim devam ederken Alman Havayolları Lufthansa, İran’ın başkenti Tahran’a yönelik uçuş kısıtlamasını yarına kadar uzattı. Birleşik Krallık’tan sağduyu çağrısı Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cameron ve Abdullahiyan görüşmede bölgesel gelişmeler ve iki ülke ilişkileri ele alındı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki gelişmelerde ilerlemeler kaydedildiği belirtilirken işbirliğinin arttırılmasında mutabık kalındığı kaydedildi. David Cameron ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüşmede İranlı mevkidaşı Abdullahiyan’a İran’ın Orta Doğu’yu daha derin bir çatışmaya sürüklememesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi. Cameron, “Yanlış hesaplamanın daha fazla şiddete yol açabileceğinden endişeliyim. İran, tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla saldırının önlenmesi için çalışmalı” ifadelerini kullandı. Ne olmuştu? İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğuna hava saldırısı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının "cevapsız" kalmayacağını ifade etmişti. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi, “İsrail’in elçiliklerinin hiçbiri artık güvende değil ve bu korku nedeniyle şu ana kadar 28 büyükelçiliğini kapattılar” demişti. ABD Joe Biden ise ülkesinin İsrail’e yönelik savunma desteğini yineleyerek “Başbakan Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır. İsrail'in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” açıklamasını yapmıştı. Son olarak ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla, dün sabah saatlerinde İsrail’e ziyaret düzenlemiş İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile bölgedeki güvenlik sorunlarını değerlendirmişti. Hagari, "ABD silahlı kuvvetleriyle stratejik ilişkimiz güçlü ve sıkı. İran topraklarından yapılacak bir saldırı, İran'ın Orta Doğu'daki durumu tırmandırma ve başkalarının arkasına saklanmayı bırakma niyetinin açık bir kanıtı olacaktır” ifadelerine yer vermişti.

İran’da oy verme işlemi için süreler uzatıldı Haber

İran’da oy verme işlemi için süreler uzatıldı

Bugün İran'da halk, İslami Şura Meclisi ve dini lideri seçme ve denetleme görevi olan Uzmanlar Meclisi seçimleri için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00'den itibaren oylarını kullanmaya başlayan seçmenler için 50 binden fazla sandık kuruldu. Ülkede yaklaşık 61 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Reformist cephenin boykot çağrıları gölgesinde gerçekleşen seçimlerde halk, Tahran'da bulunan Hüseyniyeyi İrşad Camii'nde kurulan sandıklarda sabah saatlerinden itibaren oy kullanmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde başlayan ve ilk olarak 18.00'de sona ereceği açıklanan oy verme işlemi 20.00'ye uzatıldı. Oy kullanmaya gelen İranlı Zehra Ahvampurshapuri, "Ülkem ve dinim için oy vermeye geldim. Seçimin hayırla sonuçlanmasını umut ediyorum. Ülkemizdeki ekonomik sorunlar ve pahalılık son bulsun. Ben şu an kiracıyım, çünkü geçinemediğim için evimi satmak zorunda kaldım. Bu seçim ile birlikte sorunların çözülmesini istiyorum" şeklinde konuştu. İranlı seçmen Fatemeh Khamoshi, "Bugün seçimlere katılmak ve ülkemin geleceği hakkında rol almak için buraya geldim. Oy kullandığım için de çok mutluyum ve tüm vatandaşlarımızın seçime katılarak oy kullanmasını istiyorum" dedi. Bir diğer seçmen Ali Rıza Mesudi ise, “Sandık başına gitmek ve oy kullanmak aynı zamanda ilahi bir emirdir. Bugün eğer bir gücümüz varsa ve dünya ülkeleri bizi tanıyorsa, bu oyların kullanılmasıyla gerçekleşmiştir. Herkes seçimlere katılmalı ve oy kullanmalı" şeklinde konuştu. İran'ın 290 sandalyeli İslami Şura Meclisi için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken, dini lideri seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi'ndeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlere katılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.