TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Irak

Irak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Irak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bakan Fidan: Irak'ın savaşla, çatışmalarla anılmasını istemiyoruz Haber

Bakan Fidan: Irak'ın savaşla, çatışmalarla anılmasını istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Irak’ın iç karışıklarla, savaşla, çatışmayla anılmasını istemiyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın yapacağı Irak ziyaretine ilişkin sorusunu yanıtladı. Seyahatin Bağdat ve Erbil olmak üzere iki ayaklı gerçekleşeceğini söyleyen Fidan, "Bağdat’ta Cumhurbaşkanımız hükümet başkanı ile bir araya gelecek. Daha sonra anlaşmalar imzalanacak. Kendisi ayrıca Irak Cumhurbaşkanı ile de bir araya gelecek. Irak hükümetinin özellikle kalkınma ve siyasi istikrarla ilgili attığı adımları biz devlet olarak desteklemekteyiz. Irak uzun yıllardır çok sıkıntılı dönemlerden geçti. Siyasi istikrarın sağlanması çok güç oldu. Siyasi istikrar olmadığı zaman da özellikle halkın ihtiyacı olan temel hizmetlerin götürülmesi konusunda büyük problemler yaşandı. Irak büyük potansiyele sahip olmasına rağmen, temel hizmetlerin halka ulaştırılması konusunda büyük sıkıntı yaşamakta. Bu konuda mevcut hükümetin büyük bir farkındalık geliştirdiğini görüyoruz. Türkiye ilişkilerinde özellikle bu sıkıntıların giderilmesi için neler yapılabilir, daha iyi bir sağlık altyapısı nasıl hayata geçirilebilir, bu konuda elimizden gelen desteği verme konusunda kararlılığımız var. Uzun zamandır bakanlar, bürokratlar düzeyinde temaslar devam ediyordu. Bugün gelinen nokta itibariyle artık Cumhurbaşkanımızın Irak ziyareti ve orada bir stratejik çerçeve anlaşmasının imzalanması konusunda mutabık kalınmış durumda. Bu anlaşmayla özellikle birçok alanda aynı anda nasıl işbirliği yürütülebilir, bunun bir stratejik vizyonu ortaya konacak. Bu iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından önemli bir yol haritası teşkil edecek. İlişkilerimizi kurumsallaştırarak ileriye götürmek, başarıyı bir tesadüf olmaktan çıkartmak ve daha sistemle haline getirmek arzusundayız" ifadelerini kullandı.

Ortak sonuç bildirisi, Türkiye ve Irak arasındaki "Güvenlik Mekanizması Görüşmesi"nin ardından yayımlandı Haber

Ortak sonuç bildirisi, Türkiye ve Irak arasındaki "Güvenlik Mekanizması Görüşmesi"nin ardından yayımlandı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, beraberlerindeki heyetlerle Bağdat’ta bir araya geldi. "Türkiye-Irak Güvenlik Mekanizması Görüşmesi"nin ardından yayımlanan ortak sonuç bildirisinde; tarafların, 19 Aralık 2023'te Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğindeki bu temaslarda, bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınacakları ortak tutumun istişare edildiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ramazan ayı sonrasında Irak’ı ziyaretinin hazırlıklarının da ele alındığı kaydedilen bildiride, tarafların, bu tarihi ziyaretin başarısı için tüm çabaların ortaya konacağını teyit ettiği vurgulandı. Bildiride, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin muhtelif kulvarlarında yapısal çerçeveyi oluşturmak ve bu suretle düzenli temas mekanizmaları tesis etmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verildiği aktarıldı. ORTAK DAİMİ KOMİTELERİN İHDASI KARARLAŞTIRILDI Türkiye ile Irak arasında, ilişkilere stratejik bir çerçeve oluşturulması anlayışıyla hazırlayacakları bu metin marifetiyle iki ülke yetkililerinin eş güdümlü şekilde, düzenli aralıklarla ve sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmak üzerinde mutabık kaldığına dikkat çekilen bildiride, bu kapsamda terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdasının kararlaştırıldığı ifade edildi. Görüşmelerde, her iki tarafın da Irak’ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önemin vurgulandığı bildiride, ayrıca PKK'nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altının çizildiği ve söz konusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası’nı ihlal ettiği anlamına geldiğinin kayda geçirildiği aktarıldı. Bildiride, Türkiye'nin, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşıladığı; tarafların, Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare ettiği vurgulandı. Tarafların, Gazze'de soykırıma varan katliam başta olmak üzere, bölgedeki sınamalara ilişkin görüş teatisinde bulunduğu kaydedilen bildiride, Filistin davasının desteklenmesi konusunda güçlü iradelerinin teyit edildiği belirtildi. Bildiride, tarafların, öngörülen temas mekanizmaları çerçevesinde, görüşmelerin düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabık kaldığı aktarıldı. Aralık 2023'te Irak ile Türkiye arasında yapılan güvenlik odaklı görüşmede Irak, PKK'yı "ortak tehdit" olarak tanımlarken bu defa ilk kez "yasaklı örgüt" olarak tanımladı. Ayrıca, Irak Ulusal Güvenlik Konseyinin kararı ilk kez kamuoyuyla paylaşılırken, ortak mücadeleden ilk kez bahsedildi ve PKK'nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef aldığı vurgulandı.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye ile Irak karşılıklı ofis açacak Haber

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye ile Irak karşılıklı ofis açacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı görüşmede, Türkiye ile Irak arasındaki ulaştırma alanındaki ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması için çalışmaların hızlandığını ifade etti. Bakan Uraloğlu, kısa bir süre önce Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi ve beraberindeki heyetle bir araya geldiklerini hatırlatarak, iki ülke arasındaki ulaştırma sektöründeki ilişkilerin ve çalışmaların çeşitli boyutlarda devam ettiğini vurguladı. Kalkınma Yolu Projesi'nin bu çerçevede önemli bir yer tuttuğunu belirten Uraloğlu, "Ülkemiz ile Irak yetkilileri, Kalkınma Yolu projesi üzerinde yakın ve etkili bir şekilde çalışıyor. Irak ile projenin teknik detayları üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Projenin finansmanı ve yönetimi konularında da görüşmeler sürdürülüyor. Kalkınma Yolu Projesi'nin izlenmesi için iki ülke arasında karşılıklı ofis açılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu konuda ilerleyen dönemde somut adımlar atılacaktır." şeklinde konuştu. Bölgede örnek bir güzergah yönetim modeli oluşturma hedeflerine de değinen Uraloğlu, demiryollarında uluslararası koridorları tamamlama konusundaki çabalarının devam ettiğini ve Kalkınma Yolu'nun Türkiye'deki bölümünü tamamlayacaklarını belirtti. Projenin bölgedeki ulaşımı daha da kolay hale getireceğine dikkat çeken Uraloğlu, "Bugün Ümit Burnu'ndan yaklaşık 45, Kızıldeniz'den yaklaşık 35 günde gerçekleştirilen nakliyeler, Kalkınma Yolu tamamlandığında sadece 25 gün gibi daha kısa bir sürede gerçekleştirilebilecek." dedi. Uraloğlu, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı'na gelecek yüklerin Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlamak için 2022'nin başında başlatılan altyapı çalışmaları kapsamında, Fav Limanı'ndan ülkeye ulaşacak yaklaşık 1200 kilometrelik çift yönlü otoban ve demiryolu inşası planlandığını aktardı. Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türk ve Irak hükümetlerinin devam eden çalışmaların yanı sıra 23,8 milyar dolarlık yatırım planladığı belirtiliyor. Türkiye'nin bu yatırımları demir ve kara yolları için gerçekleştireceği ifade ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat ve 1912 kilometrelik kara yolu koridoru için ise 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planlandığı aktarılıyor. Mevcut durumda 439 kilometrelik demir yolunun bulunduğu belirtilirken, 1034 kilometrenin devam ettiği ve 615 kilometrelik bölümün ise planlandığı ifade ediliyor. Planlanan demir yolu ağlarının Gaziantep-Ovaköy arasında olacağı belirtilirken, bu demir yoluna 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacağı kaydediliyor. Proje kapsamında ülkeden geçen 1912 kilometrelik kara yolunun 1592 kilometresinin mevcut olduğu ve 320 kilometrelik bölümü için planlama yapıldığı belirtiliyor. Planlanan kara yolunun Şanlıurfa-Ovaköy arasında olacağı ve yatırım tutarının 2 milyar dolar olarak öngörüldüğü ifade ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.