TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gelir İdaresi Başkanlığı

Gelir İdaresi Başkanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gelir İdaresi Başkanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gayrimenkul alım satımı yapanlar dikkat! Yeni düzenleme 1 Mart’ta başladı Haber

Gayrimenkul alım satımı yapanlar dikkat! Yeni düzenleme 1 Mart’ta başladı

1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyan döneminde bildirimde bulunma süreci başladı ve bu süreç 1 Nisan 2024 tarihine kadar devam edecek. Örneğin, 21 Ekim 2022 tarihinde 900 bin liraya alınan bir gayrimenkul, 13 Temmuz 2023 tarihinde 2 milyon liraya satıldığında, alış tarihinden itibaren geçen 5 tam yıl olmadığı için elde edilen değer artışı kazancı vergiye tabi olacak. DEĞER ARTIŞI KAZANCI NEYE GÖRE BELİRLENECEK? Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı gayrimenkullerin 5 yıl içinde satılmasına ilişkin gelir vergisi beyanı kağıtlarında, gayrimenkul alım-satım işlemlerinin ticari etkinlik ve değer artış kazancı açısından nasıl değerlendirileceği açıklandı. Eğer gayrimenkul alım-satım işlemleri meslek niteliğinde icra ediliyorsa, elde edilen kazanç ticari kazanç olarak kabul ediliyor. Ayrıca, bir yıl içinde çok sayıda satış yapıldığı durumda bu kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilmekte. Eğer gayrimenkul alım-satım işlemi ticari kazanç hükümlerine tabi değilse, elde edilen kazanç "değer artışı kazancı" hükümlerine göre değerlendirilerek beyan ediliyor. GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA DİKKAT EDİLMESİ BEŞ YIL KURALI Bireylerin ücret karşılığında edindikleri konut, arsa vb. varlıkları satışa çıkarmaları halinde, elde ettikleri kazanç, satın alma tarihinden itibaren beş yıl içinde gerçekleşiyorsa, bu kazanç gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Beş yıllık süre hesaplanırken takvim günü dikkate alınmaktadır. MİRAS YOLUYLA EDİNİLEN GAYRİMENKULLERİN SATIŞINDA VERGİ VAR MI? Eğer konut, arsa gibi gayrimenkuller miras yoluyla size geçtiyse, bu varlıkları 5 yıl içinde satmanız durumunda değer artış kazancı vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Örnek olarak, bir mükellef 16 Ağustos 2020 tarihinde miras yoluyla elde ettiği apartman dairesini, 21 Kasım 2023 tarihinde satışa çıkarsa, bu satıştan elde ettiği gelir, miras nedeniyle intikal ettiği için vergiye tabi tutulmayacaktır. DEĞER ARTIŞ VERGİSİ NASIL HESAPLANIR? Hesaplamalar, değer artış kazancındaki verginin safi değer artışına uygulanan oran üzerinden belirlendiğini gösteriyor. Maliyet ücreti, konut ya da arsanın maliyetini temsil eder ve hesaplamalarda endeksleme uygulanır. Örneğin, bir kişi 2 Kasım 2020'de 1 milyon liraya satın aldığı konutu 1 Şubat 2023'te 4.5 milyon liraya sattığında, değer artış kazancının hesaplanması için önemli bir süreç başlıyor. Bu durumda, gayrimenkulün sağlandığı tarihten önceki ve satıldığı tarihten önceki ayların Yİ-ÜFE endeksleri kullanılarak maliyet ücreti belirlenir. Satış değerinden maliyet ücreti çıkarıldıktan sonra, vergiye tabi gelir belirlenir ve bu durum mükellefin ödeme yapması gereken gelir vergisini ortaya koyar. Ayrıca, satışın gerçekleştiği yıl içinde beyanname verilmesi ve verginin iki taksitte ödenmesi gerekmektedir.

Vergiyle ilgili sorulara "GİBİ" yanıt veriyor Haber

Vergiyle ilgili sorulara "GİBİ" yanıt veriyor

Edinilen bilgilere göre, GİB kamuda yapay zeka kullanımına örnek olacak bir uygulamayı hayata geçirdi. Dijital vergi asistanı olan GİBİ uygulaması, 7 gün 24 saat esasında çalışan yeni nesil bir iletişim kanalı olarak Başkanlığın "http://gib.gov.tr" internet sayfasından mükelleflerin hizmetine açıldı. Yapay zeka destekli makine öğrenmesi ile çalışan dijital vergi asistanı GİBİ'ye mevzuatla ilgili genel nitelikteki sorular sorulabiliyor. Diyalog esaslı uygulamayla, gerek dönemsel vergi yükümlülüklerine gerekse yeni mevzuat gelişmelerine dair bilgiler kullanıcılara en kısa sürede ve ilk elden ulaştırılıyor. GİBİ, motorlu taşıtlar vergisi, konut vergisi, pasaport ve yurt dışı çıkış harcı ya da cep telefonu IMEI işlemleri gibi vatandaşların günlük hayatına dair birçok konudaki sorulara yanıt veriyor. Bu kapsamda GİBİ'ye, "araba vergisi", "araç pulu", gibi genel ifadeler yazmak yeterli oluyor. Uygulama, vatandaşın bilgi edinmek istediği konuyu algılayarak, anında bilgilendirmede bulunuyor. GİBİ, mükellefiyet yazısı talebi, damga vergisi beyanı, haciz sorgulama, Kovid-19 tedbirlerine uyulmaması nedeniyle tahsil edilen idari para cezalarının iadesi, araç kasko değerleri, veraset işlemleri, haksız fiyat artışı ihbarı, trafik para cezası işlemleri, borç durum yazısı gibi çok sayıda konudaki soruları da yanıtlıyor. Detaylı sorular da yanıt buluyor Uygulama, daha detaylı vergi konularında da hizmet sağlıyor. Örneğin, 150 metrekare altındaki veya üstündeki bir konutun satışında KDV oranının yüzde kaç olacağı veya ikinci el bir taşıtın galeriden ya da kullanıcıdan alımında ne kadarlık KDV oranı uygulanacağı gibi detaylı sorulara da yanıt veriyor. GİBİ uygulaması, gelen sorular ve mevzuat düzenlemelerine göre de düzenli olarak güncellenecek. Uygulamada yanıt verilemeyen bir soru olması halinde, yanıtı birkaç gün içinde sisteme yüklenebilecek, mevzuat düzenlemeleri de aynı gün GİBİ'de yer alacak.

Ödemeyenler dikkat! Gece yarısı sona eriyor Haber

Ödemeyenler dikkat! Gece yarısı sona eriyor

Bu yıla ait gelir vergisinin ve motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) 2. taksitleri ile borç yapılandırmasına ilişkin 7440 sayılı Kanunun peşin, 1. ve 2. taksitlerinin ödeme süresi bugün doluyor. ''ÖDEMELER SON SAATLERE BIRAKILMAMALI'' Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gereken bu yıla ait gelir vergisinin ve MTV'nin 2. taksiti, 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların peşin, 1. ve 2. taksitlerinin ödemeleri ve Ba-Bs formlarının verilme süresi 4 Ağustos'a uzatılmıştı. Bu kapsamda ödeme kanallarında oluşabilecek son gün yoğunluğundan etkilenmemek için ödemelerin son saatlere bırakılmadan yapılması önem arz ediyor. İNTERNET ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILABİLİR Mükellefler söz konusu taksit ödemelerini, Başkanlığa ait internet adresi (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden, anlaşmalı bankaların kredi kartları, banka kartları veya banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından yapabiliyor. Öte yandan vergi dairesi veznelerinden, PTT şubelerinden de ödeme gerçekleştirilebiliyor. İnternet üzerinden yapılacak ödemeleri bu linke tıklayarak yapabilirsiniz. Vergi daireleri ödemeler kapsamında saat 21.00'e kadar açık olacak. Yoğunluk olması durumunda son mükellefin işi bitene kadar 23.59'a kadar işlemlere devam edilecek. Bankalara yapılacak elektronik ödemeler de gün sonuna kadar sürecek. AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, GİB'in depremler nedeniyle attığı adımları paylaştı Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı, GİB'in depremler nedeniyle attığı adımları paylaştı

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ'da deprem tarihi itibarıyla "mücbir sebep" hali ilan edildiği hatırlatıldı. Deprem bölgesindeki 669 bin 562 faal mükellef tarafından 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ertelendiği ifade edilen paylaşımda, verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresinin 15 Ağustos 2023'e, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresinin 31 Ağustos 2023'e kadar uzatıldığı kaydedildi. 2023 yılı 1'inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamelerinin ise alınmayacağı belirtilen paylaşımda, şu bilgilere yer verildi: "Ayrıca bu illerimizdeki toplam 2 milyon 166 bin 685 motorlu taşıtlar vergisi mükellefi de erteleme düzenlemesinden yararlanacaktır. Mücbir sebep ilan edilen 11 ilde ödenmesi gereken yaklaşık 37,1 milyar lira vergi ödemelerini 6 ay erteliyoruz. Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresini mücbir sebep halinin bitimi tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihine kadar erteliyoruz. Ayrıca bu yerlerde bulunan borçluların vergi dairelerine olan borçları gerekli şartları taşımaları kaydıyla faiz alınmaksızın azami 24 ay süreyle taksitlendirilecektir." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamının ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabileceği bildirilen paylaşımda, depremlerden etkilenen afetzedeler için Türk Kızılay ve AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamının gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabileceği ifade edildi. Paylaşımda, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, bu mükelleflerin işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemelerinin AFAD'a ya da AFAD'ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına ayni olarak bağışlanması durumunda, bu bağışların tamamının da indirim konusu yapılabileceği belirtilerek, bu kapsamda bedelsiz yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacağı ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV'lerin de işletmelerce indirim konusu yapılabileceği kaydedildi. İl AFAD müdürlükleri koordinesinde bedelsiz barınma hizmeti sağlayan işletmeler için KDV ve konaklama vergisi aranmayacağı ve bu işletmelerin, bedelsiz olarak yaptıkları giderleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterebileceği vurgulanan paylaşımda, şu ifadeler kullanıldı: "Depremden etkilenen illerimizde yapılan akaryakıt satışlarındaki belge düzeninin kolaylaştırılmasına ilişkin tedbirler alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden duyurulmuştur. 6790 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile olağanüstü hal ilan edilen 10 ilde kullanılmak üzere depremzede vatandaşlar için inşa edilen, kurulum ve montaj işleri dahil, prefabrik yapı ile konteynerlerde 2023 yılı sonuna kadar katma değer vergisi oranını yüzde 1'e indirdik." AA

Depremde zarar gören vergi daireleri geçici olarak başka yerde hizmet verecek Haber

Depremde zarar gören vergi daireleri geçici olarak başka yerde hizmet verecek

İdarenin internet sitesinde yer alan açıklamada, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sebebiyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'daki vergi dairesi müdürlüklerinden hizmet verdikleri binaların yıkılması veya ağır hasarlı olması sebebiyle hizmet veremeyecek durumda olan vergi dairesi müdürlüklerinin geçici süreyle başka bir ilde veya ilçede hizmet vermesinin uygun görüldüğü bildirildi. Açıklamada, Başkanlığın "www.gib.gov.tr" internet adresinden veya GİB mobil uygulaması üzerinden erişilebilen İnteraktif Vergi Dairesi kullanılarak tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda yapılmasının da mümkün olduğuna işaret edilerek, "Mükelleflerimizin başvuru, yazı, dilekçe vb. işlemler için vergi dairelerinin hizmet verdikleri binalara gitmelerine gerek bulunmamaktadır." ifadesi kullanıldı. Bilgisi verilmeyen vergi dairesi müdürlüklerinin ise deprem öncesindeki adreslerinde faaliyetlerine devam edecekleri belirtilen açıklamada, vergi dairelerinin hizmet verecekleri il ve adres bilgileri de yer aldı. Buna göre, Hatay Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Asım Gündüz, Şükrü Kanatlı, 23 Temmuz, Sahil, Antakya, Kırıkhan, Reyhanlı, Samandağ ve Akdeniz vergi daireleri Mersin'de, Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Aslanbey, Elbistan, Afşin, Pazarcık, Aksu vergi daireleri Kayseri'de, Adıyaman Defterdarlığı Sivas'ta, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı İslahiye Vergi Dairesi Şehitkamil ilçesinde, Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Şehitlik, Topçu Meydanı, Göbeklitepe, Birecik vergi daireleri Siverek, Viranşehir ve Suruç'ta, Malatya Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Fırat ve Beydağı vergi daireleri Kayseri'de, Osmaniye Defterdarlığına bağlı Kadirli Vergi Dairesi de Osmaniye'de Adnan Menderes Mahallesi'nde hizmet verecek. AA

Depremzedelere yardımlar vergi indirimine konu olacak Haber

Depremzedelere yardımlar vergi indirimine konu olacak

Gelir İdaresi Başkanlığı, deprem nedeniyle yapılan bağış ve yardımların vergi mevzuatı karşısındaki durumuna ilişkin açıklamada bulundu. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması ve afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince bağış ve yardımlar yapıldığına işaret edilen açıklamada, Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddeleri hükmü uyarınca, Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamının ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabildiği anımsatıldı. 3 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan 3483 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince, bu tarihten itibaren Türkiye'de meydana gelebilecek depremler sonrası zarar gören afetzedeler için Acil ve Afet Yönetimi (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda yardım kampanyaları yürütüldüğüne yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu kapsamda, Kahramanmaraş merkezli depremler için AFAD Başkanlığı koordinasyonunda yardım kampanyası başlatılmıştır. Ayrıca Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağışların tamamı da vergi matrahından indirilebilmektedir. Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecektir. Aynı şekilde, Türk Kızılay tarafından ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağışların tamamı da indirime konu edilebilecektir. Bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacaktır. Depremler sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemeleri de ayni olarak bağışlanabilmektedir. Ayni bağışlar; AFAD Başkanlığının kendisine yapılabileceği gibi AFAD'ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecektir. Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim konusu yapılabilecektir. Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV'ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir." AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.