TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gazze

Gazze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gazze haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

BBP Genel Başkanı Destici, Afyonkarahisar'da konuştu: Kudüs ve Mescid-i Aksa özgürlüğüne kavuşsun Haber

BBP Genel Başkanı Destici, Afyonkarahisar'da konuştu: Kudüs ve Mescid-i Aksa özgürlüğüne kavuşsun

Çay ilçesinde düzenlenen mitingde konuşan Mustafa Destici, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılarda Gazze'de 15 binden fazla çocuğun katledildiğini aktarırken 10 binden fazla masum kadın ve yaşlının öldürüldüğünü dile getirdi. Destici’den çağrı "İsrail'in milletvekili çıkıyor; 'ramazanda, Müslümanları, Gazzelileri, Filistinlileri öldürmek daha doğru ve kolay' diyor.” Diyen Destici, “Çünkü ramazanda güçsüzler, yorgunlar, oruç tutuyorlar' diyor. Başta İslam dünyası, Arap ülkeleri bütün dünyaya Afyonkarahisar'dan sesleniyoruz; bu katliamı durdurun. Bebekler, çocuklar, kadınlar, masum yaşlılar ölmesin ve barış bir an önce gelsin, Kudüs ve Mescid-i Aksa özgürlüğüne kavuşsun." diye konuştu. Destici, BBP'nin Cumhur İttifakı'nın bir parçası olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "İnşallah Çay'da Ali Yakut tekrar kazanacak ve size hizmet edecek. Meselelerinizi biliyoruz. Köylümüzün, çiftçimizin ne istediğini biliyoruz, ben de bir köylü çocuğuyum. Dolayısıyla da çiftçilerin, köylülerin meselesine vakıfız. Bakın şimdi Cumhurbaşkanı, emekliler için; '8 bin, 12 bin lira promosyon' dedi. Bankalar uyanıklık yapıyor. Daha önce verileni düşüyor. '10 bin lira olana 5 bin lira' diyor. Bunu herkes duysun. Cumhurbaşkanı'mızın sözünü, kimsenin yere düşürmeye hakkı yoktur. 8 ile 12 bin demişse bunun tamamı kesintisiz emeklimize verilmelidir."

AB zirvesinden Gazze için acil insani ara verilmesi çağrısı Haber

AB zirvesinden Gazze için acil insani ara verilmesi çağrısı

AB liderleri, Brüksel'de süren zirvenin Orta Doğu oturumunda ortak bildiri kabul etti. Gazze'de eşi benzeri görülmemiş sivil can kayıpları ve kritik insani durum karşısında dehşete düşüldüğü belirtilen bildiride, "AB Konseyi, sürdürülebilir bir ateşkese, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılmasına ve insani yardım sağlanmasına imkan verecek şekilde acil bir 'insani ara' çağrısında bulunur." ifadesi kullanıldı. Bildiride, "AB Konseyi, Gazze'deki felaket niteliğindeki insani durum ve bu durumun başta çocuklar olmak üzere siviller üzerindeki orantısız etkisi ve yaklaşan kıtlık riski konusunda derin kaygı duyuyor." denildi. Gazze'ye tüm yollardan tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişimin, sivil nüfusa hayat kurtarıcı yardım ve temel hizmetlerin geniş ölçekte sağlanması açısından hayati önem taşıdığı vurgulanan bildiride, "Sivillerin her zaman korunmasını sağlamak için nüfusun daha fazla yer değiştirmesini önlemek ve nüfusa güvenli barınak sağlamak için acil önlemler alınmalıdır." değerlendirmesi yapıldı. Refah'a saldırıdan kaçınılması çağrısı Bildiride, İsrail'in, Refah'ta zaten felaket durumda olan insani durumu daha da kötüleştirecek, acil ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardımın sağlanmasını engelleyecek kara saldırısı yapmaktan kaçınması istendi. Uluslararası Adalet Divanının hukuki açıdan bağlayıcı olan 26 Ocak tarihli kararına saygı gösterilmesinin ve uygulanmasının önemi vurgulanan bildiride, uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin kapsamlı ve bağımsız şekilde soruşturulması ve hesap verebilirliğin sağlanması gerektiği ifade edildi. Bildiride, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) hayati rol oynadığı kaydedildi. Batı Şeria ve Doğu Kudüs Bildiride ayrıca, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki duruma da değinilerek "AB, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki şiddetin derhal durdurulması ve kutsal mekanlara güvenli erişimin sağlanması çağrısında bulunuyor. AB Konseyi, aşırılıkçı yerleşimcilerin uyguladığı şiddeti, şiddetle kınıyor." ifadeleri kullanıldı. İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimleri daha da genişletme yönündeki kararları kınanırken, bu karardan geri dönülmesi istendi.

Blinken ve Arap Dışişleri Bakanları "Gazze" konulu toplantıda bir araya geldi Haber

Blinken ve Arap Dışişleri Bakanları "Gazze" konulu toplantıda bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Mısır'a yaptığı ziyarette, 7 Ekim'den bu yana altıncı kez düzenlediği Orta Doğu turunu gerçekleştirdi. Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşen ziyaret kapsamında, Arap Dışişleri Bakanları Gazze konulu bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Uluslararası İşbirliği Bakanı Rim el-Haşimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh katıldı. Toplantıda, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması, insani yardımların sevkiyatının önündeki engellerin aşılması, Filistin-İsrail ihtilafında iki devletli çözüm çabaları ve Gazze Şeridi'nde yaşanan açlık krizi gibi konular ele alındı. Toplantının ardından Blinken ve Shoukry, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Shoukry, toplantıda İsrail'in Refah'ta planladığı askeri harekatın da ele alındığını belirterek, "Tüm bu konularda koordinasyon sağlama konusunda mutabık kaldık. İnsanların yaşadığı acıları daha da arttırmaya gerek yok" ifadelerini kullandı. “Refah'a yönelik bir kara operasyonunun hata olacağı konusunda çok net olduk” İsrail’in Refah’a planladığı operasyonu "gereksiz" olarak nitelendiren Blinken, "Refah'a yönelik bir kara operasyonunun hata olacağı ve bunu destekleyemeyeceğimiz konusunda çok net olduk. Orada yerinden edilmiş insanların gidecek hiçbir yeri yok ve herhangi bir saldırı insani bir felakete yol açacaktır" dedi. Katar'da Hamas ve İsrail arasında devam eden ateşkes müzakerelerine değinen Blinken, “Boşluklar daralıyor" ifadelerini kullanarak, ABD'nin bir anlaşmaya varılması için baskı yapmaya devam ettiğini aktardı. Blinken, bir ateşkes anlaşmasının hala zor olduğunu ancak bunun hala mümkün olduğuna inandığını açıkladı. İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasına doğru "çok iyi ilerleme" kaydedildiğini belirten Blinken, dün Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette Suudi liderlerle iki ülke arasında daha yakın ilişkiler kurulması konusunda "çok iyi bir görüşme" gerçekleştirdiğini söyledi. Anlaşma için bir zaman çizelgesi veremeyeceğini belirten Blinken, görüşmelerin "anlaşmaya varılacak bir noktaya yaklaştığını" söyledi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'dan AB liderlerini İsrail’e güçlü bir mesaj vermeye çağrı Haber

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'dan AB liderlerini İsrail’e güçlü bir mesaj vermeye çağrı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulundu. Borrell, Gazze Şeridi'ndeki durumun ciddiyetine vurgu yaparak, liderlerin Ekim 2023'teki zirvede aldıkları önlemleri aşacak adımlar atmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Borrell, AB liderlerinin Gazze için sürdürülebilir bir ateşkes çağrısı yapacaklarını belirterek, "Sürdürülebilir bir ateşkes çağrısı yapmak, sadece rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmek değil, aynı zamanda Gazze'deki insanların yaşadığı insani krize dikkat çekmek anlamına geliyor" dedi. İsrail'e Gazze'ye daha fazla yardımın ulaşması için çağrıda bulunan ve AB liderlerinin de bu çağrıya katılacaklarını umut ettiğini belirten Borrell, "İnsanlar açlık çekiyor. Bu nedenle, Konsey'in İsrail'e güçlü bir mesaj göndermesini ve Gazze'ye gıda girişine engel olmayı sona erdirme ve sivillerle ilgilenme çağrısında bulunmasını umut ediyorum" dedi. Borrell, "İsrail'in kendini savunma hakkı olduğu şüphesiz. Ancak intikam almaya hakkı yok" diye ekledi. Borrell, dün yaptığı bir açıklamada, Gazze'de insan eliyle oluşturulan bir kıtlık olduğunu ve çok sayıda yardım kamyonunun sınırda bekletilerek geçişine izin verilmediğini ifade etmişti.

İsrail'den Şifa Hastanesi yakınlarındaki evlere saldırı: Ölü ve yaralılar var Haber

İsrail'den Şifa Hastanesi yakınlarındaki evlere saldırı: Ölü ve yaralılar var

Görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, İsrail tankları, Gazze kentinde bulunan Şifa Hastanesi'nin çevresindeki Rimal mahallesinde Filistinlilere ait evleri vurdu. Saldırıda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail askerleri, binaların çatılarına yerleşmiş "quadcopter" tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) evleri hedef aldı. İsrail ayrıca Rimal mahallesinde Gazze'nin çeşitli bölgelerinden yerlerinden edilmiş onlarca Filistinli ailenin kaldığı Emel Yetim Enstitüsü yakınlarındaki evleri de bombaladı. Buna ek olarak, ambulanslar ve sivil savunma araçları, İsrail askerlerinin hedefi haline geldikleri için bölgeye giremiyor. Ayrıca, Şifa Hastanesi çevresindeki Filistinliler dört gündür İsrail tarafından kuşatma altında tutuluyor, evlerinden çıkamıyorlar ve su ile yiyecek sıkıntısı yaşıyorlar. Şifa Hastanesi çevresi, daha önce birçok kez İsrail ordusunun baskınına uğramıştı ve son dört gündür yoğun saldırılara maruz kalıyor. 18 Mart'ta İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlemiş ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı yerleşkeyi kuşatmıştı. Filistin basını, İsrail ordusunun bu sabah Şifa Hastanesi'nde bir binayı patlayıcılarla havaya uçurduğunu duyurmuştu. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne erişimin artık imkansız olduğunu açıkladı. Gazze'nin kuzeyinde 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 16'sının yetersiz beslendiğini belirten Ghebreyesus, bu oranın savaştan önce yüzde 1'den daha az olduğunu ifade etti. Ayrıca, neredeyse tüm ailelerin yetersiz beslendiğini ve yetişkinlerin çocukların yiyebilmesi için öğünlerini azalttığını söyledi. Gazze'de çocukların yetersiz beslenme ve hastalıkların yanı sıra su ve sanitasyon eksikliğinin ortak etkileri nedeniyle öldüğünü kaydeden Ghebreyesus, "Bütün bir neslin geleceği ciddi tehlike altında" dedi. Gazze'ye son dönemde hava ve deniz yoluyla gıda yardımlarının ulaştırılmasının memnuniyetle karşılandığını belirten Ghebreyesus, ancak sadece karadan geçişlerin genişletilmesinin, kıtlığın önlenmesi için büyük ölçekli teslimatlara olanak sağlayacağını vurguladı. "Gazze'nin sağlık sistemi zarar görmeye devam ediyor" Gazze'nin sağlık sisteminin zarar görmeye devam ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, "DSÖ ve ortakları, sağlık çalışanlarına ve hastalara ilaç, yakıt ve yiyecek ulaştırmak için yüksek riskli görevler yürütüyor. Ancak yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engelleniyor veya reddediliyor." diye konuştu. Ghebreyesus, Şifa Hastanesi ve çevresindeki saldırılardan endişe duyduklarını, Şifa Hastanesine artık erişimin imkansız hale geldiğini söyledi. Şifa Hastanesindeki sağlık çalışanlarının gözaltına alındığı haberlerine de işaret eden Ghebreyesus, DSÖ'nün bugün Şifa Hastanesine yönelik gerçekleştirmeyi planladığı bir yardım misyonunu güvenlik gerekçesiyle iptal ettiğini dile getirdi. Ghebreyesus, İsrail'e, Gazze'ye daha fazla geçiş kapısı açmasının yanı sıra su, gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardımların girişini ve dağıtımını hızlandırması çağrısında bulundu. İsrail ordusunun bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaklaşık 30 bin yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Şifa Hastanesinin boşaltılmasını istediği bildirilmişti.

İsrail ordusu yine hastaneye saldırdı: Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde bir binayı havaya uçurdular Haber

İsrail ordusu yine hastaneye saldırdı: Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde bir binayı havaya uçurdular

El-Aksa televizyon kanalının haberine göre, İsrail güçleri, Gazze kentinin batısında yer alan Şifa Hastanesi'ndeki bir binayı havaya uçurdu. Filistin devlet televizyonu da birkaç saat önce Telegram hesabından yayımladığı paylaşımda, İsrail güçlerinin, Şifa Hastanesi'ne sığınan yerinden edilmiş kişilere hastane yerleşkesini derhal tahliye etmeleri için anonslar yaptığı belirtildi. İsrail ordusu, dün iftar saatinde Şifa Hastanesi bölgesine düzenlediği yoğun top atışı sonucu onlarca kişi ölmüş ve yaralanmıştı. Şifa Hastanesi'ne İsrail baskını İsrail ordusu, 18 Mart sabahı Gazze kentinin batısındaki Şifa Hastanesi'ne insansız hava araçları ve yoğun silah sesleri eşliğinde baskın düzenlemişti. İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada, Şifa Hastanesi bölgesindeki baskını kapsamında şu ana kadar yaklaşık 90 Filistinlinin hayatını kaybettiği, ordu güçleri ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) hastane yerleşkesinde 300'den fazla kişiyi sorguladığı ifade edilmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İsrail güçleri tarafından kuşatmaya alınan Şifa Hastanesi'nde hasta ve sağlık çalışanları ile yerinden edilmiş sivillerin mahsur kaldığı belirtilmişti. Şifa Hastanesi'nde mahsur kalanların yiyecek ve içecek bulamadıkları için 2 gündür oruçlarını açamadığı ifade edilmişti.

İsrail'in Şifa Hastanesi çevresine yönelik saldırılarında bir çok kişi hayatını kaybetti Haber

İsrail'in Şifa Hastanesi çevresine yönelik saldırılarında bir çok kişi hayatını kaybetti

İsrail güçleri, iftar saatinde Gazze kentinin batı kesiminde bulunan Şifa Hastanesi çevresine yoğun top atışlarıyla saldırılar düzenledi. İsrail'in saldırıları sonucunda birçok yerde çıkan yangınlar, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu onlarca Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oldu. İsrail saldırılarından kaçan yüzlerce Filistinli, Gazze kentinin doğusundaki et-Tuffah, ez-Zeytun, eş-Şucaiye ve el-Sabra mahallelerine sığındı. Şifa Hastanesi'nin yakınındaki birçok konut, İsrail ordusunun saldırıları sonucu kullanılamaz hale geldi. İsrail ordusunun saldırılarının devam ettiği bölgede, sokaklarda birçok cansız bedenin olduğu ve binlerce insanın da bölgede mahsur kaldığı bildirildi. Şifa Hastanesi ve çevresinde mahsur kalan Filistinliler, yiyecek ve içecek bulmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. İsrail: Şifa Hastanesi'ne saldırılarla müzakerelerde Hamas'a baskı kurmaya çalışıyoruz Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Şifa Hastanesi'ne saldırılarla müzakerelerde Hamas'ın üzerine baskı kurmaya çalıştıklarını savundu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, beraberindeki komutanlarla birlikte Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nde durum değerlendirmesi yaptı. Halevi, saldırılarda “Hamas liderliğini vurmak ve müzakerelere baskı yapmak” olmak üzere iki konuda başarılı olduklarını iddia ederek, saldırıların ve liderlerini hedef almanın Hamas’a baskı yapmak ve müzakereleri baskı altına almak açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Hamas’ın Şifa Hastanesi’ni komuta merkezine çevirdiğini iddia eden ve üst düzey isimlerini hedef almak için operasyon düzenlediklerini söyleyen Halevi, “Mahkumları tercih ediyoruz, onlar sorguda önemli kartlar.” ifadesini kullandı. Hamas: İsrail'in Şifa Hastanesindeki suçları hedeflerine ulaşamadığının kanıtı Hamas'tan yapılan açıklamada ise "İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesinde üst üste üçüncü gün işlediği suçlar, infazlar, tutuklama ve işkenceler, misilleme niteliğindedir. Bu saldırılar hiçbir başarıya ulaşamayan, Gazze Şeridi'ndeki hedeflerinden hiçbirini gerçekleştiremeyen bu ordunun karşı karşıya olduğu başarısızlığı ortaya koyuyor." ifadeleri kullanıldı. Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) ve kurumlarının yetersizliği karşısında ABD'nin desteği ile gerçekleştirilen saldırıların, Filistinlilerin ve direnişin kararlılığını artıracağını vurguladı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bini çocuk, 9 bin 220'si kadın olmak üzere 31 bin 923 Filistinli öldürüldü, 74 bin 96 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.