TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fırat Üniversitesi

Fırat Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fırat Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Demirel: Sepsis dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebidir Haber

Prof. Dr. Demirel: Sepsis dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebidir

Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirilen Dünya Sepsis Günü konferansına çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Konferansta açılış konuşması yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, sepsisin (kan zehirlenmesi) gerek yoğun bakım disiplininin gerekse enfeksiyon hastalıkları disiplini uzmanlarının üzerinde tüm sağlık çalışanlarının mücadele ettiği bir durum olduğunu söyledi. Prof. Dr. İsmail Demirel, hastane mortalitesinin bir numaralı sebebinin sepsis olduğunu, sepsisin dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. İsmail Demirel, sepsisin tüm hekim ve sağlık çalışanları açısından çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz ise sepsisin, yetişkin ve çocukların hastalığı olduğunu kısacası enfeksiyon hastalığı görülen her bireyde gelişebileceğini ancak yaşlı, bebek, hamile bireylerde veya kanser, diyabet, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde riskin daha yüksek olduğunu, bir diğer risk grubunun da gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanan kişilerin enfeksiyonları olduğunu ifade etti. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kalbinizi seviyorsanız tuza dikkat!

Boşanmaların arkasında yüzlerce çocuk geride kalıyor Haber

Boşanmaların arkasında yüzlerce çocuk geride kalıyor

Elazığ'da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce geçtiğimiz gün 'Aile Çalıştayı' düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştaya başta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Sait Çeçen olmak üzere adli birim temsilcileri, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı. "Aile, Eşitlik ve Adalet", "Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah", "Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenme", "Aile, Çevre ve İklim", "Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme", "Aile Odaklı Sosyal Hizmetler" konuları çalıştayda ele alındı. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan FÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı, Sosyolog Prof. Dr. Rıfat Bilgin, yıllara göre dünya ve Türkiye’deki evlilik, boşanma, aile dağılması ve ebeveynlerinden ayrı kalan çocuklar ile ilgili TÜİK verilerini paylaştı. "Pandemi döneminde evlilikler azaldı ve boşanma da buna paralel olarak az oldu" Çocuk, Suç ve Aile Sosyolojisi üzerine uzmanlık yapan Bilgin, "Evlilik ve cinselliğe ilişkin değişen tutumlardan etkilenerek tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki aile yapısı da buna göre değişip dönüşüyor. 1980’lerden başlayarak Türkiye’de geniş aile modeli çok yüksek bir orandayken günümüzde yüzde 25’lere, günümüze geldiğimizde ise yüzde 12’ye kadar düşmüş. Modernleşme ile beraber Türkiye’nin kentleşmesi, sanayi ve seri üretime geçiş ile beraber, onu takip eden bireyselleşme çekirdek aileyi ilk dönemlerde arttırdı. Günümüzde ise artık bireyselleşme ile beraber çekirdek aile de dağılmaya başlıyor. Yeni bir aile modeli ortaya çıkıyor ve biz buna dağılmış aile modeli diyoruz. 2001 yılında evlenme sayısı 544 bin, boşanma sayısı 91 bin olmuştur. Pandemi döneminde evlilikler azaldı ve boşanma da buna paralel olarak az oldu" dedi. "Boşanma ve ailenin dağılması ise hızlı bir biçimde artmaya başlıyor" Boşanmaların arttığına dikkat çeken Bilgin, "TÜİK’in 2022 yılının son verilerine göre 574 bin kişi evlenmiş, bunun 180 bini boşanmış. Neredeyse 1/6’e tekabül ediyor. Elazığ’a baktığımız zaman, 2018 yılında 3 bin 900 kişi evlenmiş, 636 kişi boşanmış, 2022 yılının verilerinde ise 3 bin 965 kişi evlenmiş bin 7 kişi boşanmış. Bu da 1/6’e denk geliyor. Evlilik ve evlenmek gittikçe azalıyor, boşanma ve ailenin dağılması ise gittikçe hızlı bir biçimde artmaya başlıyor. 2010 yılında evlilik süresine göre baktığımızda boşanmalar ve ailelerin dağılmasının yaklaşık yüzde 40’ı evliliğin ilk 4 yılı içerisinde gerçekleşiyor. Bütün dünyada literatür incelendiğinde her bir boşanmanın arkasında yaklaşık 2.4 çocuk geride kalıyor. Türkiye’de ise yaklaşık 2 buçuk milyon çocuk ailesinin dağılmasından dolayı ebeveyninin birisinden uzak kalıyor" diye konuştu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Havalar soğumaya başladı, soba satıcılarının kış hazırlığı başladı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.