TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eşitlik İçin Kadın Platformu

Eşitlik İçin Kadın Platformu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eşitlik İçin Kadın Platformu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kadınlar Mecliste Haber

Kadınlar Mecliste

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), kadınların eğitim hakkından çalışma hakkına, sanat yapmasından spor yapmasına kadar tüm haklarına açıkça yoğun saldırıların olduğu bir süreçte Meclis’in fiili açılış gününde Meclis’te olacak. EŞİK’ten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bugün 81 ilden Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüleri olarak Meclis’teyiz. Eşitlik ve özgürlükten yana kadın vekillerle birlikte kadın erkek eşitliğinin bir demokrasi meselesi olduğunu, kadına ve haklarına saygı duymayanların yapacaklarını söyledikleri yasal değişikliklerle geleceğimizi belirlemesine, hayatlarımızı, umutlarımızı ve özgürlüğümüzü gasp etmesine izin vermeyeceğimizi dile getirmek üzere buradayız… Kadınlar, hayatlarımızdan, haklarımızdan, hayallerimizden vazgeçmeyeceğimizi tüm Türkiye’ye ve dünyaya bir kez daha hatırlatacak. Herkesi kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine destek olmaya çağıracak. Kadınlar kadın vekillerle buluşarak kadınların dayanışmasını ve ortak mücadelesini bir kez daha gösterecek.” BİRLİKTE BAŞARACAĞIMIZDAN EMİNİZ Açıklamanın devamında şunlar yer alıyor: “Bu gidişe dur demek için yapılması gereken tek şey; amasız, fakatsız, hiçbir gerekçe öne sürmeden toplumsal muhalefetin tüm kesimlerinin ve muhalefet partilerinin ortak bir karşı duruş sergilemesidir. ‘Yok canım, o kadar da değil’ diyen; ‘İktidarın tek derdi ekonomik krizi gölgelemek’ diyerek olan biteni görmezden gelen; kadın haklarının tırpanlanmasını daha sonra, hiç gelmeyen uygun bir zamanda konuşulacak ikincil bir mesele olarak gören; laikliği çekinerek savunan ya da sözünü etmeyen tüm toplumsal kesimleri, tüm kadınları ve laiklik ve eşitlikten yana tüm milletvekillerini göreve çağırıyoruz. Eşit ve özgür bir gelecek için, Türkiye muhalefetini de ortak hareket ederek kadınların ve ülkenin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında nasıl yaşayacağımıza, ne giyip ne giymeyeceğimize biz kadınlar karar vereceğiz. Birlikte başaracağımızdan eminiz.” BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: EŞİK: Önce anayasaya saygı

EŞİK’ten eşit, özgür bir yaşam hayali Haber

EŞİK’ten eşit, özgür bir yaşam hayali

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 26 Temmuz Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, kadına yönelik şiddeti önlemek kararlılığından bahsederken, kadınlara karşı ekonomik şiddet anlamına gelen nafaka hakkını sınırlandırmanın adil olacağını kaydetti. Bakan Göktaş’ın nafaka çıkışına tepkiler sürerken, Eşitlik için Kadın Platformu(EŞİK) da yazılı bir açıklama yaptı.  Bakan Göktaş’ın açıklamalarının sürpriz olmadığını belirten EŞİK, “Zira nafaka hakkının sınırlandırılması iktidarın seçim sonrasına ertelenen bir seçim vaadi idi. Esasen kadın haklarına dair birçok konuyu tartışmaya açan, 2016 TBMM Boşanma Komisyonu Raporunda yer alan, o tarihten bu yana raftan bir indirip bir kaldırılan başlıklarından biriydi” dedi.  SESLERİNİ DUYURAMAYAN BİNLERCE NAFAKA MAĞDURU…  EŞİK’in yapmış olduğu açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor: “Konuşmasında ‘mağduriyet gidermek’ vurgusu yapan Bakan’ın mağdurdan kastı, ne yazık ki, seslerini duyuramayan binlerce gerçek nafaka mağduru kadın değil, nafaka hakkı karşıtlığını siyaset yapma aracı haline getiren çeşitli mağdur derneklerinin mensuplarıydı. Sayın Bakan’ı; Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasında birinci derecede sorumlu bir Bakan olarak, kadınları ve çocukları şiddete karşı korumasız bırakacak, nafakalarının kesilip yokluk ve yoksulluğa terk edilerek eşitsizlikleri daha da artıracak politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.”  ÖZGÜR BİR YAŞAM HAYALİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ  EŞİK, şöyle devam etti: “4 kadınla evliliğin yasal olduğu bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri ile ‘aile birliğini korumak’ için yapılacağı açıklanan işbirliğinin ayrıntılarını toplumla paylaşmasını bekliyoruz. ‘Yerli ve milli’ olmadığı gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmışken, bir başka ülke ile özel işbirliğinin hangi temelde yerli ve milli olacağını açıklamaya davet ediyoruz. Sanıldığının aksine ülkemizde her toplumsal kesimden kadınların büyük çoğunluğunun Medeni Kanun ve diğer yasalarla garanti altına alınan haklarını gayet iyi bildiklerini, önümüzdeki yerel seçimlerde en temel haklarını aşındıranları unutmayacaklarını hatırlatıyor; hiçbir hakkımızdan ve laik demokratik bir ülkede, eşit, özgür bir yaşam hayalimizden vazgeçmeyeceğimizin altını bir kez daha çiziyoruz.”   

EŞİK’ten vekil listelerine kontra Haber

EŞİK’ten vekil listelerine kontra

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK Platformu), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimin milletvekili listeleriyle ilgili açıklama yaptı. Kesinleşen listelerde AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) adaylarının incelendiği aktarılan açıklamada, “Yapmış olduğumuz inceleme, yeni Meclis’in eşit temsilden yine çok uzak olacağını ortaya koymaktadır. Kadınlar siyasete girmek istemiyor iddiasını çürüten çok sayıda kadın aday adayı olmasına rağmen, birçok partinin kesinleşmiş listelerinde çok az sayıda kadına yer verildiği, büyük bölümünün de seçilemeyecek yerlere konularak listelerdeki kadın oranının yapay şekilde yükseltildiği görülmektedir” ifadelerine yer verildi. KADINLARA KARŞI AÇIK BİR AYRIMCILIK Açıklamadan satır başları ise şöyle: “Cinsiyete göre ayrıştırılmış veri toplamak devletin ve kamu ya da özel ilgili tüm kurumların temel görevlerinden biridir. Bu görevi ısrarla yerine getirmemek kadınlara karşı açık bir ayrımcılıktır; Anayasa’nın başta eşitlikle ilgili 10. maddesi olmak üzere birçok maddesinin ve Türkiye’nin taraf olduğu BM CEDAW Sözleşmesi’nin 9 No’lu Genel Tavsiyesinin açık ihlali anlamına gelmektedir… 33 ilden kadın vekil çıkmamaktadır. Bu iller TBMM’nin 28. Dönemi boyunca sadece erkek vekillerce temsil edileceklerdir. Cumhuriyet tarihi boyunca kadın vekil çıkarmamış olan 20 ilden 18’inde bu seçimde de kadın vekil çıkmayacağı görülmektedir. MHP’nin 40, AK Parti’nin 34, İyi Parti’nin 22, CHP’nin 21 ilde kadın adayı bulunmamaktadır. Meclis’e 117 kadın vekilin girmesi ve Meclis’teki kadın oranının yüzde 19.50 olması beklenmektedir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.