TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#EŞİK

EŞİK haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, EŞİK haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

“Türkiye’nin tüm kadınlarını karşınızda bulursunuz” Haber

“Türkiye’nin tüm kadınlarını karşınızda bulursunuz”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde “Aile Hukuku konusunda geniş bir çalışmamız var” söyleminde bulunmuştu. Bu açıklamaya tepki gösteren Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) ise yazılı bir açıklama yaparak “Evrensel hukukun güvencesi altında, eşit, şiddetsiz ve özgür bir yaşam için Medeni Yasa’yı savunmak ülkenin kuruluşuna emeği geçenlere borcumuz, geleceğimize ve bu ülkenin tüm çocuklarına karşı sorumluluğumuzdur. Medeni yasaya dokunma, uygula! Anayasayı uygulamayanlar anayasa yapamazlar!” dedi. NE HAKLA? O açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor: “Eşit yurttaşlığın güvencesi olan Medeni Yasa’yı silme yetkisini nereden buluyorsunuz? Kadınların yüzlerce yıllık mücadelesinin ürünü olan Medeni Yasayı silip, yeniden yazmaya kalkıştığınız anda Türkiye’nin tüm kadınlarını karşınızda bulursunuz. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 16 Ağustos'ta,“Özellikle Aile Hukuku konusunda geniş bir çalışmamız var. Bilim Komisyonumuz şu anda çalışıyor. Aile Hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak” demişti. Biz de EŞİK olarak; kimler tarafından ve nasıl oluşturulduğu belli olmayan bir Bilim Kurulu ve sahte mağduriyetler ile Medeni Yasa’yı değiştiremezsiniz demiştik. Bakan Tunç, 31 Ağustos tarihli açıklamasında ise söyleminin dozunu artırarak,“Aile hukukunu sil baştan ele alacağız” açıklaması yaptı. Biz de tekrar soruyoruz, ne hakla?” MEDENİ YASAYA DOKUNMA, UYGULA Açıklamada şu sözlere de dikkat çekildi: “Biz kadınlar uzun zamandır bu tehlikenin farkındayız. Özellikle son üç yılda çok geniş yelpazeden kadınların buluştuğu EŞİK Platformu’nda etkin bir mücadele ortaya koyduk. Ne her gün kadına karşı artan şiddet ve ayrımcılık ne de seçim sonuçları nedeniyle yılgınlığa düşmedik ve asla vazgeçmedik. Ancak bu mücadele sadece kadınları ilgilendirmiyor. Yaşam için, özgürlük için, eşitlik için laiklik ilkesini özel hayatta güvenceye altına alan, seküler bir yaşamı hepimiz için mümkün kılan Medeni Yasa’yı savunmak zorundayız. Başta muhalefet partileri olmak üzere herkesi göreve ve sorumluluk almaya çağırıyoruz. Evrensel hukukun güvencesi altında, eşit, şiddetsiz ve özgür bir yaşam için Medeni Yasa’yı savunmak ülkenin kuruluşuna emeği geçenlere borcumuz, geleceğimize ve bu ülkenin tüm çocuklarına karşı sorumluluğumuzdur. Medeni yasaya dokunma, uygula! Anayasayı uygulamayanlar anayasa yapamazlar!” BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: EŞİK’ten eşit, özgür bir yaşam hayali

EŞİK’ten eşit, özgür bir yaşam hayali Haber

EŞİK’ten eşit, özgür bir yaşam hayali

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 26 Temmuz Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, kadına yönelik şiddeti önlemek kararlılığından bahsederken, kadınlara karşı ekonomik şiddet anlamına gelen nafaka hakkını sınırlandırmanın adil olacağını kaydetti. Bakan Göktaş’ın nafaka çıkışına tepkiler sürerken, Eşitlik için Kadın Platformu(EŞİK) da yazılı bir açıklama yaptı.  Bakan Göktaş’ın açıklamalarının sürpriz olmadığını belirten EŞİK, “Zira nafaka hakkının sınırlandırılması iktidarın seçim sonrasına ertelenen bir seçim vaadi idi. Esasen kadın haklarına dair birçok konuyu tartışmaya açan, 2016 TBMM Boşanma Komisyonu Raporunda yer alan, o tarihten bu yana raftan bir indirip bir kaldırılan başlıklarından biriydi” dedi.  SESLERİNİ DUYURAMAYAN BİNLERCE NAFAKA MAĞDURU…  EŞİK’in yapmış olduğu açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor: “Konuşmasında ‘mağduriyet gidermek’ vurgusu yapan Bakan’ın mağdurdan kastı, ne yazık ki, seslerini duyuramayan binlerce gerçek nafaka mağduru kadın değil, nafaka hakkı karşıtlığını siyaset yapma aracı haline getiren çeşitli mağdur derneklerinin mensuplarıydı. Sayın Bakan’ı; Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasında birinci derecede sorumlu bir Bakan olarak, kadınları ve çocukları şiddete karşı korumasız bırakacak, nafakalarının kesilip yokluk ve yoksulluğa terk edilerek eşitsizlikleri daha da artıracak politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.”  ÖZGÜR BİR YAŞAM HAYALİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ  EŞİK, şöyle devam etti: “4 kadınla evliliğin yasal olduğu bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri ile ‘aile birliğini korumak’ için yapılacağı açıklanan işbirliğinin ayrıntılarını toplumla paylaşmasını bekliyoruz. ‘Yerli ve milli’ olmadığı gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmışken, bir başka ülke ile özel işbirliğinin hangi temelde yerli ve milli olacağını açıklamaya davet ediyoruz. Sanıldığının aksine ülkemizde her toplumsal kesimden kadınların büyük çoğunluğunun Medeni Kanun ve diğer yasalarla garanti altına alınan haklarını gayet iyi bildiklerini, önümüzdeki yerel seçimlerde en temel haklarını aşındıranları unutmayacaklarını hatırlatıyor; hiçbir hakkımızdan ve laik demokratik bir ülkede, eşit, özgür bir yaşam hayalimizden vazgeçmeyeceğimizin altını bir kez daha çiziyoruz.”   

EŞİK’ten ÇEDES tepkisi: “Haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz” Haber

EŞİK’ten ÇEDES tepkisi: “Haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ‘kız okulları’ söylemlerine tepki gösteren bir açıklama yayınladı. Öte yandan, ÇEDES projesine de yüklenen EŞİK, “Laik demokratik bir ülkede, eşit ve özgür bir hayat hayalimizden ve haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz” mesajını verdi. EŞİK tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Milli Eğitim Bakanı ve onu desteklemekte adeta yarışan bazı siyasetçiler, kız çocuklarının okullaşmasını teşvik etmek istiyorlarsa; Öncelikle çocuklara bakış açılarını gözden geçirip; onları sadece cinsellikleri olan varlıklar olarak görmekten vazgeçerek; her çocuğun hakları, hayalleri, geleceğe dair umutları olan bireyler olduklarını kabul etsinler. İki cinsin çocuk yaşta yan yana gelmesinde sakınca gören aileler var ise onların çocuklara bakış açısını değiştirip dönüştürmeye, onları yüzlerce yıl geride kalan eğitim anlayışının etkisinden çıkarmaya çalışsınlar. Çocukların karşı cinsle birlikte büyümesinin ruhsal gelişimleri açısından zorunlu olduğunu görmeleri için bilimsel gerçeklere erişimlerini sağlasınlar.” EKONOMİK ÇÖKÜŞLE BOĞUŞAN… Açıklamadan diğer önemli kesitler şöyle: “Yoksullaştırılan ve yaşanan ekonomik çöküşle boğuşan, çocuğuna defter kalem alamadığı ve beslenme çantasını dolduramadığı için okula gönderemeyen milyonlarca yoksul ailenin sorunlarına çare arasınlar. Yoksullaştırılan ve mahalle baskısına maruz bırakılan ailelerin çocuklarını, kız çocuklarının okula gönderilmesine açıkça karşı çıkan ve kendi çocuklarını dahi 6 yaşında evlendirmekte sakınca görmeyen tarikatların yüzyıllar öncesinde kalan ‘terbiye’ sistemine göndermek zorunda kalmalarının önüne geçsinler. Çocuklar ailelerin ‘malı’ değil ülkenin ve dünyanın geleceğine sahip çıkacak olan bireylerdir ve insan hakları hukukuna göre hakları vardır. Laik bilimsel eğitim bu hakların en başında gelir.” ASLA VAZGEÇMİYORUZ Her çocuğun temel eğitime katılıp katılmadığını takip etmenin devletin birincil sorumluluğu olduğunu kaydeden EŞİK, “Kadınlar, kendilerini ve kız çocuklarını birer birey, birer insan ve hakları olan varlıklar olarak görmeyen, neredeyse karma hayatı toptan yasaklama eğilimindeki bu zihniyetin ülkeye verdikleri zararın bedelini fazlasıyla ödediler. Böylesi bir zihniyete dur demek, laik demokratik bir ülkede huzurla yaşamak isteyen, kadın erkek fark etmeksizin, her toplumsal kesimden herkesin öncelikli sorumluluğudur. EŞİK platformu olarak, böylesine ağır bir süreçte bu sorumluluğun yaşamsal olduğunu hatırlatıyor; laik demokratik bir ülkede, eşit ve özgür bir hayat hayalimizden ve haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz” mesajını verdi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.