TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Derin Yoksulluk Ağı

Derin Yoksulluk Ağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Derin Yoksulluk Ağı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Umutsuzluğun gölgesinde… Büyüyünce ne olmak istiyorsun? Haber

Umutsuzluğun gölgesinde… Büyüyünce ne olmak istiyorsun?

Derin yoksulluğun sürdürülemez koşullarını görünür kılmak ve yoksulluğu bir insan hakları ihlali olarak tartışmak için çalışmalar yürüten Derin Yoksulluk Ağı, Aralık 2023’te yaptığı saha çalışmasındaki gözlemlere ilişkin raporunu yayımladı. Rapor; hedefler, yetkileri olsa, okul yemekleri ve öneriler bölümlerinden oluşuyor. Derin Yoksulluk Ağı raporda, mahalledeki çocukların “büyüyünce ne olmak istiyorsun” sorusuna verdiği cevapların sınırlılığına dikkat çekiyor. Rapora göre; çocuklar ağırlıklı olarak oğlan çocuklar, polis, kız çocuklar ise hemşire olmak istiyor. ÇOCUKLAR NE İSTİYOR? Son iki yıl içerisinde çocuklardaki umutsuzluğun giderek arttığı belirtilen raporda, 7. Sınıf öğrencisi N.’nin kendilerine “Ağabey not alsan da anlatsan da ne değişecek” dediğine vurgu yapılıyor. Raporda yer alan, ziyaret edilen okullarda ortaokul çağındaki oğlan çocukları ile yapılan sohbet formatındaki görüşmelerde verilen bazı cevaplar şu şekilde: “20 okul-park, 2 tane anasınıfı yapardım” “Voleybol ‘potası!’, basket potası, 4 okul yapardım ve Filistin’e yardım ederdim” “Futbol sahası, ev yaptırırdım. İhtiyaç sahiplerine para verirdim” “Ödevleri kaldırırdım. Tesla dağıtırdım. Fakirlere ev yaptırırdım.” “10 cami, Kuran kursu açardık. Romanlarda başlık parasını kaldırırdık.” RAPORDA YER ALAN DİĞER DETAYLAR Öte yandan, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, Türkiye’nin ücretsiz okul yemekleri çalışmalarını canlandırmak adına Okul Yemekleri Koalisyonu’na girmesinin gerekliliğinden yola çıkarak Koalisyon’u tanıtan bir Bilgi Not yayımlayan Derin Yoksulluk Ağı’nın raporunda bu konudaki gözlemleri de yer alıyor. Raporda; görüşme yapılan 4. ve 2. sınıfa giden E. ve Y. kardeşlerin öğünleri için “4 zeytin 1 küçük peynir 1 simit” dediği, öğretmen N. de düzenli beslenme verilmesi halinde devamsızlığın azalacağına inandığı ama böyle bir sistemin çok büyük bir altyapı gerektirdiği yer alıyor. SONUÇ? Derin Yoksulluk Ağı’nın önerileri: Dezavantajlı grupların çocuklarının meslek seçiminde ufuklarını açmaya yönelik meslek danışmanlık programları oluşturulmalıdır. Bu programlar, çocukların ilgi alanlarına uygun kariyer seçenekleri konusunda rehberlik sağlamalıdır. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle okullarda spor ve kültürel faaliyetlere yönelik destek programları geliştirilmelidir. Bu programlar, çocuklara geniş bir yelpazedeki faaliyetlere katılma fırsatı sunmalıdır. Çocuk Hakları ve Temel Beslenme: Okullarda ücretsiz beslenme programları, önce özellikle dezavantajlı gruplardan gelen çocukları kapsayacak şekilde genişletilmeli, sonra da ülke çapında uygulamaya konulmalıdır.

Milletvekillerine 24 maddelik taahhüt Haber

Milletvekillerine 24 maddelik taahhüt

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Derin Yoksulluk Ağı (DYA) tüm milletvekili adaylarını yoksullukla mücadele etmeye ve bu mücadeleyi hak temelli bir perspektifle önceliklendirmeye çağıran bir kampanya başlattı. ‘Türkiye’de Kadın ve Çocuk Yoksulluğu: Bazı Acil Sorunlar’ başlıklı bilgi notunu yayınlamasının hemen ardından bu acil sorunlara müdahale etmek için atılması gereken adımları 24 maddelik bir taahhütler listesinde sıralayan DYA, kampanya ile seçime katılacak olan tüm partilerin milletvekili adaylarına seslendi. MİLLETVEKİLLERİNE REHBER DYA yayınladığı metinde, “Derin yoksulluk, önümüzdeki seçimde iktidara kim gelirse gelsin, tüm milletvekillerinin öncelikli mücadele alanı olmalıdır. Derin yoksullukla mücadeleye yönelik hazırladığımız taahhütlerin ‘altına imzamı atarım!’ diyorsanız, ortak geleceğimizi temsil etmek için seçim yarışına hazırlanan sizleri #mücadeleedeceğim sözünü vermeye çağırıyoruz! Seçimlerde son düzlüğe girmişken, derin yoksulluk ile ilgili bilgi notumuzu geleceğin milletvekillerine rehber olmasını umarak yayınlıyoruz” ifadelerini kullandı. 24 MADDELİK TAAHHÜT Derin yoksullukla mücadele ile ilgili 24 maddelik taahhütler arasında dikkat çeken bazı maddeler ise şu şekilde: “0-6 yaşa yönelik ücretsiz ve nitelikli kreş eğitimi sağlanması için #mücadeleedeceğim. Eğitimine devam edemeyen 866 bin kız çocuğu adına #mücadeleedeceğim. Okul öncesi eğitimin 3 yaş ve üzeri her çocuk için erişilebilir olması için #mücadeleedeceğim. Çocuk işçiliğine karşı #mücadeleedeceğim. Yoksulluk koşullarında yaşayanları damgalama, acıma ve eşitsizlik gibi duyguları ön plana çıkartan görsellere karşı #mücadeleedeceğim. Kadınların menstrüel hijyen ve cinsel sağlık ürünlerine ücretsiz erişimi için #mücadeleedeceğim. Bebek bezi, bebek maması, yenidoğan bakım ihtiyaçlarının karşılanması için #mücadeleedeceğim.” Derin yoksullukla mücadele taahhütlerinin tamamına ulaşmak isteyenler için...

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.