TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#deney

deney haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, deney haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Alper Gezeravcı 'Oksijen Saturasyonu'' deneyini hayata geçirdi Haber

Alper Gezeravcı 'Oksijen Saturasyonu'' deneyini hayata geçirdi

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalara 6. deneyiyle devam eden Gezeravcı, Nişantaşı Üniversitesi'nden Oğuzhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu "OKSİJEN SATURASYONU" deneyini hayata geçirdi. Bu deney, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesinin hesaplanarak düşük yer çekiminin neden olduğu farklılıkların ve rahatsızlıkların tanımlanmasını amaçlıyor. Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana 5 deneyi daha başlatmıştı. Bunlar arasında, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM", mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğinin araştırıldığı "UzMAn", uzay ortamında alglerin karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE", ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespit edilmesi ve düşük yer çekimi koşullarının neden olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneyleri bulunuyor.

O taleplere rest: Bornova’da ‘devrim’ gibi adım Haber

O taleplere rest: Bornova’da ‘devrim’ gibi adım

TENZİLE AŞÇI Türkiye’de ekonomik ve siyasi gelişmeler gündemin neredeyse tamamını kaplarken çevre, küresel ısınma ve hayvan hakları gibi konular bir felaket yaşanmadan gündem olmuyor. Ülke genelinde hayvan barınaklarında yaşam koşulları standartların çok altında olurken hayvanlara yapılan işkenceler de hayvanların can değil mal olarak görüldüğünün kanıtı niteliğinde. Can dostları bekleyen tek tehlike, sağlıksız yaşam koşulları ve işkenceler olmazken birçoğu da deneylerde kullanılıyor. Öte yandan; konuya ilişkin Bornova Belediyesi’nden devrim niteliğinde bir adım geldi. Belediye, kendine ait bakımevi, barınak ve rehabilitasyon merkezindeki sokak hayvanlarının talep edildiğinde resmi ve özel kurumlara verilmesine karşı harekete geçti. Belediye, bu kapsamda; yapılacak herhangi bir talebin kabul edilmemesi için meclisten karar geçirmeye hazırlanıyor. İlgili önerge, 1 Haziran’da gerçekleştirilecek meclis oturumunda gündeme getirilecek. İlgili önergede şu ifadelere yer verildi; “Sokakta ya da barınakta yaşayan hayvanlara bakmak, tedavi etmek ve korumakla yükümlü olan kurumlar yerel yönetimlerde oluğundan, Türkiye’de deneylerde kullanılmak üzere hayvan üreten, ruhsatlandırılmış resmi ve özel kurumlar var iken bakımevi ya da sokakta yaşamını devam ettirmeye çalışan hayvanların da yerel yönetimler tarafından denek olarak laboratuvarlara gönderilmesi, toplum vicdanında kabul görecek bir eylem olmadığından, yerel yönetimlerin kendilerine ait bakımevi, barınak ve rehabilitasyon merkezlerinden talep edildiğine resmi ve özel kurumlara denek olmak üzere hayvan temin etme zorunluluğunun olmadığı ve bu tip bir uygulamanın belediyenin inisiyatifinde olduğu, dolayısıyla korumakla yükümlü olduğumuz hayvanların, ölüme ve işkenceye terk edileceğini bile bile, hiçbir şekilde denek olarak laboratuvara verilmeyeceğini, bir ‘hayvan haklarına saygı ilkesi’ olarak benimseyerek Bornova Belediyesi Rehabilitasyon Merkezindeki ve sokaktaki korumamız altında olan hayvanların hiçbir şart altında deney hayvanı olarak bir kuruma verilmemesine ve belediyemizin Deneysiz Belediyeler arasına katılması hakkında önerge” 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.