TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#DDA

DDA haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, DDA haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

DDA’dan çağrı metni Haber

DDA’dan çağrı metni

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Denge ve Denetleme Ağı (DDA) seçimlerde rekabet eden siyasi partilere ve adaylara kutuplaştırıcı ve karşı tarafı düşmanlaştırıcı söylemlerden kaçınmaları çağrısında bulundu. DDA, yayınladığı çağrı metninde, kutuplaşmanın demokratik siyaset önündeki engellerden biri olduğunu vurgulayarak, “Vatandaşlar olarak gündemimizde olan temel sorun alanları, tüm paydaşların etkin ve yapıcı diyaloğuyla çözüme kavuşturulabilir. Ancak son yıllarda daha da derinleşen kutuplaşma, bu diyaloğun ve sorunlara etkin şekilde çözüm bulmanın önünde temel bir engel oluşturuyor” bilgisini paylaştı. YIKICI BOYUTLARA ULAŞAN… Kutuplaşmanın, ülkelerdeki otoriterleşme süreçlerine etkisine de dikkat çeken DDA, “Yıkıcı boyutlara ulaşan siyasi kutuplaşma, toplumsal kutuplaşmayı besliyor. Kutuplaşmış bir toplum da siyasiler için kutuplaştırma stratejisini daha da işlevsel hale getiriyor. Bunun sonucunda hem siyasi aktörlerin hem de biz vatandaşların arasındaki mesafe birbirini besleyerek artıyor. Demokrasinin işlerliğine oldukça olumsuz etkileri olan kutuplaşma olgusu, etkin karar alma ve politika üretme süreçlerini de sekteye uğratıyor. Bir tarafın kazanımı ‘öteki’nin kaybı olarak algılanmaya başlandığı için etki analizleri yapılmış, etkin müzakere ve katılımcı yöntemlerle oluşturulmuş politikalar üretilemiyor” dedi. ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ Açıklamadan diğer satır başları ise şöyle: “Siyasi alanda yaşanan bu kutuplaşma biz vatandaşları da pasifize ediyor ve siyasi alandaki bu etkinsizliği akılcı şekilde eleştirmemizi engelliyor. Böylelikle kutuplaşmanın yıkıcı boyutlara ulaştığı toplumlarda aktif vatandaşlık da erozyona uğruyor. Türkiye Cumhuriyeti’ni ikinci yüzyıla taşıyacak iktidarın belirleneceği bu kritik seçim sürecinde Denge ve Denetleme Ağı olarak seçimlerde rekabet eden siyasi partilere ve adaylara kutuplaştırıcı ve karşı tarafı düşmanlaştırıcı söylemlerden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz. Bununla beraber aktif vatandaşlar olarak hepimizi etkileyen sorunların çözümü için kutuplaşmanın yarattığı yankı odalarının duvarlarını yıktığımız ve tercihlerimizin sonuçlara eksiksiz yansıdığı adil ve özgür bir seçim süreci çağrımızı yineliyoruz.”

DDA’dan politika belgesi: “Genç vekil aday oranı düşük” Haber

DDA’dan politika belgesi: “Genç vekil aday oranı düşük”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Siyasi partiler, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için milletvekili adaylarını belirledi. Denge ve Denetleme Ağı (DDA) hazırladığı politika belgesi ile aday belirleme süreçlerinde parti içi demokrasi sorununu ele alırken, aday belirlemede uygulanabilecek yöntemlere ilişkin somut öneriler sundu. DDA'nın politika belgesine göre aday belirleme sürecinin çok merkezi ve siyasi parti liderlerinin tekelinde oluşu, toplumdaki dezavantajlı grupların aday olma şansını ortadan kaldırıyor. KADINLAR İLK ÜÇ SIRA İÇERİSİNDE  Denge ve Denetleme Ağı’na göre; “Türkiye'de 2018'deki genel seçimlerde partilerin kadın vekil aday oranı en fazla yüzde 38'di. Geçen genel seçimlerde gösterilen kadın adayların büyük çoğunluğu listelerde 1. sırada yer almadı. Benzer şekilde 18- 29 yaş arasındaki genç vekil aday oranı geçen seçimlerde diğer yaş gruplarına göre oldukça düşük seviyede kaldı. 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde milletvekili aday listeleri incelendiğinde yine kadın aday oranındaki düşüklük dikkat çekici nitelikte. AK Parti, CHP ve MHP tarafından aday gösterilen toplam 1,782 kişiden sadece 359'u kadın adaylardan oluşuyor. Kadın adayların yarısından azı aday listelerinde ilk üç sıra içerisinde yer alabildi.” DELEGE SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENMELİ  DDA'nın somut önerileri ise şöyle: “Siyasi partilerdeki delege sistemi yeniden düzenlenmelidir. Aday belirleme süreçlerinde parti içi demokratik mekanizmalar için gerekli görülen çerçeve Siyasi Partiler Kanunu'na somut şekilde dahil edilmelidir. Ön seçimlerin adil ve özgür koşullarda yapılmasını denetleyecek tarafsız birimlerin bulunması gerekmektedir. Aday belirlemede cinsiyet kotası ve fermuar sistemi siyasette kadın temsilini arttıracak bir uygulama olarak düşünülmelidir. Benzer kotalar gençler ve diğer dezavantajlı gruplar için de düşünülmelidir. Siyasi partilerin bu kurallara uymadığı durumlarda Hazine yardımının kesilmesi gibi yaptırımlar getirilmelidir. Siyasi partilerin finansmanı Seçim Kanunu'nda ayrıntılı düzenlenmelidir.” 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.