TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#çiftçi

çiftçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, çiftçi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Polonya’da binlerce çiftçiden protesto Haber

Polonya’da binlerce çiftçiden protesto

Polonya’da karbon salınımını yüzde 50 azaltmayı hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı protesto eden çiftçilerin adresi bu kez başkent Varşova oldu. İşçi sendikaları konfederasyonu NSZZ Solidarnosc'un çağrısıyla ülkenin dört bir yanından bugün Varşova'ya gelen çiftçiler, Şato Meydanı'nda toplandı. Çiftçilere konfederasyona bağlı diğer sendikaların üyeleri de destek verirken, yaklaşık 35 bin kişi yerel saatle 12.00'de Polonya parlamentosuna doğru yürüyüşe geçti. Protestocular, 4,5 km aşkın yürüyüş güzergahı boyunca sık sık AB ve hükümet aleyhinde sloganlar attı. “Burası Polonya, Brüksel değil”, “Kahrolsun Yeşil Mutabakat”, “Biz çiftçiler AB'den çıkmak istiyoruz” yazılı dövizler taşıyan kalabalık, yol boyunca vatandaşlara ellerinde kalan elmaları dağıttı. Çiftçilerden diyalog talebi Üç saate yakın süren yürüyüşe Hukuk ve Adalet Partisi PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, bir önceki dönem başbakanları Beata Szydlo ile Mateusz Morawiecki ve bazı kabine üyeleri katıldı. Göstericilerin parlamento binasına gelmesinin ardından NSZZ Solidarnosc Genel Başkanı Piotr Duda, kendilerinin yeşil bir çevrede yaşamaya karşı olmadıklarını, ancak Yeşil Mutabakat'ın şu anki şekline karşı çıktıklarını, teşvik, diyalog ve referandum istediklerini söyledi. Duda ve beraberindeki heyet daha sonra Polonya parlamentosunun alt kanadı Sejm Başkanı Szymon Holownia tarafından kabul edildi. 1 saat kadar süren görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmazken, parlamento önündeki gösteri de olaysız şekilde sona erdi. Polisten AB Temsilciliği’nin önünde geniş önlem Çiftçilerin daha önceki protestosu esnasında Wroclaw'daki AB temsilcilik binasını yumurta yağmuruna tutmasının ardından Varşova polisi, AB Polonya Temsilciliği binası önünde sıkı önlem aldı. Bina önüne barikat kuran polis, binaya yalnızca sendika yöneticilerinin girerek mektup bırakmasına izin verdi.

Polonyalı çiftçiler Avrupa Birliği'nin tarım politikalarını protesto etti Haber

Polonyalı çiftçiler Avrupa Birliği'nin tarım politikalarını protesto etti

Polonyalı çiftçiler, Avrupa Birliği'nin tarım politikalarına ve Ukrayna'dan kontrolsüz ürün ithalatına karşı olan tepkilerini göstermek amacıyla ülke genelinde yeniden sokaklara çıktı. Başkent Varşova'nın kuzeydoğusundaki Jablonna bölgesi ve güneydoğusundaki Wesola bölgesi çevresinde toplanan çiftçiler, traktörleriyle şehre giriş yollarını kapatarak trafiği durdurdu. Çiftçiler, traktörlerine "Yeşil Anlaşma Polonya çiftçisinin ölümüdür", "Yeşil Anlaşma = Açlık", "Biz çiftçiyiz, dilenci değiliz", "Ukrayna'dan tahıl ihracatına son", "Polonya tarımının öldürüyorsunuz", "Hükümet eğleniyor, çiftçi batıyor" ve "Polonyalılar uyanın, bu sizi de etkileyecek" gibi sloganlar yazılı pankartlar astı. Çiftçiler, tazminat ve destek talep ediyor Ukrayna'dan ithal edilen tarım ürünlerinin Polonya çiftçileri üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için hükümetin tazminat ödemesi gerektiğini belirten çiftçiler, Avrupa Birliği'nin (AB) uygulanması önerilen Yeşil Anlaşma'yı kabul etmeyeceklerini açıkladı. Çiftçiler, söz konusu anlaşmanın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz ayın protestolarının ardından çiftçiler, Başbakan Donald Tusk ve Meclis Başkanı Szymon Holownia ile görüşmüş, ancak herhangi bir sonuca ulaşamamıştı. Hükümet, bu görüşmelerin ardından Yeşil Anlaşma'nın gözden geçirileceğini ve değişiklik yapılabileceğine dair bir açıklama yapmıştı.

İtalyan çiftçilerden traktörleri ile konvoy Haber

İtalyan çiftçilerden traktörleri ile konvoy

Ülkenin kuzeyinden güneyine ay başından beri protestolarını farklı ölçeklerdeki gösteri ve konvoylarla devam ettiren çiftçiler, bunlara bir yenisini Napoli'de ekledi. İtalyan basınında çıkan haberlere göre, yaklaşık 100 traktörle Napoli kent merkezinde tur atan çiftçiler, bir aşevi önünde durarak, sabah çiftliklerinden topladıkları bazı ürünlerini buraya bağışladı. Daha sonra traktörleriyle kentin kordon kesimine geçen çiftçiler, burada protestolarının gerekçelerini vatandaşlara anlattı. Çiftçilerin, traktörlerinin üzerine İtalya bayrağının yanı sıra, "Geleceğimizi mahvediyorsunuz" yazılı dövizler astığı bildirildi. Bazı vatandaşların da çiftçilerin konvoyu geçerken alkışlarla destek verdiği belirtildi. Bu arada, geçen hafta başkent Roma'da sembolik bir gösteri konvoyu yapan çiftçilerin, yarın daha geniş kapsamlı bir protesto gösterisi yapmaya hazırlandıkları kaydedildi. Basında çıkan haberlerde, hükümetin çiftçilerden alınan tarımsal gelir vergisinde belli bir meblağa kadar vergi muafiyeti getirme de olmak üzere çiftçilere bazı kolaylıklar sağlama konusunda çalıştığı aktarıldı. Başbakan Giorgia Meloni, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 1 Şubat'taki AB Liderler Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, AB'nin tarım politikalarında hatalar yaptığını ve bunların değişmesi gerektiğini ifade etmişti. Avrupa'da çiftçiler eylemde Son dönemde uygulanan tarım politikaları, başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere birçok AB ülkesinde çiftçileri memnun etmiyor. Avrupa ülkelerinin büyük kısmında çiftçiler, yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekmek için traktörleriyle eylem yapıyor. AB'deki çiftçiler, Birliğin tarım politikalarını, doğa restorasyon hedeflerini, desteklemelerdeki kesintileri, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetlerini, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünlerini ve su tasarruf tedbirlerini yoğun biçimde eleştiriyor. Çiftçiler, AB'ye, "Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma" eleştirisinde bulunuyor.

Fransa'da gümrük ofisi ateşe verildi Haber

Fransa'da gümrük ofisi ateşe verildi

Gard Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Nimes kentinde çiftçilerin yol ve otoyolları trafiğe kapattığı eylemler devam ediyor. Dün gerçekleşen olayda, Nimes'deki gümrük ofisinin ateşe verildiği belirtildi. Ulusal medyada yer alan haberlere göre, dün akşam Nimes ve Rouen futbol takımları arasında oynanan maçta verilen ara sırasında yaklaşık 150 çiftçi stada girdi. Çiftçiler, statta Fransız milli marşı La Marseillaise'i okudu. Hükümetin açıklamalarını yetersiz bulan çiftçiler, "eylemlere devam" dedi. Başbakan Gabriel Attal, Montastruc-de-Salies köyünde bir araya geldiği çiftçilerin taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Attal, çiftçilerin gelirlerini güvence altına alan yasalara ilişkin gerekli kontrollerin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, bu yasalara uymayanlara yönelik yaptırım uygulanacağını belirterek, tarım sektörü için motorine uygulanması planlanan vergi artışından vazgeçtiklerini de dile getirdi. Attal'ın yaptığı açıklamaları yetersiz bulan çiftçi sendikaları, eylemlerin devam edeceğini duyurdu. Çiftçiler, "Paris'i abluka altına almak" istediklerini açıkladı. Genç Çiftçiler Sendikası, Paris ve çevresini yarın akşamdan itibaren "abluka altına almak" istediğini duyurdu. Bölge sakinlerine evden çalışma çağrısında bulunan sendika, Paris ve çevresine kimsenin girişine veya çıkışına izin vermeyeceklerini belirtti. Sendika, farklı ürünlerde kıtlık oluşturulmak istendiğini savundu. Ülke genelinde çiftçiler, Toulouse, Agen, Beauvais, Rennes gibi birçok kentte gelirlerinin az olmasını ve hükümetin tarım politikasını protesto ediyor. Çiftçiler, hükümetin taleplerine kulak vermesi için traktörleriyle günlerdir yol ve otoyolları trafiğe kapatıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.