#change.org

change.org haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, change.org haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çocuklar nerede? “552 çocuk ailesine teslim edilemedi” Haber

Çocuklar nerede? “552 çocuk ailesine teslim edilemedi”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Change.org sitesi üzerinden ‘Afetlerden Sonra Refakatsiz Çocuklara Ne Oluyor?’ isimli bir imza kampanyası başlatıldı. Yetkili mercilere yönlendirilen sorular cevap ararken, “Tüm bu bilgiler şeffaf bir şekilde yayınlansın. Enkazdan çıkan, bir gecede ailesiz / kimliksiz kalan çocuklarımızın güvenliği için lütfen sen de kampanyayı imzala ve paylaş” denildi.   Kampanya metninde şunlara yer verildi: “Kahramanmaraş depreminde süreci yakından takip eden sivil toplum kuruluşlarınca enkazdan çıkarılan ve bir gecede ailesiz / kimliksiz kalan çocuklar için sistem yetersiz! Refakatsiz çocuklar için tüm süreçler bakanlık tarafından şeffaf yürütülmeli ve bu süreçler hakkında kamuoyu açık bir şekilde bilgilendirilmeli. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Twitter hesabından 21 Şubat 2023 tarihinde paylaştığı verilere göre, 552 çocuk ailesine teslim edilemedi ve bu çocuklardan 213'ünün henüz kimliği tespit edilemedi!”  YETKİLİLERE SORULAR  “Ailesiz ve kimliksiz kalan bu çocukların her birinin geleceği ve güvenliği çok önemli” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Enkazdan çıkan çocukların; çıktığı enkaz, biliniyorsa adı, soyadı, gittiği hastane gibi bilgiler kiminle paylaşıldı? Refakatsiz kalan çocukların bilgileri hangi sisteme kaydedildi? Bu sisteme kimlerin erişim yetkisi var? Bu site ne kadar güvenli? Refakatsiz çocuklardan alınan DNA örnekleri nereye işleniyor? Bu örnekler bir yakınıyla eşleştikten sonra izlenen yol nedir? Bu DNA örnekleri işlendikleri yerden imha ediliyor mu? Ediliyorsa nasıl imha ediliyor?” sorusu yönlendirildi.  KAÇ ÇOCUK, ESİRGEME KURUMUNDA?  Öte yandan, şu sorulara da cevap arandı: “Kimlik tespitinin ardından teslim edildiği söylenen çocukların teslim edildiği kişilerle ilgili hiçbir güvenlik araştırması yapıldı mı? Yakınlık derecesi olarak bir yol izlendi mi? Kimlikleri kayıp bu kişilere çocuklar nasıl teslim edildi? Refakatsiz çocukların güvenliği için ne yapılıyor? Hastanede bakım gören ve / veya ailelerine ulaşılamayan çocukların takibi nasıl yapılıyor? Bu çocukların verilerinin girildiği sistem ne kadar güvenli ve kimlerin erişim yetkisi var? Kaç çocuk, esirgeme kurumlarına gönderildi? Kaç çocuk, koruyucu aileye verildi? Koruyucu aileye refakatsiz çocuklara ilişkin nasıl bir bilgilendirme yapıldı?”  SEN DE İMZALA VE PAYLAŞ!  Kampanya metninde son olarak, “Refakatsiz kalan ve korunmaya muhtaç çocuklar için verilen psikolojik destek yeterli mi? Çocuklara pedagog desteği verilmekte midir? Halihazırda refakatsiz çocukların eğitimi için neler yapılmaktadır. Refakatsiz çocuklar için; barınma, eğitim, güvenlik, psikolojik  açılardan nasıl bir gelecek planı yapılıyor? Tüm bu bilgiler şeffaf bir şekilde yayınlansın. Enkazdan çıkan, bir gecede ailesiz/kimliksiz kalan çocuklarımızın güvenliği için lütfen sen de kampanyayı imzala ve paylaş” ricasında bulunuldu.  Kampanya metnine buradan ulaşıp imzacı olabilirsiniz:

Genç iklim aktivistlerinden çağrı: “Gençlerin adayı olun” Haber

Genç iklim aktivistlerinden çağrı: “Gençlerin adayı olun”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Türkiye Genç İklim Hareketi, change.org sitesi üzerinden ‘Gençlerin Seçim Çağrısı: İklim afetleri ve depremlerle mücadele edin’ kampanyası başlattı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne değinen gençler seçim yarışındaki siyasi partilerden iklim krizi, iklim afetleri ve depremlerle mücadele etmeyi öncelemelerini talep etti. Kampanya şimdiden 7 bin 88 kişi tarafından imzalandı. Kampanya metninde şöyle bir açıklama yapıldı: “Bizler geleceğimizi güvence altına alan, iklim krizi ve eko-kırımlara karşı net ve somut eylem planlarını açıklayabilen, deprem gibi afetleri ciddiye alıp bilimin ışığında mücadele planları yapan adaylar istiyoruz. Şehirler depremlere ve iklim krizi kaynaklı afetlere dirençli hale getirilmeli. Karar alma ve politika yapma süreçlerine, özellikle İklim Kanunu sürecine; Türkiye Genç İklim Hareketi'nden gençler ve sivil toplum kuruluşları dahil edilmeli. Tüm süreçler şeffaf bir şekilde ilerletilmeli.”  GENÇLERDEN ‘KARBONSUZ GELECEK’ TALEBİ  Türkiye Genç İklim Hareketi, taleplerini sıralamaya devam ederek “Karbonsuz gelecek ve karbonsuzlaşma eylem planları ile eko-kırımlarla mücadele, seçim vaatleri arasına eklenmeli. Türkiye'nin 2022 yılı Kasım ayında COP27'de açıkladığı ulusal katkı beyanının güncellenmesi ve 2053 karbon nötr olma hedefi ile uyumlu olarak, ‘2030'a kadar %35 mutlak azaltım’ olarak yeniden belirlenmesi sağlanmalı. En geç 2030'a kadar adil dönüşüm kapsamında başta kömür olmak üzere fosilden çıkmak için harekete geçilmeli, termik santrallerin kapatılması ve yeşil enerjiye geçiş hızlanmalı. Orman yangınlarıyla etkin mücadele edilmeli, yangın söndürme teçhizatlarının aylık denetlenmesi ve eksiklerin tamamlanması sağlanmalı” sözlerine yer verdi.  GENÇLERİN ADAYI OLUN Son olarak, şu ifadeler kullanıldı: “Bu kritik seçimlerde, Türkiye’yi bu kadar etkileyen ve ülkemiz için yeni olanaklar sağlayabilecek konular eksik kalamaz. Şimdiye kadar Millet İttifakı, deprem öncesi yayımladıkları Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde iklim eylemine değiniyorlar, ancak bu da yeterli değil. Bizler geleceğimizi güvence altına alan, iklim krizi ve eko-kırımlara karşı net ve somut eylem planlarını açıklayabilen, deprem gibi afetleri ciddiye alıp bilimin ışığında mücadele planları yapan adaylar istiyoruz. Gençlerin adayı olun.”  Kampanya metnini imzalamak için tıklayınız

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.