TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bitki çayı

Bitki çayı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bitki çayı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Felç Etkisi Yapıyor! Bu Besinler Vücudunuza Birlikte Girmemeli! Haber

Felç Etkisi Yapıyor! Bu Besinler Vücudunuza Birlikte Girmemeli!

Tek başına oldukça sağlıklı olsalar bile bazı besinleri birlikte tüketmenin insana ciddi zararları olduğunu ifade eden uzmanlar, önemli bilgilendirmelerde bulundu. Bitki Çaylarınızı İçerken Dikkat Edin… Kişiler, kendilerine iyi gelsin diye evde hazırladıkları ve şifa bulma amacıyla bitkileri karıştırdıklarında büyük bir risk ile karşı karşıya olduklarının bilincinde değiller. Uzmanlar, bazı bitkilerin bir araya geldiğinde zehir etkisi olabileceğini, bu sebeple eğer bu konuda bir bilgi sahibi değilse kişinin bilmeden tüm bitkileri karıştırıp tüketmesinin hiç iyi sonuçlar vermeyebileceğini belirtti. Uzman Türkan Özer, yapmış olduğu bilgilendirmesinde doğal yollar ile şifa bulmak isteyen kişiler için oldukça önemli noktalara değindi. Bazı çeşitli bitkilerin, kullanılan ilaçlar ile etkileşime girebilme özelliğine sahip olduğunu, bu durumun o ilacın yan etkilerini arttırıcı şekilde ortaya çıktığını belirten Özer, örneğin zerdeçalı safra taşı olan ya da kan sulandırıcı kullanan bir hastanın kullanmaması gerektiğine parmak bastı. Zerdeçalın Ölçüsü Zerdeçalın tek başına şifa kaynağı ve ciddi hastalıkların önüne geçen bir nimet olsa da safra akımını durdurması sebebiyle safra taşı olanların tüketmemesi gerektiğini ifade eden Türkan Özer, zerdeçalın kanı sulandırma özelliğinin de olduğunu ve zerdeçal tüketiminin 1 çay kaşığı ile sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Bunun yanında K vitamini zenginliği ile bilinen yeşil çayın kanı koyulaştırması ile tehlikeli olduğunu ve bu sebeple eğer kişi kan sulandırıcı kullanıyorsa yeşil çay kullanımının kanı pıhtılaştırabileceğini ifade eden Özer, sakinleştirici kullananların ada çayı; tansiyon ilacı kullananların ise kekik çayı içmemesi gerektiğini ekledi. Bunun sebebi, kekik çayının tansiyon düşürücü bir etkiye sahip olması; ada çayı içen ve sakinleştirici kullanan kişilerin ise ilacın etkisini olumsuz anlamda daha da artıracak olması. Uzman Özer, hamilelerin, düşüğe sebebiyet vermesinden dolayı ada çayı tüketmemesi gerektiğini belirtti. Bunun yanında sevilen kuşburnu ve ekinezya çayları da birtakım reaksiyonlara sebep olacağından tüketimine dikkat edilmesi gereken çaylardan.

Kış aylarının gözdesi hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir? Hatmi çiçeği ne işe yarar? Haber

Kış aylarının gözdesi hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir? Hatmi çiçeği ne işe yarar?

Ebegümecigiller familyasına ait çiçekli bir bitki olan hatmi çiçeği, halk arasında ebegümeci ya da gül hatmi olarak da bilinir. Özellikle kış aylarında pek çok kişi tarafından çay olarak tüketilen hatmi çiçeğinin, bilinen pek çok faydası vardır. Hatmi çiçeği hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik. Hatmi çiçeği ne işe yarar? Özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen hatmi çiçeğinin ne işe yaradığı, pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Bu kapsamda hatmi çiçeğinin en bilinen özelliği; grip, soğukalgınlığı ve öksürüğe karşı koruyucu bir etkisinin olmasıdır.  Hatmi çiçeği faydaları nelerdir? Hem tıbbi hem de geleneksel karışımlar için binlerce yıldır kullanılan ve adeta bir şifa bitkisi olan hatmi çiçeğinin birçok faydası bulunur. İnsan vucüdunu hem içerden hem de dışardan destekleyen hatmi çiçeği faydaları arasında en fazla bilinenleri şu şekildedir: Öksürüğün hafifletir ve keser. Balgam söktürür. Cilt yüzeyinde meydana gelen tahrişin giderilmesini sağlar. Mide problemlerine iyi gelir. Sindirim sistemi sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Ağrı kesici etki gösterir.  Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Bağırsak hareketlerini hızlandırarak, sindirime destek olur. Ağızda oluşan kuruluğu giderir. Hatmi çiçeği zararları nelerdir? Hatmi çiçeğinin bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Bununla birlikte diğer her şeyde olduğu gibi fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Hatmi çiçeğinin en yaygın kullanımlarından biri çay halinde içmektir. Bu noktada özellikle kronik kalp rahatsızlığı olan ya da düzenli ilaç kullanan kişiler, tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Hatmi çiçeğinin normalden fazla tüketilmesi, bazı istenmeyen sonuçların yaşanmasına neden olabilir. Hatmi çiçeğinin aşırı tüketimi şu sonuçları doğurabilir: Diyabet hastalığı olan kişilerde kan şekerini düşürebilir. Alerjik reaksiyon görülmesine neden olabilir. Hatmi çiçeğini kimler kullanamaz? Hatmi çiçeğini hamile kadınların hiçbir şekilde tüketmemesi önerilmektedir. Hatmi çiçeği nasıl demlenir? Hatmi çiçeği çayı elde etmek için, hatmi çiçeğini demlemek gerekir. Son derece kolay bir şekilde demlenen hatmi çiçeği çayı, yarım litre kaynar suyun içerisine 1 tutam hatmi çiçeği koyularak hazırlanır. Ağzı kapatılarak birkaç dakika dem alması beklenir ve sıcak bir şekilde tüketilir. Hatmi çiçeği cilt için nasıl kullanılır? Hatmi çiçeğini cildi için kullanmak isteyen kişiler, bu ürünü tonik olarak ciltelerine sürebilirler. Hatmi çiçeğinin ciltte oluşan iltihaba iyi geldiği ve cildin nemlenmesini sağladığı bilinir. Bu nedenle doğrudan ya da bir pamuk yardımı ile uygulanabilir.

Kaygı ve paniğe iyi gelen 5 bitki çayı Haber

Kaygı ve paniğe iyi gelen 5 bitki çayı

Stres, kaygı, endişe hayatımızın her döneminde karışımıza çıkabilir. Bu dönemlerde profesyonel destek almakta fayda var. Bu dönemleri daha rahat geçirmek için kaygı ve paniğe iyi gelen bitki çaylarını derledik. İşte kaygı ve paniğe iyi gelen 5 bitki çayı… Kaygı ve panikle baş etmek için işin uzmanından destek almak gerekir. Bitki çayları kaygı ve panikle başa çıkmada yardımcı olabilir. Bazı şifalı bitkiler kaygı ve paniğe iyi gelir. İşte Kaygı ve paniğe iyi gelen 5 şifalı bitki çayı… Günlük hayatta yaşadığımız stres farkında olmasak da hem ruh sağlığımız he de beden sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bazı şifalı bitkiler günlük hayattaki stresi azaltmaya yardımcı olur. İşte kaygı ve paniğe iyi gelen 5 bitki çayı… Kaygı ve paniğe iyi gelen bitki çayları Yeşil Çayın Faydaları Şifalı bitkilerden yeşil çay hazımsızlığa iyi gelir. Yağ yakımını hızlandırdığı için zayıflamaya yardımcı olur. Yeşil çay kas gevşetici özelliği sakinleşmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olur Papatya Çayı Papatya çayının sakinleştirici etkisi son zamanlarda sosyal medyada alaycı bir dille geçiyor. Papatya çayında bulunan vitamin ve mineraller sakinleştirici etkiye sahiptir. Rahat uyumak için papatya çayı tüketilmesi tavsiye ediliyor. Lavanta Çayı Lavanta çayı güzel kokusu ile dikkat çeken lavanta bitkisinden elde edilir.  Lavanta çayı stresi azaltır. lavanta çayını demleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda lavanta yağını yastığınıza damlatarak gece rahat bir uyku çekebilirsiniz. Adaçayı Stresi azaltan şifalı bitkiler arasında yer alan adaçayı baş ağrısına da iyi gelir. C vitamini deposu olan adaçayını günde 3 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmiyor. Yasemin Çayı Yasemin çayı hem tadı hem kokusu ile dikkat çekiyor. Uyku bozukluğuna iyi gelen yasemin çayı aynı zamanda stresi azaltıyor. Sinirleri yumuşatan yasemin çayını günde 2 fincan tüketebilirsiniz HABER MERKEZİ

Papatya çayıyla sinir, stres, depresyon tarih oluyor! Haber

Papatya çayıyla sinir, stres, depresyon tarih oluyor!

Son zamanlarda popülerliği artan papatya çayının sağlığa birçok faydası var. Özellikle doğal bir sakinleştirici olarak kullanıldığı bilinse de bunun dışında faydaları da mevcut. Papatya çayının insan sağlığına ne gibi katkıları olduğunu öğrenmek için haberin devamını okuyabilirsiniz.   PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?  Papatya çayı, mide ve bağırsak sistemi spazmları, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarını gidermede etkilidir.   İltihap giderici, alerji önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.  Papatya çayı, cildin temizlenmesi, sivilce oluşumunun önlenmesinde etkin rol oynar.   İrritabl bağırsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz, ishal ve kolik semptomlarını azaltır.   Papatya çayı, adet döneminde krampları hafifletmeye yardımcı olur.   Emziren anne ve bebekleri için de faydalı bir çaydır. Taze hazırlanan papatya çayının ılıtılarak bebeğe verilmesi gaz çıkarmasına yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi sayesinde de bebeğin rahat uyumasını sağlar. Emziren annelerin papatya çayı içmesi de bu olumlu etkiyi arttırır. Bebeklerde kullanım öncesi mutlaka bir doktora danışılması gerekir.   Farenjit, bademcik iltihabı, larenjit, ağız ve boğaz mukozası iltihaplarında gargara olarak kullanılması şikayetleri hafifletir.   PAPATYA ÇAYI TARİFİ  Taze kaynatılmış 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyun. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3 bardak yemeklerden sonra içebilirsiniz. Etkisini kaybetmemesi için kaynatmadan hazırlayın.   PAPATYA ÇAYININ YAN ETKİLERİ NEDİR? ZARARI VAR MI?  Papatya çayı, alerji ve düşük riski oluşturabilir. Her bitki çayını tüketmeden önce olduğu gibi papatya çayını tüketmeden önce de doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Papatya çayında bulunan glisin, kramplara iyi gelirken kasları gevşettiği için rahmi de gevşeterek düşük doğuma neden olabilir.   Polen alerjisi olanlar papatya çayından etkilenerek alerjik reaksiyon yaşayabilir.   PAPATYA ÇAYI ADET SÖKTÜRÜCÜ MÜDÜR?  Papatya çayı halk arasında özellikle biberiye ile birlikte adet söktürücü olarak yaygın kullanılmaktadır. Ancak adet düzensizliği durumunda doktora danışılmalıdır.   PAPATYA ÇAYININ ZAYIFLATMA ETKİSİ VAR MI?  Papatya çayının doğrudan zayıflatma etkisi bulunmamaktadır. Fakat içerisindeki antiinflamatuar etkisi, kan şekeri kontrolünü sağlaması ve stresi azaltıcı etkisi sayesinde dolaylı yoldan vücut ağırlığı kontrolüne katkı sağlamaktadır.  Bitkisel gıdaların her bünyede farklı reaksiyonları olabilir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz. HABER MERKEZİ 

Beyaz çay nedir ve nelere iyi gelir? Beyaz çay zayıflatır mı? Haber

Beyaz çay nedir ve nelere iyi gelir? Beyaz çay zayıflatır mı?

Çay, günlük hayatta en sık tükettiğimiz içeceklerden içeceklerden. Siyah çayın yanı sıra doğada binlerce faydası olan birçok çay çeşidi bulunuyor. Bu çaylardan biri beyaz çay. Camelia Siensis isimli bir bitkiden elde edilen bu çay, bitki henüz olgunlaşmadan toplandığında beyaz çay olarak kullanılır. Beyaz çayın bilinen en önemli özelliği ise kilo vermeye yardımcı olması.   BEYAZ ÇAY NEDİR?   Beyaz çay, hassas çaylar arasında yer alır çünkü çok az işleme tabii tutulur. Camelia Siensis isimli çiçek tam olarak olgunlaşmadan toplanır. Çiçek açılmadığı ve üstünde beyaz tüyler bulundurduğu için beyaz çay olarak tanımlanır. Bu çayın henüz olgunlaşmamış tomurcukları demlendiğinde çay olarak tüketilir.   BEYAZ ÇAY NELERE İYİ GELİR?  Kafein oranı düşük olduğundan, kafein hassasiyeti olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Doğanın mucizevi bitkileri arasında yer alan ve zayıflamak isteyenlerin tükettiği beyaz çayın faydalarını sıraladık;   Hafızayı kuvvetlendirir, unutkanlığa iyi gelir.  Yorgunluğu dindirir, enerji verir.  Kalp sağlığı için faydalıdır.   Antioksidan yönünden zengin olduğu için cilt sağlığına iyi gelir.   Tansiyon ve kolesterolü düşürür.   Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.   Kemikleri güçlendirir.  Yağ hücrelerini yakar, kilo vermeye ve ödem atmaya yardımcı olur.   BEYAZ ÇAY NE SIKLIKLA İÇİLİRSE ZAYIFLATIR?  Beyaz çayın en yaygın bilinen özelliği kilo vermeye yardımcı olması. Yağ yakmayı harekete geçirir. Metabolizmayı hızlandırdığı için yağ hücrelerinin yakılmasını ve parçalanmasını sağlar. Kalorisi de düşük bir çaydır. Zayıflamak isteyenler yemeklerden önce bir fincan olmak üzere gün içerisinde en fazla iki fincan beyaz çay tüketmelidirler.    BEYAZ ÇAYIN ZARARLARI  Beyaz çayın içinde az miktarda da olsa kafein bulunduğu için fazla tüketilirse anksiyete, kalpte çarpıntı ya da uyku problemi gibi durumlar yaratabilir. Bu yüzden günlük önerilen tüketim miktarı aşılmamalıdır. Ayrıca beyaz çayın içerisinde flavonoid maddesi bulunur. Bu madde, beyaz çay fazla tüketildiğinde vücuttaki demir miktarının artmasına sebep olur. Bu yüzden beyaz çay tüketimi için uygun vakitler yemekten önce içilmesidir. Eğer düzenli olarak demir eksikliğini giderme ilacı kullanıyorsanız beyaz çay tüketmekten kaçınmalısınız.  Bitkisel gıdaların her bünyede farklı reaksiyonları olabilir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz. HABER MERKEZİ

Halk ilacı olarak bilinen ada çayının faydaları nelerdir? Haber

Halk ilacı olarak bilinen ada çayının faydaları nelerdir?

ADA ÇAYI NEDİR VE NE İÇİN KULLANILIR? Eski çağlarda da şifalı bitki olarak tanınan Ada çayı, sayısız faydası bulunurken içerisinde A, B3, B6, B9, C ve K vitamini gibi birçok vitamin ve potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi minareler içeren bitkidir. Ilıman iklimi seven ada çayı bitkisi, besin bakımından zengin toprakları bulunan Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Akdeniz ülkelerinde “Halk ilacı” olarak bilinen ada çayı, Antimikrobiyal ve antioksidan içeriğinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Aromatik kokusu da bulunan ada çayı, parfüm ve sabun yapımında sıkça kullanılmaktadır. Ada çayının bir diğer kullanım alanlarından biri de mutfaklarımızdır. Ada çayı mutfaklarda baharat ve aroma vermesi için kullanılmaktadır. ADA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR? Yaprakları kaynatıldığında çay olarak içilebilen ve bunun dışında damıtma yöntemiyle uçuğu yağı elde edilerek kullanılabilen ada çayının faydaları şu şekilde açıklanabilir: Depresyona iyi gelir Beyin fonksiyonlarını geliştirir Stresi azaltır ve sakinleştirir Terlemeyi azaltır Bağışıklık sistemini güçlendirir Cilde parlak bir görünüm kazandırır Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır Aç olarak tüketildiğinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur Gaz söktürücü ve ishal kesici olarak kullanılır  Diş sağlığını destekler Yaşlılığı geciktirir Boğaz ağrısını alır Ağız gargarası olarak kullanılır Kanser hücreleriyle savaşır ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR? Faydaları saymakla bitmeyen ada çayı, çoğu zaman hazırlanırken yapılan yanlışlardan dolayı sağlığa zararlı bir hale gelir. Peki, ada çayının faydalarından yararlanmak için nasıl demlememiz gerekir? Ada çayının en doğru demleme yöntemi kaynamış bir bardak suyun içerisine 2 dal taze ya da kurumuş ada çayı dalını bardağa koyun, çay 5 dakika demlendikten sonra dalı sudan çıkararak tüketebilirsiniz. Tercihinize göre çayınıza birkaç damla limon sıkabilir ve diyabet hastası değilseniz 1 çay kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz. ADA ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR? Faydaları saymakla bitmeyen ada çayı, çok fazla tüketildiğinde toksit bir etki yaratarak zehirlenmeye neden olabilmektedir. Ada çayının günde 2-3 fincandan fazla tüketiminde ortaya çıkabilecek yan etkiler şunladır; Huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp ritmi, titreme nöbeti ve böbrek hasarı. Ada çayı bitkisinin yağı ağızdan alınmamalı ve aynı şekilde cilde seyreltilmeden kullanılması durumda tahriş ve kızarıklığa neden olabilmektedir.   ADA ÇAYI KİLO VERDİRİR Mİ? Hazmı kolaylaştıran ve enerji metabolizmasına katkı sağlayan ada çayı kilo vermek isteyen insanların diyet listelerinde tercih edebileceği çaylardandır.   ADA ÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİDİR? Kadınlarda adet olmayı kolaylaştırdığından dolayı ada çayının kullanımı hamile kadınlara düşük riskinden dolayı önerilmemektedir.  Ada çayının anne sütünü azaltıcı etkisi bulundan dolayı emziren annelere de ada çayı önerilmemektedir. Düşük tansiyona sahip olan insanlara ada çayının sık tüketilmesi önerilmemektedir. Düşük kanseri sorunu yaşayan insanların ada çayını dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilmektedir. Ada çayı kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime geçebildiğinden dolayı doktora danışmadan kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Şifalı bitkilerin aşırı tüketimi vücuda zarar verebilmektedir. Her bitkinin her insanda reaksiyonu farklı olabilmektedir bu yüzden doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz. HABER MERKEZİ  

İftardan sonra çay yerine bunları için Haber

İftardan sonra çay yerine bunları için

Ramazanda insanların düzenli sıvı alamadıkları ve akşam iftarda yemeğe çok yüklendikleri için kabızlık ve gaz sorunları yaşadıklarını söyleyen Muhammet Hanzala Altun, “Bunun için bizim tavsiyemiz, rezene, anason, kişniş, papatya, açlık otu ve sinameki bitkileridir. Biz bağırsakları rahatlatıcı ürünleri vatandaşlarımıza öneriyoruz. Bu saydığım bitkiler içerisinde rezene, anason ve kişniş midede ve bağırsakta bulunan gazları alır. Açlık otu, sinameki ve papatya da bağırsakları çalıştırır. Vatandaşlarımız yemekten sonra çay yerine rezene ve anason demleyebilirler. Ürünleri fiyatları 100 gramı 20-30 TL arasında değişiyor. Zaten bu ürünler hafif olduğu için grama çok fazla giriyor. Bir kişi 100’er gram alsa kendisine bir Ramazan boyunca yeter” ifadelerini kullandı. HER GÜN İÇİLMEMELİ Vatandaşların rezene, anason, kişniş, papatya, açlık otu ve sinameki bitkilerini her gün değil 2-3 günde bir kere içmeleri gerektiğini dile getiren Altun, “Bu ürünleri vatandaşlarımız karıştırarak içerse daha iyi olur. Bu ürünleri karıştırarak, 2-3 güne bir içerlerse bağırsakları normal orantıda çalıştırır. Ancak her gün içerlerse bu kez bağırsaklarını daha çok bozarlar. Vatandaşlarımızı biraz daha fazla sıvı tüketmeleri yönünde uyarıyoruz. Yemeğe sıvı yiyeceklerle başlamalarını daha sonra ana yemeklere geçmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu. İHA

Mevsim geçişinde aktarlara yoğun ilgi Haber

Mevsim geçişinde aktarlara yoğun ilgi

Kış aylarının bitmeye yaklaşması, birçok kentte baharın karşılanmasıyla birlikte mevsim geçişinde oluşan grip de yaygınlaşmaya başladı. Grip gibi rahatsızlıklara iyi gelen bitkiler ilgi görürken, aktarlarda mesailer yoğunlaşmaya başladı. 5 dakikada kaynatılarak hazırlanan bitkiler mevsim geçişlerinde oluşan rahatsızlara çözüm olurken, fiyatları ise normal seyir ediyor. Başta 'gülhatmi' bitkisi olmak üzere kiraz sapı, rezene ve zencefil çok talep görenler arasında bulunuyor. "Bu mevsimsel geçişlerde talepler artıyor" Mevsim geçişlerinde taleplerin arttığını belirten aktar Remzi Yağmurcu, "Mevsim geçişinde yakalanan gribe en iyi gülhatmi dediğimiz bitki gelir. 5 veya 6 adet kaynayan suyun içine attıktan sonra 5 dakika kaynatmamız gerekmektedir. 5 dakikadan sonra kısa bir dinlendirmenin ardından süzerek bardağa koyabiliriz. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere 1 çay bardağı içersek mevsimsel gribe karşı koymuş oluruz. Bu bitki akciğeri koruyan bir bitkidir. Mardin başka olmak üzere birçok yerde yetişebilen bir bitkidir" dedi. Bitkinin halk arasında bilinen bir tür olduğunu belirten Yağmurcu, "Bunun faydaları çok fazla. Grip, göğüste biriken balgam ve akciğerlerin nefes almasını sağlayan bir bitkidir. Bu mevsimde oluşacak gribe karşı kullanılabilecek bitkiler kiraz sapı, rezene ve zencefildir. Bunlar ayrı ayrı veya beraber kullanılabilir. Çok kaynatmadan tüketmeyi öneriyoruz, kiraz sapını gülhatmi veya süt ile beraber tüketebilir. Günde 3 öğün bu şekilde kullanmak griplere karşı koruyucu olabilir. Fiyatları normal, insanlar rahatlıkla alabilir. Bu mevsimsel geçişlerde talepler artıyor" şeklinde konuştu. İHA

Bitki çayı içerken dikkat Haber

Bitki çayı içerken dikkat

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, bitki çaylarının içilmeden önce mutlaka yan etkilerinin iyice araştırılması gerektiğini belirtti. Kışın bağışıklığı güçlendirmek amacıyla bitki çaylarının tüketimi artıyor ancak pek çok hastalığa doğal yollardan şifa olan bitki çayları, bilinçsiz tüketilirse zararlı olabiliyor. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, bitki çaylarının nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı. “Bilinçli tüketilmeli” Fadıloğlu, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücut direncini artırmak için mevsim sebze ve meyvelerinin her renginden ve çeşidinden faydalanılması gerekiyor. Sağlık için bitki çaylarından da destek alınabilir. Ancak bitkilerin yan etkileri de olabilir, kullanım miktarına da dikkat edilerek bitki çayları bilinçli tüketilmeli” diye konuştu. “Bazı bitkilerin kan sulandırıcı etkisi olabilir” Bazı bitki çaylarının kanı sulandırıcı etkisi olduğunu belirten Fadıloğlu, “Örneğin zencefil öksürüğe, boğaz ağrısına, ishale, kansere karşı koruyucu etki gösterirken kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanamaya meyilli hastalarda tehlikeli olabilir. Kekik ve biberiye çayı da düşük tansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılması gereken bitkilerden bazıları. Ayrıca, ilaç alan kişilerin kullandıkları bitkisel gıda takviyelerine ve bitki çaylarına mutlaka dikkat etmeleri, doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekir.” dedi. “Çok kaynatmadan demleyip hemen tüketilmeli” Ihlamur, adaçayı, gül, papatya gibi yaprak bitki çayların 4-5 dakika demleme usulüyle hazırlanması gerektiğini söyleyen Fadıloğlu, “Zencefil, tarçın gibi kök bitki çayları, 1-2 dakika kaynatılıp süzülerek içilmeli. Daha uzun süre demleme ya da kaynatma, çeşitli zararlı yan etkilere neden olabileceği gibi bitkinin içindeki yararlı maddelerin kaybolmasına ve beklenilen faydalı etkinin görülmemesine yol açar. Demlenen çay hemen tüketilmeli, üzerine su eklenerek tekrar kullanılmamalı ve tekrar ısı uygulanarak saatlerce bekletilmemeli. Su kaynatılmamalı ancak sıcaklığı 80 santigrat derece olmalı veya kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlendirilmeli. Kaliteli içme suyu kullanılmalı. Şeker yerine bal tercih edilirse öksürüğe iyi gelir. Ancak bal, çayınız sıcak iken değil ılık olduğu zaman eklenmeli” diyerek uyarılarda bulundu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.