TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#bahar

bahar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, bahar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tunceli aynı anda iki farklı mevsimi yaşıyor Haber

Tunceli aynı anda iki farklı mevsimi yaşıyor

Türkiye'nin genelinde bahar ayları kendini iyiden iyiye gösterirken, Tunceli'de ilginç bir durum yaşanıyor. Aynı anda iki mevsimi deneyimleyen birkaç ilçe bulunuyor. Yüksek rakımlı Pülümür ve Ovacık ilçelerinde kar yağışı devam ederken, Çemişgezek ilçesinde ise bahar esintileri hissediliyor. Keş aylarının zorlu geçtiği kentte, vatandaşlar bu duruma alışmaya başladı. Pülümür ilçesinde yaşayan Nazım Tanık, bu yıl kar yağışının geçmiş yıllara göre daha az olduğunu belirtti. Tanık, "İlkbaharın gelmesine az bir süre kala ilçemiz beyaz örtüyle kaplandı. Mazgirt, Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde badem ağaçlarının çiçek açtığını gördük. Kar yağışı bizim için her zaman önemlidir çünkü doğamızda yaban hayatı, barajlar ve su kaynakları genellikle kar ve yağmurdan beslenir. Bu nedenle kar yağışı bizim için çok önemli. İnşallah önümüzdeki yıllarda beklenen kar yağışı yoğun bir şekilde gerçekleşir" şeklinde konuştu. Tarık Dursun adlı vatandaş, ilçelerinde geçmiş yıllarda ocak ve şubat aylarında metrelerce kar yağdığını ancak son yıllarda kar yağışının azaldığını ifade etti. Dursun, "Dönem dönem belli aralıklarla kar yağdı ancak bu kar yağışı azaldı. Mart ayındayız ve ilçemize kar yağdı, oysa şu anda Çemişgezek'te badem ağaçları çiçek açarken biz burada karla yüz yüze kaldık. Bu azalan kar yağışını aslında iklim değişikliğine bağlıyoruz. Azalan kar yağışı yer altı ve yer üstü sularının azalmasına neden oluyor, bu da doğamız için kötü bir durum. Sonuç olarak, hayvancılık ve arıcılığı etkiliyor, yeterli miktarda ot ve çiçek olmuyor, bu da verimi düşürüyor. Umarım Mayıs ayında yağmur yağar ve bu denge sağlanır. Pülümür ve Munzur çayı, doğamız için olmazsa olmazımız. Umuyorum ki gelecek yıllarda doğanın eski dengesine kavuşması için gerektiği zaman kar yağışı gerçekleşir" şeklinde konuştu. Zeynep Eslem Çelebi, aynı anda iki mevsimi yaşamanın ayrıcalığını vurgulayarak, "Tunceli'nin bazı ilçelerinde kar yağıyor, ancak Çemişgezek ilçemizde çiçekler açıyor. Bu durum kentimizin doğal güzelliklerinin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Karın yağdığı yerlerde çiçekler açıyor, aynı anda farklı iklimler yaşanıyor. Bu gerçekten çok güzel bir görüntü. Burada çiçekler açarken orada kar yağıyor. Aynı anda 2 farklı iklim yaşanıyor. Bence bu çok güzel. Sizlere de buraları görmeyi tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu. Bahar havası yaşadıklarını ifade eden Bayram Ekici ise, "Güzel Tunceli'mizin diğer ilçelerinde yoğun kar yağışı olsa da, Çemişgezek ilçemizde insanlar piknik havası yaşıyorlar. İnsanlarımız pikniğe gidiyor. Badem ağaçlarımız çiçek açtı. Yani Tunceli'de 2 mevsimi birlikte yaşıyoruz. Tunceli gerçekten doğal anlamda güzel bir kentimiz. Tunceli'mizi çok seviyoruz" dedi. Yöre sakinlerinden Hüseyin Balcı ise, "Tunceli'nin Ovacık ve Pülümür ilçelerinde kar yağışı etkili olmasına rağmen, Pertek ve Çemişgezek ilçelerimizde baharı yaşıyoruz. Badem ağaçlarımız çiçekler açtı. Çemişgezek ilçemizde bahar havasını yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ankara'ya baharı getiren çiğdemler çiçek açtı Video Galeri

Ankara'ya baharı getiren çiğdemler çiçek açtı

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki yaylalarda baharın müjdecisi olarak bilinen çiğdemler çiçek açtı. Çiğdem çiçeği, halk inanışına göre cemre havaya düşünce açtığı için ‘baharın müjdecisi’ olarak biliyor. Kızılcahamam’ın İğceler, Hıdırlar ve Kasımlar yaylalarında açan mor, beyaz ve sarı renkteki çiğdem çiçekleri güzellikleri ile hafızalara kazınıyor. Rengarenk çiğdem çiçekleri kartpostallık görüntüler de oluşturuyor. Çiğdem çiçeğini yakından incelemek için yaylalara akın eden vatandaşlar Kızılcahamam’ın eşsiz doğal güzelliklerinin de keyfini çıkarıyor. Işık Dağı’nda göl manzarası eşliğinde piknik yapmanın tadına varan vatandaşlar unutulmaz hatıralar biriktiriyor. Fotoğraf tutkunu Emre Cebeci, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) yaptığı konuşmada, “Amatör olarak doğa fotoğrafçılığı yapıyorum. Kameram ile Karagöl’e çiğdem fotoğrafları çekmeye geldim. Çiğdemlerin açtığını duydum ve bunu kaçırmak istemedim. Üniversitem açılmadan önce böyle bir etkinlikte bulunmak istedim ve doğanın tadına bakıyorum. Işığın ve havanın güzel olması fotoğraf çekimi için mükemmel bir ambiyans oluşturuyor. Çevrenin de temiz tutulmasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan vatandaşların keyifli anları ise doğaya bırakılan çöpler nedeniyle yarım kalabiliyor. Bilinçsiz vatandaşların doğaya bıraktığı görüntüler kötü anlara neden oluyor.

Beklenen Cemre Ne Zaman Düşecek? Haber

Beklenen Cemre Ne Zaman Düşecek?

Cemre Takvimi Nedir? Birinci Cemre Düştü Mü? Baharın müjdeleyicisi cemrelerden birinci cemrenin düşmesinin ardından ikinci cemrenin ne zaman düşeceği merak konusu oldu. İlk cemrenin havaya düşmesinin ardından baharın müjdelendiğini hisseden kişiler, ikinci cemrenin nereye, ne zaman ve ne kadar vakit geçtikten sonra düşeceğini araştırıyorlar. Baharı getirecek birinci cemre, havaya düştü. İkinci cemrenin ise bir hafta sonrasında suya düşeceği söyleniyor. Son cemrenin de toprağa düşmesinin sonucunda baharın gelişini kutlayacak kişiler, soğuk kış günlerinden sonra gelecek sıcak baharı heyecanla bekliyorlar. Baharın ilk müjdecisi birinci cemrenin 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşmesi ile suya düşecek olan ikinci cemrenin ne zaman olacağını merak eden kişiler, internette cemre takvimi araştırması yapıyor. Bilindiği gibi, birinci cemre havaya, ikinci cemre suya, üçüncü cemre ise toprağa düşerek ilkbaharın gelişi kutlanıyor. Suya Ne zaman Düşüyor? Suya düşecek olan ikinci cemrenin; 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşen birinci cemreden sonra, 26-27 Şubat 2024 tarihlerinde düşmesi bekleniyor. Havaya ve suya düşmüş olan cemrelerden sonra düşecek olan üçüncü ve son cemrenin 5-6 Mart 2024 tarihlerinde toprağa düşmesi bekleniyor. Toprağa olacak şekilde düşecek olan üçüncü cemre ile de ilkbahar mevsimi gelmiş olacak. Soğuk ve sert geçmiş olan büyük kıştan sonra büyük bir heyecanla baharı bekleyen kişiler, sıcak ve güneşli günlerin keyfini çıkarmak için günler sayıyor. Yavaş yavaş kendisini bahara bırakacak olan mevsimin cemre düşmelerinin sonunda gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde ilki havaya düşmüş olan cemrenin sonrasında, herkes tarafından ilerleyen günlerde suya düşecek ikinci cemre bekleniyor. Suya düşecek olan ikinci cemreden sonra toprağa düşecek olan üçüncü cemrenin martın ilk haftasında düşmesi bekleniyor. Beklenen cemrelerden sonra bahara kapılar büyük bir heyecanla açılıyor.

Sarıgöl'e bahar geldi, her yer çiçek açtı Video Galeri

Sarıgöl'e bahar geldi, her yer çiçek açtı

Sarıgöl'de son cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte badem ve meyve ağaçları çiçek açarken, dünyaca ünlü çekirdeksiz sultaniye üzüm bağları yapraklanmaya başladı. Tarlaların papatyalarla dolduğu ilçede bahar havası etkili olurken, ortaya eşsiz güzellikte manzaralar çıktı. Yol boyunca açan papatyalar baharı müjdelerken, meyve ağaçları beyaz, kırmızı çiçekler açarak polen toplayan arıların mekanı oldu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dünyaca ünlü çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında erken yapraklanmaya neden olurken, bu durum üreticileri tedirgin etmeye başladı. "Mart ayı tehlikeli" Baharın gelmesiyle birlikte meyve ve diğer ürünlerin gövdelerine su yürümesiyle birlikte çiçek açan ağaçlar çevreye güzel bir görüntü kazandırsa da, üreticiler özellikle üzüm bağları ve meyve ağaçlarının erkenden uyanmasının kendilerini tedirgin ettiğini ve Mart ayının soğuk geçmesi halinde rekolte kayıplarına neden olabileceğini dile getirdi. Üzüm üreticisi Ahmet Tosun, "Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde olması nedeniyle papatyalar açtı. Papatyaların açmasıyla baharın geldiği de belli oluyor. Bağlarımız da burada yakında. Onlarda da erkenden gözler patlamaya başladı. Erken açması bizi endişelendiriyor. Mart ayı tehlikeli bir ay, soğuk alabilirler. 2023 bütün çiftçilerimize inşallah bereketli bir yıl olur, herkese uğur getirir. Herkesin emeği inşallah boş çıkmaz" dedi. İHA

Kütahya'da Hıdrellez şenliklerine yoğun ilgi Haber

Kütahya'da Hıdrellez şenliklerine yoğun ilgi

Geleneksel hıdrellez şenlikleri için vatandaşlar Emet Yeniceköy İsmail Altınay Mesire alanına akın etti.  3 binden fazla aracın giriş yaptığı bölgede 130 esnaf sergi açtı. 10 binden fazla kişinin katıldığı şenlik için Emet İlçe Jandarma Komutanlığı öncülüğünde çevre ilçelerden gelen takviyelerle 70 personel güvenlik tedbiri alınırken, sahada itfaiye ve ambulans gün boyu hazır bekledi.  Emet Belediyesi başta Emet ve Hisarcık olmak üzere çok sayıda insanın akın ettiği bölgeye 22 adet portatif ve seyyar tuvalet kurdu. Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan, her yıl bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği şenliklerde vatandaşların mağdur olmaması adına belediyece seyyar tuvaletlerin kiralanarak bölgede kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirtti. BİRÇOK İLÇEDEN KATILIM GERÇEKLEŞTİ Hıdırellez alanında kurulan pazar yerinde 130 esnafın sergi açtığını söyleyen Yeniceköy Muhtarı Akın Gürkan, ”Sabah saatlerinde 3 binden fazla araç bölgeye giriş yaptı. Akşama kadar hareketlilik devam etti. Şenliklere Emet ve Hisarcık halkının yanı sıra başta Kütahya ve Tavşanlı olmak üzere çok sayıda il ve ilçeden katılım gerçekleşti” dedi. DONDURMA ve PİLAV İKRAMI Emet Belediyesince kurulan çadırda ise halka dondurma ve pilav ikramında bulunuldu. Yine Emet Belediyesi organizasyonun da bölgede Kütahya Evliya Çelebi mehteran takımı gösteri yaptı. AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay ve AK Parti Kütahya Milletvekilleri Mehmet Demir ve İsmail Çağlar Bayırcı da bölgeye gelerek, Hıdrellez şenliklerinde vatandaşlarla buluştu.

Polen alerjisi astıma dönüşebiliyor! Haber

Polen alerjisi astıma dönüşebiliyor!

Bahar aylarında burun akıntısı, hapşırma, göz kızarması, öksürük, nefes tıkanması ve cilt kaşınmasından yakınanların sayısının arttığını belirten uzmanlar, bunun sebebinin bitkilerin çiçek açması, çimenlerin ve pelinlerin yetişmesiyle birlikte artan polen miktarından kaynaklandığını söyledi.  KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, "Şehirlerde görülen polen miktarları yılda yüzde 3 oranında artış gösteriyor. Bunun sebebi ise hava sahasındaki karbondioksit oranına bağlanıyor. Karbondioksit hava ve iklim ısınmasına sebep olduğu için çiçekler her yıl daha erken açmaya başlıyor ve buna bağlı olarak polenler daha erken ve daha uzun süreli uçuşuyor. Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen polen alerjisi, daha çok 5 ile 40 yaş grubu arasındakileri etkilemektedir. Polen alerjisi olan kişiler, özellikle temizliğe önem vermelidir. Ağır kokulardan ve tütün dumanından da uzak durmalıdırlar" dedi. GEREKLİ TEDBİRLER ALINMAZSA ASTIMA DÖNÜŞÜYOR Gerekli tedbirler alınmadığı sürece ya da yeterli tedavinin uygulanmaması durumunda hastalığın astıma dönüşme ihtimali bulunduğunu belirten Olgun, "Birçok insan öncelikle üşüttüğünü düşünürken, alerjik unsurlar gözden kaçıyor. Bu alerjilere uygulanabilecek tedavi yöntemleri çok geniş değil. Anti alerjik burun spreyleri, göz damlaları veya ilaçlar kullanılabiliyor. Belli gruplara aşı tedavisi de uygulanabiliyor. Ancak aşı tedavisi Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı. ALINABİLECEK BAZI TEDBİRLER "Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında ise polen maskesi kullanmalıdır. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir. Evi sabah değil öğle sonrası havalandırmalıdır. Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Polenler daha çok sabah saat 05.00 ile 10.00 arasında yayılmaktadır. Ev ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir. Dışarıdan gelindiğinde duş almakta fayda vardır. Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır. Kedi ve köpek uzun süre oturma ve yatak odasında bulundurulmamalı." İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.