TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Blinken ve Arap Dışişleri Bakanları "Gazze" konulu toplantıda bir araya geldi Haber

Blinken ve Arap Dışişleri Bakanları "Gazze" konulu toplantıda bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Mısır'a yaptığı ziyarette, 7 Ekim'den bu yana altıncı kez düzenlediği Orta Doğu turunu gerçekleştirdi. Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşen ziyaret kapsamında, Arap Dışişleri Bakanları Gazze konulu bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Uluslararası İşbirliği Bakanı Rim el-Haşimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh katıldı. Toplantıda, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması, insani yardımların sevkiyatının önündeki engellerin aşılması, Filistin-İsrail ihtilafında iki devletli çözüm çabaları ve Gazze Şeridi'nde yaşanan açlık krizi gibi konular ele alındı. Toplantının ardından Blinken ve Shoukry, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Shoukry, toplantıda İsrail'in Refah'ta planladığı askeri harekatın da ele alındığını belirterek, "Tüm bu konularda koordinasyon sağlama konusunda mutabık kaldık. İnsanların yaşadığı acıları daha da arttırmaya gerek yok" ifadelerini kullandı. “Refah'a yönelik bir kara operasyonunun hata olacağı konusunda çok net olduk” İsrail’in Refah’a planladığı operasyonu "gereksiz" olarak nitelendiren Blinken, "Refah'a yönelik bir kara operasyonunun hata olacağı ve bunu destekleyemeyeceğimiz konusunda çok net olduk. Orada yerinden edilmiş insanların gidecek hiçbir yeri yok ve herhangi bir saldırı insani bir felakete yol açacaktır" dedi. Katar'da Hamas ve İsrail arasında devam eden ateşkes müzakerelerine değinen Blinken, “Boşluklar daralıyor" ifadelerini kullanarak, ABD'nin bir anlaşmaya varılması için baskı yapmaya devam ettiğini aktardı. Blinken, bir ateşkes anlaşmasının hala zor olduğunu ancak bunun hala mümkün olduğuna inandığını açıkladı. İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasına doğru "çok iyi ilerleme" kaydedildiğini belirten Blinken, dün Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette Suudi liderlerle iki ülke arasında daha yakın ilişkiler kurulması konusunda "çok iyi bir görüşme" gerçekleştirdiğini söyledi. Anlaşma için bir zaman çizelgesi veremeyeceğini belirten Blinken, görüşmelerin "anlaşmaya varılacak bir noktaya yaklaştığını" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Sivillerin korunması İsrail için bir numaralı iş olmalı Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Sivillerin korunması İsrail için bir numaralı iş olmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, düzenlediği basın toplantısında İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu. Blinken, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerine değinerek, "şu anda masada çok güçlü bir öneri" olduğunu ancak bunu kabul edip etmemenin Hamas'ın elinde olduğunu söyledi. “Neredeyse her saat Katar'la, Mısır'la yoğun bir şekilde çalışıyoruz” Blinken, "Asıl soru şu: Hamas bunu kabul edecek mi? Ama size şunu söyleyebilirim ki rehineleri kurtaracak, daha fazla yardım ulaştıracak ve belki de daha kalıcı, güvenli bir çözüm için bir yol oluşturacak bir ateşkes anlaşması yapıp yapamayacağımızı görmek için her gün, neredeyse her saat Katar'la, Mısır'la yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi. “Ülkeyi savunmak için ne gerekiyorsa yapsalar bile, bir numaralı iş bu olmalı" İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sivillerin koruması ve insani yardımların ulaştırılmasının bir numaralı işi olması gerektiğini belirten Blinken, "İsrail hükümetinden bunun bir öncelik olmasını sağlamasını bekliyoruz. Sivilleri korumak, insanlara ihtiyaç duydukları yardımı ulaştırmak, ülkeyi savunmak için ne gerekiyorsa yapsalar bile, bir numaralı iş bu olmalı" dedi. İsrail’in Refah’a yönelik planladığı askeri harekata değinen Blinken, İsrail'in ABD’ye Refah'taki sivillerin nasıl korunacağına dair hala bir plan sunmadığını aktararak, ABD hükümetinin Refah’taki 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinliyi korumak için "net" bir planı olmadan İsrail’i desteklemeyeceğini ifade etti. Blinken, "Askeri bir operasyon olacaksa sivillerin zarar görmediği ve barınak, yiyecek ve ilaç sahibi olmalarını sağlayacak bir plan görmemiz gerekiyor" dedi. “İsrail ordusu ve İsrail hükümeti, insani yardım çalışmalarının yürütülebilmesini sağlamakla yükümlüdür" İsrail'in Gazze Şeridi'nin Refah kentinde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ait yardım dağıtım merkezine düzenlediği saldırıya değinen Blinken, saldırıyla ilgili "gerçekleri" henüz bilmediğini ancak olayla ilgili olarak İsrail ordusuyla konuştuğunu ve ordunun da kendisine olayı soruşturduklarını söylediğini aktardı. Söz konusu saldırının insani yardım çalışanları ile İsrail ordusu arasında "çok daha iyi ve çok daha tutarlı bir çatışmasızlık sağlanması zorunluluğunu" pekiştirdiğini söyleyen Blinken, Gazze Şeridi'nde ihtiyaç duyulan insani yardımı dağıtmak için çalışan insanların "işlerini mümkün olduğunca güven içinde yapabilmeleri gerektiğini" vurguladı. Blinken, “İsrail ordusu ve İsrail hükümeti, insani yardım çalışmalarının yürütülebilmesini sağlamakla yükümlüdür" ifadelerini kullanarak, buna "açıkça işaretlenmiş" olan insani yardım tesislerinin vurulmaması da dahil olduğunu açıkladı.

Blinken: İsrail'in Batı Şeria'daki planı uluslararası hukuka aykırı Haber

Blinken: İsrail'in Batı Şeria'daki planı uluslararası hukuka aykırı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arjantin ziyareti sırasında mevkidaşı Diana Mondino ile yaptığı ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "savaş sonrası Gazze" planı ve İsrail'in yasa dışı yerleşim bölgelerini genişletme planı hakkında sorulan sorulara cevap veren Blinken, “Savaş sonrası Gazze planını henüz görmedim, bu yüzden ayrıntıları görene kadar fikrimi saklı tutmak istiyorum. Ancak, daha önce ortaya koyduğumuz ve Gazze'nin geleceği açısından önemli gördüğümüz bazı temel ilkeler olduğunu belirtmek isterim. Bu ilkeler arasında, Gazze'nin 'terör platformu' olamayacağı ve İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmemesi gerektiği bulunmaktadır. Gazze topraklarının küçültülmemesi de önemlidir. Dolayısıyla, herhangi bir planın bu ilkelerle uyumlu olduğundan emin olmalıyız. Elbette, diğer ilkelere de önem veriyoruz, ancak bunlar en önemlileri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu. "Yeni yerleşim planıyla hayal kırıklığına uğradık" İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim planını ele alan Blinken, "Yerleşimlerle ilgili raporları inceledik ve duyurudan dolayı hayal kırıklığına uğradık. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat ABD yönetimleri, uzun bir süredir yeni yerleşimlerin kalıcı bir barışa ulaşma sürecini engellediği kanısında. Ayrıca, uluslararası hukuka da aykırıdır. Yönetimimiz, yerleşimlerin genişletilmesine kesin bir şekilde karşı çıkıyor. İsrail'in güvenliğini güçlendirmediğine, aksine zayıflattığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. İsrail'in Yeni Yerleşim Planı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınındaki Maale Adumim Yahudi yerleşim birimine 2,350, Kedar'da 300 ve Efrat'ta ise 694 konut inşasını onaylamayı planladıklarını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Orta Doğu'da "dönüm noktasına" gelindi Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Orta Doğu'da "dönüm noktasına" gelindi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında katıldığı oturumda, güncel siyasi gelişmelere yönelik soruları yanıtladı. Orta Doğu'da yeni bir "denklemin" oluştuğunu ve "dönüm noktasına" gelindiğini dile getiren Blinken, bölgede İsrail ile ilişki kurmaya hazır Arap ve İslam ülkeleri bulunduğunu, Filistinlilere de zor kararlar alabilmeleri için yollar ve araçların sunulması gerektiğini savundu. Blinken, "Filistin halkının, isteklerini gerçekten yerine getirme kabiliyetini en üst düzeye çıkaran bir yönetime ihtiyaç duyduğunu; bu yönetimin, İsrail'in de desteğiyle faaliyet gösterebilmesi gerektiğini" öne sürdü. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda Blinken, "Benim için, bence birçoğumuz için, Gazze'de her gün gördüklerimiz iç burkucu. Masum erkekler, kadınlar ve çocukların yaşadığı acılar yüreğimi parçalıyor." ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, Gazze konusunda ne yapılması gerektiğine karar verilmesi gerektiğini belirterek, bölgedeki insanlara daha iyi koruma sağlamak ve sivil kayıpları en aza indirmek amacıyla daha fazla insani yardım sağlama konusunda kararlar alındığını kaydetti. Blinken, konuşmasında bilgi teknolojilerinin suistimal edildiğini, bu nedenle de dünyada birçok kişinin 7 Ekim'de yaşananlara inanmadığını savundu. "İran ile nükleer anlaşmayı bozmak hataydı" Blinken, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, İran ile varılan nükleer anlaşmadan çekilmesine yönelik soruya "İran ile nükleer anlaşmayı bozmak hataydı." cevabını verdi. Anlaşmadan tek taraflı çekildiği için ABD'nin istemediği bir konumda olduğuna dikkati çeken Blinken, "İran'ın nükleer programı bir kutudaydı. Anlaşma bozulunca bu kutudan çıkmış oldu." ifadesini kullandı. Blinken, bu durumu "son derece talihsiz" şeklinde nitelendirdi. Rusya-Ukrayna Savaşı Blinken, Ukrayna halkının Batı ile yakın ilişkiler istediğine işaret ederek, "Ukraynalılar, Avrupa'ya yakınlaşarak daha iyi, müreffeh ve fırsatlarla dolu bir yaşam ile gelecek nesillerin ebeveynlerinden daha iyi bir hayat sürebileceklerini gördüler." diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna'daki durumun, "Rusya için derin bir stratejik başarısızlık" olduğunu; Rusya'nın askeri, ekonomik ve diplomatik açılardan zayıfladığını savundu. Blinken, Ukrayna halkının ateşkesi istediğini, bunun için Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı gibi konularda müzakere etmeye istekli olması gerektiğini kaydetti. Şu an için ateşkes ortamı görmediğini belirten Blinken, şartların oluşması halinde ABD'nin ateşkesi destekleyeceğini söyledi. Çin ve Hindistan ile ilişkiler Blinken, ABD-Çin ilişkilerini, "en karmaşık ve en önemli ilişkiler arasında" göstererek, iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasındaki görüşmelerin önemli olduğuna ayrıca farklılıkların doğrudan ve net şekilde ele alınmasının önemine dikkati çekti. Tayvan konusunda da yorum yapan Blinken, bölgede barış ve istikrarın korunması ve sorunların barışçıl şekilde çözülmesinin önemini vurguladı. Blinken, Hindistan'ın "olağanüstü bir başarı hikayesi"ne sahip olduğunu belirterek, ülkenin, Başbakan Narendra Modi döneminde maddi açıdan olumlu yönde ilerlediğini ayrıca ABD ile Hindistan arasında "yeni seviyede" bir ilişki olduğunu bildirdi.

Blinken Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bir arada Haber

Blinken Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bir arada

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas çatışması devam ederken geldiği İsrail’in ardından Ürdün’e geçti. Bakan Blinken temasları kapsamında başkent Amman'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşme gerçekleştirdi. Ürdün Kralı'ndan insani koridorların açılması çağrısı Blinken ayrıca, Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi. Blinken, Hamas'ın Filistin halkının onurunu ve kendi geleceğini tayin etme hakkını savunmadığını ifade etti. Blinken ayrıca Ürdün'ün "Kudüs'teki özel rolünü ve bölgede istikrarı sağlayan bir güç olmasını" takdir ettiğini dile getirdi. Kral II. Abdullah ise görüşmede, bölgedeki çatışmanın sona erdirilmesi için çalışmanın yanı sıra Gazze'ye tıbbi ve yardım yardımlarının ulaştırılmasına imkan verecek insani koridorların açılması gerektiğini vurguladı. Kral Abdullah, uluslararası kuruluşların Gazze Şeridi'ndeki çalışmalarının engellenmemesi ve görevlerini yerine getirebilmelerinin sağlanması gerektiğini belirtti. Kral Abdullah ayrıca, Gazze'deki gerilimin sona ermesi için uluslararası çabaların hızlandırılmasının ve çatışmanın Batı Şeria'ya yayılmasının önlenmesinin önemli olduğunu ifade etti. Filistinlilerin Filistin topraklarından zorla çıkarılmasına yönelik her türlü girişime karşı uyarıda bulunan Kral Abdullah, krizin komşu ülkelere yayılmasının ve mülteci sorununun artmasının önlenmesi çağrısında bulunurken, iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı barışa ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Kral Abdullah ayrıca, Kudüs'teki kutsal mekanlarda statükonun korunması gerektiğini vurguladı ve kutsal mekanların korunmasına yönelik çabaların devam ettiğine dikkat çekti. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Ürdün Kraliyet Ofisi Müdürü Cafer Hassan, İstihbarat Dairesi Başkanı Ahmed Husni ve ABD'nin Amman Büyükelçisi Yael Lempert da katıldı. Blinken Ürdün’deki temaslarının ardından Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ı da ziyaret edecek. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İsrail'e spor organizasyonlarında yaptırım gelecek mi? Filistin işgalinin spora yansımaları

Blinken: Diplomasi bu durumu çözmenin tercih edilen yolu Haber

Blinken: Diplomasi bu durumu çözmenin tercih edilen yolu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransız radyo kanalına verdiği röportajda ordunun yönetime el koyduğu Nijer’deki mevcut duruma dair değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin şu anda oynadığı role ve konuyla ilgili müzakere çabalarına değinen Bakan Blinken, “ECOWAS'ın Nijer'de anayasal düzeni yeniden tesis etme çabalarını destekliyoruz. Bu nedenle onların çabalarını desteklemek için diplomatik kanallar aracılığıyla birlikte çalışıyoruz. Afrika'daki liderlerle, ECOWAS'la, Afrika Birliği'yle ve tabi ki Fransa dahil Avrupa'daki ortaklarımızla düzenli temas halindeyim. Dolayısıyla, diğer ülkeler gibi biz de anayasal düzene dönüşü sağlamak için diplomasiyi ilerletmeye çalışıyoruz” dedi. “Nijer'de gördüklerimiz son derece rahatsız edici'' Blinken, “Nijer'de gördüklerimiz son derece rahatsız edici, ülkeye ve halkına hiçbir şey kazandırmıyor. Aksine anayasal düzenin kesintiye uğraması bizi ve birçok ülkeyi yardımlarımızı, desteğimizi kesmek zorunda bırakır. Bu da Nijer halkına fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı. ''Anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi esastır'' “Müzakere, askeri müdahaleden kaçınmak anlamına mı geliyor?” sorusunu yanıtlayan Blinken, “Diplomasi kesinlikle bu durumu çözmenin tercih edilen yoludur. ECOWAS'ın mevcut yaklaşımı bu, bizim yaklaşımımız bu. Her durumda ECOWAS'ın anayasal düzeni yeniden tesis etme çabalarını destekliyoruz” diye konuştu. Blinken, “Nijerya topraklarında bulunan bin ABD askeri orada mı kalacak yoksa geri mi çekilecek?” sorusunu ise, “Gelecek hakkında spekülasyon yapamam. Anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi esastır. Şu anda üzerinde çalıştığımız şey bu. Ötesini göreceğiz” şeklinde yanıtladı. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.