TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tayvan

Tayvan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tayvan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tayvan’da art arda 6 ve üzeri iki deprem Haber

Tayvan’da art arda 6 ve üzeri iki deprem

Tayvan’ın doğusu art arda meydana gelen depremlerle sallandı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Tayvan’ın doğusunda bulunan Hualien çevresinde 6 ve 6.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini bildirdi. Depremler, başkent Taipei'de de hissedildi. İtfaiye, Hualien'de 3 Nisan'da yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremde hasar gören ve kapalı olan bir otelin son depremler nedeniyle hafif şekilde yana yattığını açıkladı. Tayvanlı yetkililer, ülkede geceden ertesi gün erken saatlere kadar 80'den fazla deprem meydana geldiğini belirtti. Tayvan’da 3 Nisan’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 16 kişi hayatını kaybetmişti. DEPREM ANINDA YAPMAMANIZ GEREKEN 5 DAVRANIŞ Sabitlenmemiş eşyalara yaklaşmayın Deprem sırasında hayat üçgeni oluşturmak için koltuk gibi bir nesnenin yanına kapanmak öneriliyor ancak bunu yaparken kapandığınız yerde sabitlenmemiş eşyaların olmadığına dikkat edin. Sabitlenmemiş raf ve dolap gibi ağır eşyaların olduğu yerde depremden korunmaya çalışmak oldukça risklidir. Depremden korunmak isterken dolapların altına kalma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sabitlenmemiş eşyaların altında durmamaya özen gösterin. Deprem sırasında merdiven ve çıkışlardan uzak durun Deprem anında, depremin sona ermesini beklemeden merdiven ve çıkışlara yönelmeyin. Deprem sırasında merdiven boşluğunda ve çıkışlarda bulunmak, olduğunuz yere kapanarak depremin sona ermesini beklemekten daha tehlikelidir. Bu nedenle deprem anında binadan kaçmaya çalışmak yerine olduğunuz yerde depremin bitmesini bekleyerek, deprem sona erdiğinde dışarı çıkmak daha güvenli olacaktır. Telefonları gereksiz yere meşgul etmeyin Depremin ardından herkes yakınlarına ulaşmaya çalışacağı için herkes cep telefonunu çok kısa bir süreliğine kullanıp hatları meşgul etmezse, daha çok kişi yakınına ulaşabilir. Bu konuda hassas davranarak hatları kitlememeye özen göstermek gerekiyor. 6 Şubat depreminde telefon ile ulaşımın ne kadar hayati bir önem taşıdığını görmüş olduk. Enkaz altında bulunan kişilerin bulundukları yeri bildirebilmeleri bu noktada çok mühim. O nedenle telefonları gereksiz yere meşgul etmemek gerekiyor.

Tayvanlı Bakan Lin açıkladı: Türk ekibi Tayvan'ın teknik yardım kabul ettiği tek yabancı ekip Haber

Tayvanlı Bakan Lin açıkladı: Türk ekibi Tayvan'ın teknik yardım kabul ettiği tek yabancı ekip

Tayvan'ın doğusundaki Hualien şehrinde 4 Nisan'da yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Türkiye'den de bir yardım ekibi sevk edildi. İnsansız hava araçları (İHA) konusunda uzmanlaşmış olan 7 kişilik Türk ekip, Cumartesi günü Tayvan'ın başkenti Taipei'ye ulaştı ve ardından deprem bölgesine hareket etti. Acil Operasyon Merkezi'nin başkanlığını yürüten İçişleri Bakanı Lin Yu Chang, Türk ekibinin gelişmiş İHA cihazları ile donatıldığını ve yerel saatle 18.00'de Tayvan'a ulaştığını belirtti. Ayrıca Lin Yu Chang, Türk ekibinin Tayvan'ın teknik yardım kabul ettiği tek yabancı kurtarma ekibi olduğunu vurguladı. "Lin, Türk ekibinin en fazla zarar gören Taroko Vadisi'nde çalışacağını ifade ederken, kendi dron ekipmanlarının bölgede etkisiz kaldığını ve Türk ekibinin deneyiminin son derece kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca Lin, Tayvanlı arama kurtarma ekiplerinin Türk ekibine teknik malzeme desteği sağlayarak cihazlarına termal kameralar yerleştireceklerini de ekledi." Tayvan'da can kaybı 13'e yükseldi Acil Operasyon Merkezi (COEC) tarafından yapılan açıklamada, depremin ardından geçen 48 saat içinde hayatını kaybedenlerin sayısının 13'e yükseldiği, bin 145 kişinin yaralandığı, 442 kişinin mahsur kaldığı ve 6 kişinin de kayıp olduğu belirtildi.

Deprem Tayvan’ı vurdu! 7,4 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi Haber

Deprem Tayvan’ı vurdu! 7,4 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi

İlk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 90'den fazla kişi yaralandı. 34,8 kilometre derinlikte meydana gelen sarsıntı nedeniyle bölgedeki yerleşimlerde hasar oluştuğu bildirildi. Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA) ise depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyurarak, Hualien'in 25 kilometre güneyinde ve 15 kilometre derinlikte kaydedildiğini bildirdi. CWA, bunun son 25 yılda Tayvan'ı vuran en güçlü deprem olduğunu belirterek, Ada'nın kuzey bölgeleri için dev dalga uyarısında bulundu. Tayvan Adası dışında Çin ana karasında ve çevre ülkelerde de tsunami uyarıları yapıldı. Çin Tsunami Uyarı Merkezi, 4 aşamalı uyarı sisteminin en yüksek seviyesi olan "kırmızı uyarı yayımladı. 2 deprem art arda USGS, ilk depremden sonraki 20 dakika içinde Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntının daha kaydedildiğini duyurdu. USGS verilerine göre 6,4'lük artçı depremin dışında 4,7 ila 5,7 büyüklüğünde 16 artçı sarsıntı daha kaydedildi. İlk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 90'dan fazla kişi yaralandı Tayvan İtfaiye Ajansı, depremin vurduğu Hualien'de 4 kişinin öldüğünü açıkladı. Hualien, Yilan, Taipei, Yeni Taipei, Keelung ve Taoyuan şehirlerinde en az 90 kişinin yaralandığı bildirildi. Tayvan basınında yer alan haberlere göre, Hualien şehrinde çok sayıda bina hasar gördü ve yıkıldı. Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu meydana gelen çöküntüler sonucu ulaşıma kapandı, Taoyuan Uluslararası Havalimanı'nın tavanının bir kısmı çöktü. Hualien çevresinde ve Ada'nın iç kesimlerindeki çok sayıda kara yolu çöküntüler ve kayaların devrilmesi sebebiyle ulaşıma kapandı. Siber güvenlik ve internet gözlemcisi "NetBlocks"a göre, depremden sonra Tayvan'ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Tayvan Elektrik Şirketi, yerel saatle 10.30 itibarıyla kesintilerin büyük bölümünün giderildiğini bildirdi. Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, depremde herhangi bir tren kazası veya altyapı hasarının yaşanmadığını, seferlerin denetim amacıyla geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Ordu, kurtarma çalışmalarına destek verecek Tayvan lideri Tsai Ing-wen, depremin yol açtığı hasara ilişkin kaygısını dile getirirken orduya Hualien ve diğer bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek olmaları talimatını verdi. Bu yılın başında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde Ada'nın yeni lideri seçilen Başkan Yardımcısı Lai Ching-te de depremin ardından hükümetin acil durum merkezi kurduğunu duyurarak, vatandaşlardan sakin ve dikkatli hareket etmelerini istedi.

Tayvan’da deprem meydana geldi Haber

Tayvan’da deprem meydana geldi

Tayvan’ın doğusunu deprem vurdu. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamada, Tayvan’ın doğusunda yer alan Hualian şehrinin 86 kilometre güneybatısında yerel saatle 18.36’da yerin 17 kilometre altında 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği aktarıldı. Deprem Hualian şehrinde kısa süreli paniğe neden olurken, depremden can ve mal kaybı yaşanmadı. Öte yandan Tayvan’da 21 Eylül 1999 yılında meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde 2 bin 500 kişi hayatını kaybetmiş ve 10 binden fazla kişi de yaralanmıştı. DEPREM ANINDA YAPILMAMASI GEREKENLER Sabitlenmemiş eşyalara yaklaşmayın Deprem sırasında hayat üçgeni oluşturmak için koltuk gibi bir nesnenin yanına kapanmak öneriliyor ancak bunu yaparken kapandığınız yerde sabitlenmemiş eşyaların olmadığına dikkat edin. Sabitlenmemiş raf ve dolap gibi ağır eşyaların olduğu yerde depremden korunmaya çalışmak oldukça risklidir. Depremden korunmak isterken dolapların altına kalma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sabitlenmemiş eşyaların altında durmamaya özen gösterin. Deprem sırasında merdiven ve çıkışlardan uzak durun Deprem anında, depremin sona ermesini beklemeden merdiven ve çıkışlara yönelmeyin. Deprem sırasında merdiven boşluğunda ve çıkışlarda bulunmak, olduğunuz yere kapanarak depremin sona ermesini beklemekten daha tehlikelidir. Bu nedenle deprem anında binadan kaçmaya çalışmak yerine olduğunuz yerde depremin bitmesini bekleyerek, deprem sona erdiğinde dışarı çıkmak daha güvenli olacaktır. Telefonları gereksiz yere meşgul etmeyin Depremin ardından herkes yakınlarına ulaşmaya çalışacağı için herkes cep telefonunu çok kısa bir süreliğine kullanıp hatları meşgul etmezse, daha çok kişi yakınına ulaşabilir. Bu konuda hassas davranarak hatları kitlememeye özen göstermek gerekiyor. 6 Şubat depreminde telefon ile ulaşımın ne kadar hayati bir önem taşıdığını görmüş olduk. Enkaz altında bulunan kişilerin bulundukları yeri bildirebilmeleri bu noktada çok mühim. O nedenle telefonları gereksiz yere meşgul etmemek gerekiyor. Pencereden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durun Sarsıntı anında, yüksek gerilim nedeniyle patlama tehlikesi taşıdığı için deprem sırasında pencere ve materyali cam olan nesnelerden uzak durmak gerekiyor. Bina, ağaç, elektrik direği, duvar dibi gibi yerlerden uzaklaşın Eğer depreme dışarıda yakalandıysanız mümkün olan en açık alana giderek depremin geçmesini orada beklemelisiniz. Bina, ağaç, elektrik direği gibi yerlerin altında durmaktan kaçınıp, duvar diplerinden uzak durmalısınız. Aksi takdirde sarsıntı nedeniyle başınıza bir şey düşme ya da yapının üzerinize yıkılma olasılığı hayati tehlikenizi artırmış olur. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Yumurtada tüketenler dikkat! Kanserojen madde var Haber

Yumurtada tüketenler dikkat! Kanserojen madde var

NE OLMUŞTU? Tayvan’a ihraç edilen toplam 127,62 ton yumurtada insan sağlığına zararlı kanserojen "nitrofuran" madde tespit edildiği iddialarının ardından Tayvan, Türkiye'den yumurta alımları haziran sonunda durdurduğunu açıklamıştı. Yumurtalar imha edilirken Tarım ve Orman Bakanlığı da iddialara ilişkin inceleme başlatmıştı.  CİDDİ SAĞLIK TEHLİKESİ Konu ile ilgili bilgi veren İstanbul'da özel bir üniversitede Gıda Teknolojisi Program Başkanı olan Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, "Tayvan’da tespit edilen nitrofuran maddesi geniş spektrumlu bir antibiyotik sınıfıdır. Nitrofuranlar, 60 yıldan fazladır kullanılan sentetik geniş spektrumlu antibakteriyel ve antiparaziter ilaçlardır. Vücutta bu metabolitlerinin birikimi hem insanlar hem de hayvanlar için ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabilir. Nitrofuranların Avrupa Birliği'nde gıda üreten hayvanlarda kullanımına izin verilmemiştir. Ülkemizde ise yumurta elde edilen tavuklar dâhil gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımı yasaklıdır.  Kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında işlem uygulanmaktadır" dedi.    Ayla Ünver Alçay, nitrofuran maddesinin hayvanların büyümesini teşvik etmek, kümes hayvanlarını tedavi etmek ve suda yaşayan hayvanların gastrointestinal sistem hastalıklarını ve deri hastalıklarını tedavide düşük maliyetli olması, iyi etkinlik göstermesi nedeniyle aşırı veya yasa dışı eklenmesi vakalarına sıklıkla rastlandığını belirtti.  HORMONAL SİSTEMİ BOZUYOR 1950’li yıllarda piyasaya sürülen nitrofuranların kullanılması hormonal sistem bozukluklarına ve kansere yol açtığı belirten Dr. Ayla Ünver Alçay, “1995 yılından itibaren Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya ve diğer birçok ülke birbiri ardına nitrofuran antibiyotiklerin gıda amaçlı kullanılan hayvanlarda kullanımını yasaklayan yasa ve yönetmelikler çıkarmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde hayvancılık sektöründe nitrofuran grubu antibiyotiklerin kullanımını 2006 tarihinden itibaren bütünüyle yasaklanmıştır. Bu yasaklamayı takiben ülkemizde de bu karar alınmıştır. Türkiye’de de antibiyotik büyütme faktörlerinin tümünün kullanımı 21 Ocak 2006 tarih ve 26056 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan tebliğ ile yasaklanmıştır.” ifadelerini kullandı.  ''KANSERİ TETİKLEYEBİLİR'' Nitrofuranların hayvan vücudunda proteine bağlı bileşikler formunda haftalarca, hatta belki de aylarca stabil kaldığını belirten Dr. Alçay, “Ana ilaçlar in vivo olarak hızla metabolize olmasına rağmen doku proteinlerine kompleksler halinde bağlanan metabolitler daha fazla metabolize edilemez ve bu da vücutta büyük miktarda metabolit kalmasına neden olur. Araştırmalar vücutta biriken metabolik komplekslerin kanseri tetikleyebileceğini ve hayvan sağlığını etkileyebileceğini göstermiştir” dedi.  YASA DIŞI OLARAK KULLANIYORLAR Hayvan vücudundaki metabolitlerin, depolama ve geleneksel pişirme sırasında nispeten kararlı olduğunu belirten Dr. Alçay, “Haşlama, ızgara, mikrodalga gibi pişirme yöntemleri ile bu kalıntıları parçalamak zordur. Bu nedenle, nitrofuran ilaçları ve bunların gıdadaki metabolit kalıntılarının sıkı bir şekilde izlenmesi ve tespit edilmesi gerekmektedir. Hayvan hastalıklarının kontrolünde ve tedavisinde nitrofuranların etkinliği ve düşük maliyeti nedeniyle, vicdansız tüccarlar açık yasağa karşı gelerek yasa dışı olarak kullanmaya devam etmektedir” diyerek konunun önemine dikkat çekti.  ''DENETİMLER ARTIRILMALI'' Türkiye’den ihraç edilen yumurtalarda nitrofuran tespit edilmiş olması, bu sorunun yurt içinde tüketilen yumurtalarda da var olabileceğinin bir göstergesi olduğunu belirten Dr. Alçay, "Üstelik sadece yumurtada değil sözü geçen kanatlı etleri, karides, bal, su ürünleri gibi tüm ürünlerin tamamı için bir risk olduğunu göstermektedir. Nitrofuranları belirlemek için birçok hassas ve etkili tespit yöntemi geliştirilmiştir.  Hayvansal gıdalarda bu kalıntıların varlığını belirlemek için sıvı kromatografisi ve Kütle Spektrometrisi gibi analitik yöntemler kullanılır. Ülkemizde bu analizler akredite laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de bu konuda daha fazla denetimler yapılmalı, bir izleme sistemi kurulmalı ve hatta bu firmalar basın yoluyla halka afişe edilmelidir" dedi. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.