TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Lahey

Lahey haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lahey haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

TBMM heyeti Türkiye'nin sunumunu takip için Lahey'de Haber

TBMM heyeti Türkiye'nin sunumunu takip için Lahey'de

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel liderliğindeki heyet, Türkiye'nin yarın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) yapacağı sözlü sunumu takip etmek üzere Hollanda'nın idari başkenti Lahey'e geldi. Yüksel, UAD'deki duruşmaları izlemek ve temaslarda bulunmak üzere Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile birlikte Lahey'e ulaştı. Yüksel, yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığının yarın UAD'de İsrail'in Filistin'deki işgal ve ilhak uygulamalarına ilişkin bir sunum yapacağını belirtti. UAD'deki duruşmaların 19 Şubat'tan bu yana devam ettiğini ve şimdiye kadar 45 ülkenin sunum yaptığını ifade eden Yüksel, "Yarın Türkiye'nin sunumunun ardından 4 ülke ve 3 uluslararası kuruluşun daha sunumuyla birlikte duruşmalar sona erecek. Daha sonra Divan, BM Genel Kurulunun talep ettiği görüşe ilişkin müzakerelere başlayacak. Bu sürecin sonunda, Filistinlilere uygulanan zulme ilişkin hukuki tespitlerin ortaya konulmuş olacağını umuyoruz." şeklinde konuştu. Yarınki sunumlarla birlikte, Türkiye'nin sunumuyla başlayacak olan sözlü duruşmalar safhasının sona ereceğini belirten Yüksel, dünyanın birçok yerinden gelen hükümet yetkilileri, diplomatlar, insan hakları kurumlarından temsilcileri ve hukukçuların duruşmaları takip edeceğini ifade etti. Filistin halkının 75 yıldır topraklarına dönmeyi beklediğini vurgulayan Yüksel, "Filistin halkı, kendi coğrafyasının dışına itildiği gibi aslında İsrail tarafından tarihten de silinmeye çalışılıyor. Bugün Gazze'deki gördüklerimiz, İsrail'in Filistinlileri sadece yerlerinden etmeyi değil, tarihten de silmeyi amaçladığını gösteriyor." şeklinde konuştu. Türkiye'nin, ilk günlerden itibaren hem insani yardımın geçişine hem de kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerini sürdürdüğünü vurgulayan Yüksel, "Türkiye olarak kendi payımıza düşeni yapmak adına, İsrail'in Filistin'deki işgali devam ettiği sürece, İsrail'e karşı ilgili uluslararası organlarda hesap verebilirlik ve adalet arayışımızı sürdüreceğiz." dedi.

TBMM heyeti Lahey yolcusu Haber

TBMM heyeti Lahey yolcusu

Cüneyt Yüksel, yaptığı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın görevlerinin arasında, devletler arasındaki hukuki anlaşmazlıkları uluslararası hukuka uygun bir şekilde çözmek ve kendisine yönlendirilen hukuki konularla ilgili danışma görüşü vermek olduğunu vurguladı. Cüneyt Yüksel, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun talebi üzerine İsrail'in Filistin'deki politikaları ve uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü vereceğini ifade etti. Yüksel, bu görüşün bağlayıcı olmadığını belirtirken, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki duruşmaların 19 Şubat'ta başladığını ve 52 devletin beyanda bulunacağını hatırlattı. Türkiye'nin duruşmaların son gününde, yani 26 Şubat'ta, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacak sunumu Meclis heyeti olarak takip edeceklerini dile getiren Yüksel, şu şekilde devam etti: "Uluslararası Adalet Divanı'nda, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alınacağı danışma görüşüne ilişkin duruşmalar kapsamında ülkemiz adına Dışişleri Bakanlığımızın sunumu için Hollanda'nın idari başkenti Lahey'de bulunacağız. Bu sunum, İsrail'in hukuk dışı uygulamalarının sonuçlarını tüm yönleriyle ortaya koyacak ve tarihe önemli bir not düşecektir." "Mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz" diyen Yüksel, Danışma Görüşüne ilişkin duruşmalarla Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı "soykırım" davasının ayrı olduğuna dikkat çekti. İsrail'in Filistin'deki insanlık dışı eylemlerinin devam ettiğini vurgulayan Yüksel, bu eylemlerin soykırımın yanı sıra savaş suçlarını da içerdiğini belirtti. Türkiye'den 3 binin üzerinde avukatın Uluslararası Ceza Mahkemesine deliller sunduğunu hatırlatan Yüksel, şunları kaydetti: "Türkiye olarak hem Uluslararası Adalet Divanındaki tüm süreçleri hem de Uluslararası Ceza Mahkemesindeki süreci yakından takip ediyoruz. İsrail'in Gazze'deki insanlık dışı eylemlerini dünyanın her yerinde, her platformda dile getirmeye, Filistinli masum insanların yaşadığı dramı gözler önüne sermeye devam edeceğiz. Dileğimiz; ateşkes sağlanarak Filistin'de yaşananlara son verilmesidir. Dünya ve insanlık hiçbir zaman İsrail'in zalimliğini unutmayacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da gür sesle, cesaretle ifade ettiği gibi 'dünya beşten büyüktür.' Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye olarak Filistin'in, mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.