TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kapadokya

Kapadokya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kapadokya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Faydaları ve kullanımıyla şaşırtıcı bitki Kapadokya soğanı: İşte Kapadokya soğanının faydaları Haber

Faydaları ve kullanımıyla şaşırtıcı bitki Kapadokya soğanı: İşte Kapadokya soğanının faydaları

Kapadokya, yılda milyonlarca turisti ağırlamakla kalmıyor; aynı zamanda bölgesel özelliklere sahip ürünleriyle de ön plana çıkıyor. Bu ürünlerden biri de Kapadokya soğanı. Peki, Kapadokya soğanı faydaları neler? Kapadokya soğanı nerede bulunur? Kapadokya soğanı hakkında detaylar haberimizde… KAPADOKYA SOĞANI FAYDALARI NELER? Kapadokya soğanı, hem tadı hem de sağlığa katkılarıyla öne çıkan bir gıda olmasıyla beraber birçok faydası vardır. İşte Kapadokya soğanı faydaları… Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kapadokya soğanı, yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Soğandaki antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarı engeller ve hastalıklara karşı direnci artırır. Kan Şekerini Dengeler: Kapadokya soğanı, kan şekerinin dengelenmesine destek olur. Soğandaki kuersetin adlı flavonoid, insülin direncinin azalmasına ve kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Kalp-Damar Sağlığını Korur: Kapadokya soğanı, kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Soğandaki antioksidanlar ve kuersetin, kolesterol seviyesinin düşmesine ve kan basıncının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Kanseri Önler: Kapadokya soğanı, bazı kanser türlerinin önlenmesine katkı sağlayabilir. Soğandaki antioksidanlar ve kükürtlü bileşikler, kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engeller. Sindirimi Kolaylaştırır: Kapadokya soğanı, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Soğandaki lifler, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Gelir: Kapadokya soğanı, solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Soğandaki antibiyotik ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşikler, öksürük, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Cilt Sağlığını Korur: Kapadokya soğanı, cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Soğandaki antioksidanlar ve vitaminler, cildin yaşlanmasını geciktirir ve cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar. KAPADOKYA SOĞANI NEREDE YETİŞİR? Kapadokya Soğanı, kayalık bölgelerde yetişen özel bir bitkidir. Olgunlaştığında beyaz renk alan bu bitki, geleneksel soğanlardan önemli ölçüde ayrılır. Kapadokya Soğanı, sadece Nevşehir ve çevresinde bulunan endemik bir bitki türüdür. KAPADOKYA SOĞANI NASIL KULLANILIR? Kapadokya soğanı, salatalarda çiğ olarak, yemeklerde pişirilerek veya suyu içilerek tüketilebilen bir bitkidir. Ayrıca turşu olarak da hazırlanabilir.

Kapadokya'daki doğal gökdeleni binlerce ziyaretçi ağırladı Haber

Kapadokya'daki doğal gökdeleni binlerce ziyaretçi ağırladı

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesinde yer alan ve geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 milyon turist ağırlayan Kapadokya bölgesinde bulunan, dünyanın en büyük doğal gökdeleni niteliğindeki Uçhisar Kalesini, 2023 yılında 300 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Verimli bir yıl geçirdiklerini aktaran Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü; “Kapadokya bölgesinde özellikle konaklama açısından verimli bir yıl geçti. Bu durumdan turizmcilerimiz de memnun. Dünya üzerindeki sirkülasyonun yüzde 30 civarında artacağı yönünde resmi açıklamalar yapıldı. Bu artış özellikle Antalya, İstanbul ve Kapadokya bölgesinde yüzde 50’yi aşacağını düşünmekteyim” dedi. Uçhisar Kalesinin stratejik ağırlığı ayrı bir öneme sahip olan bir bölge olduğunu söyleyen Süslü; “Uçhisar Kalesi hem bölgenin hem de kasabamızın sembolik yerlerinden biri. Dünyanın en büyük peribacası olarak adlandırılan, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan bir yer. Kapadokya bölgesinin tamamını görme imkanına sahip olan Uçhisar Kalesini 300 bin civarında yerli ve yabancı turist ziyaret etti” şeklinde konuştu. Bütün Kapadokya’nın kuşbakışı görülebileceği tek bölge olma özelliğine sahip Uçhisar Kalesine çıkıldığında Güvercinlik Vadisi’nden başlayarak Avanos’a kadar olan vadiler, Ortahisar Kalesi, Göreme Beldesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllüdere, Aşk Vadisi, Cevizli Bağ vadisi, Çavuşin, Boztepe, Aktepe, Erciyes Dağı ile Hasan Dağını çok net görebiliyorsunuz.

Kapadokya için dedef 6 milyon ziyaretçi Video Galeri

Kapadokya için dedef 6 milyon ziyaretçi

Türkiye'nin güzel atlar diyarı olarak bilinen, peribacaları ve eşsiz güzellikteki vadileri, sıcak hava balonları, yeraltı şehirleri ile ünlü turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesine ilgi her geçen gün artıyor. 33 BİN 166 TURİST ZİYARET ETMİŞTİ Kapadokya bölgesinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve ören yeri, Kaymaklı ve Derinkuyu yer altı şehri, Açıksaray ören yeri, Karanlık Kilise, El Nazar gibi ören yerlerini geçtiğimiz mart ayında 168 binden fazla turist ziyaret etti. 52 bin 101 kişi ile en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinin başında Göreme Açık Hava Müzesi yer alırken, Zelve ören yerini 41 bin 908 kişi, Kaymaklı yeraltı şehrini 23 bin 241 yerli ve yabancı turist gezdi. Kapadokya bölgesini geçtiğimiz yılın aynı döneminde 133 bin 166 turist ziyaret etmişti. HEDEF 6 MİLYON ZİYARETÇİ Kapadokya bölgesinin dünyanın en güzel merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Kapadokya bölgesinin her geçen gün bilinirliğinin ve tercih edilirliğinin daha da artığını ifade etti. Vali Becel, “2022 yılı her ay için toplamda da rekorlar yılı oldu. 2022 yılında 4 milyon civarında ziyaretçimiz oldu. 2022 yılının son aylarında 2023’ün daha iyi olacağını öngörüyorduk. İnşallah her ay yeni bir rekorla gelir ve 2023 yılı yıl sonu itibarıyla 2022’nin rekorlarını kırarız. Gönlümüzden geçen ve hedeflediğimiz Kapadokya için 6 milyon ziyaretçiyi bulmak. Bu hedefe ulaşmak da çok zor değil. Çünkü çok fazla zenginliğe sahibiz” şeklinde konuştu. İHA

Peri Bacaları’nı 550 binden fazla turist gökyüzünden izledi Haber

Peri Bacaları’nı 550 binden fazla turist gökyüzünden izledi

Peri Bacaları, tarihi mekanlar ve doğal güzelliklerle bezeli Kapadokya, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya'daki tur aktivitelerinden yoğun ilgi gören sıcak hava balonları konuklara, manzaranın görkemini kuş bakışı keşfetme imkanı sunuyor.Balon turları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce (SHGM) verilen izin   hava koşullarının uygun olduğu günlerde gerçekleştiriliyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın 10 aylık döneminde Kapadokya'daki sıcak hava balon turuna 556 bin 306 kişi katıldı. Bu yıl, ocakta 27 bin 874, şubatta 11 bin 761, martta 18 bin 973, nisanda 30 bin 282, mayısta 73 bin 22, haziranda 64 bin 158, temmuzda 71 bin 675, ağustosta 81 bin 583, eylülde 94 bin 68, ekimde ise 82 bin 910 turist Kapadokya'yı gökyüzünden izledi. Bölgede, 2014'te 434 bin 639, 2015'te 498 bin 812, 2016'da 250 bin, 2017'de 329 bin 390, 2018'de 537 bin 500, 2019'da 585 bin 582, 2020'de 120 bin 917, 2021'de 388 bin 833, 2022'de ise 662 bin 443 turist sıcak hava balon turuna katılmıştı. UYGUN HAVA KOŞULLARININ OLDUĞU GÜNLERDE 4 BİN KİŞİ TURA KATILABİLİYOR Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İç Turizm İhtisas Başkan Yardımcısı İsmail Sucu, Kapadokya'nın uygun hava koşulları ve geniş manzarasıyla sıcak hava balonculuğuna en uygun yer olduğunu belirtti. Dünyanın farklı bölgelerinden turistlerin balon turuna katılmak amacıyla bölgeyi ziyaret ettiğini vurgulayan Sucu, şöyle konuştu: "Turistler araçla veya yürüyerek girilemeyen vadileri yukarıdan izleme şansına sahip oluyor. Sıcak hava balonculuğu Kapadokya'da çarpan etkisine sahip. Ciddi boyutta bir kitlenin balon turuna katılmak için geldiğini görüyoruz. Sıcak hava balonculuğunun, konaklama ve diğer aktivitelere de olumlu etkisi var. Bölgede 27 şirkete ait 170 balon günlük uçuş yapabiliyor. Sıcak hava balonculuğunda çalışan yer ekibi, pilot ve diğer kaynakları düşündüğümüzde istihdama da önemli katkı sunuyor." Balon pilotlarından Oğuzhan Alkan ise Kapadokya'nın konuklarına yılın her dönemi farklı bir manzara sunduğunu, bu doğal güzellikleri izlemek isteyenlerin tura ilgi gösterdiğini kaydederek, "Kapadokya, sıcak hava balonculuğu açısından dünyadaki en gözde uçuş alanı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün kontrol ve denetimleriyle bölgede dünyanın farklı yerlerine kıyasla güvenli uçuş sağlanıyor." ifadesini kullandı. Bölgede turistlere balon turu hizmeti sunan acente sahibi Halil Atay da "Bölgede her zaman balona ilgi var. İlgi bu yıl geçen yıla kıyasla fazla. Turistler aktivitelerle vadileri görmelerine rağmen balon turundan vazgeçmiyor. Bölgedeki vadileri yukarıdan izlemenin geri dönüşümü muhteşem. Kapadokya'nın eşsiz güzelliği balon turuyla daha iyi görülebiliyor" dedi. Bu haber de ilginizi çekebilir: Kapadokya’ya nasıl gidilir? Kapadokya nereye bağlıdır? Kapadokya’da neler yapılır?

Kapadokya'da 71 ülkeden binler koşacak Haber

Kapadokya'da 71 ülkeden binler koşacak

İlk düzenlendiği 2014 yılında 176 katılımcıyla yolculuğuna başlayan ve giderek bir koşu festivaline dönüşerek dünyanın her yerinden binlerce koşucuyu Kapadokya’nın masalsı atmosferinde buluşturan Salomon Cappadocia Ultra Trail, 2023 yılında 10. yılını kutlama heyecanını yaşıyor. Cappadocia Ultra Trail'e Arjantin’den Kanada’ya, Danimarka’dan Japonya’ya, Filipinler’den Amerika’ya toplamda 71 ülkeden 2 bin 434 sporcu kayıt yaptırdı. CUT 119 km parkuruna toplam 229 koşucu (180 erkek, 49 kadın), CMT parkuruna toplam 698 koşucu (547 erkek, 151 kadın), CST parkuruna toplam 1.115 koşucu (706 erkek, 409 kadın) katılırken, Team Games Short-Trail parkuruna 82 takım, Team Games Medium-Trail parkuruna 20 takım, Team Games CUT- 119 km parkuruna 13 takım yer alacak. Yarışlar öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, bu tür organizasyonların Kapadokya’nın değerine değer kattığı söyledi. Aktürk, düzenlenen bu organizasyon ile hafta sonu Ürgüp’de yaklaşık 5 bin kişi ağırlayacaklarını belirtti. Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu ise Kapadokya bölgesinin, coğrafi güzellikleri sayesinde her yıl milyonlarca turisti ağırladığını söyledi. Karaalioğlu, hafta sonu yapılacak olan organizasyon için de her türlü tedbirleri aldıklarını belirtti. Basın toplantısı sonrasında dünya çapında dereceye giren ve yarın düzenlenecek yarışlarda koşacak olan yerli ve yabancı sporcular basın mensuplarına tanıtıldı. Salomon Cappadocia Ultra-Trail’e kaydını tamamlayan koşucuların içinde Ultra Trail dünyasının en iddialı isimleri, Kapadokya’nın güzelliklerini koşarak keşfetmeye ve kariyerlerinde yeni hikayeler yazmaya geliyor. Alanya Ultra Trail şampiyonları Andorra'dan Dimitry Mityaev 905 puan ve Ekaterina Mityaev 774 puan ile CUT parkurunda mücadele edecek. Onlara 2016 Salomon Cappadocia Ultra-Trail şampiyonu Aleksei Tolstenko ve 2014 'teki ilk yarışın genel klasman birincisi Elena Polyakova eşlik edecekler. Ayrıca Salomon Türkiye takımından Aysel Yalaç ve Beyza Güzel 63K CMT parkurunda, Mehmet Soytürk ise CST parkurunda, Salomon Global'den Varvara Shikanova CMT parkurunda, Team Garmin'den Ryan Mex de CMT parkurunda mücadele edecekler. Bu yıl UTMB parkurlarının ilk 20'sinde finiş görmeyi başarmış, OCC etabının beşincisi ABD'den Jeshrun Small ile OCC kadınlar 12.'si Kim Screiber, Kapadokya parkurlarında boy gösterecek sporcular arasında. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluş yıl dönümü etkinlikleri başladı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.