TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kamerun

Kamerun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kamerun haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Asırlardır Kamerun'un iletişim aracı: Tam tam Haber

Asırlardır Kamerun'un iletişim aracı: Tam tam

Afrika'nın en eski enstrümanlarından biri olan "tam-tam", genellikle Gabon ve Kamerun'da yaşayan Beti halkının geleneksel çalgısı olarak bilinir. "Asil" kelimesinden türetilen ismiyle, Beti toplumu için "orman enstrümanı" olarak da anılan tam-tam, geçmişten günümüze iletişim aracı olarak önemli bir rol oynadı. Eskiden, halk arasında evlilik, ölüm, doğum gibi önemli bilgiler tam-tam notaları aracılığıyla iletiliyordu. Kamerunlu müzisyen Son Takambo Julio Dimitri, Beti halkının tam-tam çalgısını bir dil gibi kullandığını belirtiyor. Orta Afrika'da, özellikle Gabon ve Kamerun'da yaşayan ve bölgenin en eski topluluklarından biri olan Betiler, uzun yıllar boyunca tam-tamı iletişim aracı olarak aktif şekilde kullandı. Bugün, tam-tamın düğünlerde, cenazelerde, kiliselerde ve önemli günlerde kullanıldığını belirten Dimitri, "orman çalgısı"nın aynı zamanda Orta Afrika, özellikle de Kamerun'un kültürel zenginliğinin bir parçası olduğunu vurguladı. Dimitri, "Başta Beti halkı olmak üzere birçok Orta Afrika toplumu, bazen bir kralın ölümünü, bazen bir kralın tahta çıkışını ya da tarım sezonunun başlangıcı gibi önemli haberleri topluma tam-tam notalarıyla duyuruyordu." şeklinde konuştu. Her ezginin ve her sözün tam-tamla ifade edilebildiğini belirten Dimitri, "Beti toplumu, tam-tam çalgısını bir dil gibi kullanıyordu." şeklinde ifade etti.

İHH Kamerun'da 2 yeni su kuyusu açtırdı Haber

İHH Kamerun'da 2 yeni su kuyusu açtırdı

Başkan Mustafa Yenipazar yaptığı açıklamada, “İHH, 22 yılda 13 bin 61 su kuyusu açtırdı. Kuraklık, yokluk, hızlı nüfus artışı ve kirlilik içilebilir temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Milyonlarca insanın sağlıklı suya sahip olamadığı dünyamızda salgın hastalıklar giderek artıyor. Dünya nüfusunun onda biri, yani yaklaşık 700 milyon insan temiz suya ulaşamıyor” dedi. “Hastalık ve suya ulaşma güçlüğü nedeniyle her yıl 2 milyon kişi hayatını kaybediyor” Yenipazar, “Yaklaşık 2 milyar insan içtiği su hijyen kurallarına uymuyor. Kuraklık, hastalık ve suya ulaşma güçlüğü nedeniyle her yıl hayatını kaybeden insan sayısı 2 milyonu geçiyor. Kuraklık, yokluk, hızlı nüfus artışı ve kirlilik içilebilir temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Milyonlarca insanın sağlıklı suya sahip olamadığı dünyamızda salgın hastalıklar giderek artıyor. Temiz su kaynaklarının azalmaması için ciddi ve uygulanabilir önlemler alınmazsa insanların karşı karşıya olduğu tehlikeler daha da artacak. Özellikle Afrika ve Asya bölgesi başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde insanlar günlük su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalıyor. İHH bu sorunun önüne geçebilmek için bugüne kadar 42 ülkede, 13 bin 61 su kuyusu açtı. Her bölgenin şartlarına göre hayata geçirilen su kuyuları şimdiye kadar milyonlarca insanın susuzluğuna çare oldu” dedi. “Kütahya İHH olarak 2014 yılından bu yana 106 su kuyusu açtık” Yenipazar,” Bugünde Kamerun’un Garoua bölgesinde 2 su kuyusu açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bölgede 375 hanenin içme suyu, kullanım suyu ve hayvancılık için ihtiyaç duyduğu suyu temin etmiş oluyoruz. Bu coğrafyalarda susuzluk çeken daha fazla insana ulaşmak ve onları suyla buluşturmak için bağışçılarımızın desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Bu vesile ile emeği geçen hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Kütahya semt pazarları

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.