TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Google

Google haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Google haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Google’dan gizlilik ihlali: Tazminat ödeyecek Haber

Google’dan gizlilik ihlali: Tazminat ödeyecek

Dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google’ın, "anonim" modu üzerinden yapılan aramaların kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeye mahkum edildiği açıklandı. Kurum olayı doğrularken ve gizli arama verilerini de silmeyi kabul ettiği bildirildi. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre Google, çevrim içi gezintilerde anonim seçeneğini kullandığı halde bilgileri izinsiz kullanılan 50 davacıyı temsil eden 3 avukatlık firması ile anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Google, izinsiz verilerin kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. Google, milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. "Bu anlaşma, hâkim teknoloji şirketlerin, kullanıcı verilerini nasıl toplayıp kullandıkları ve toplanan verileri nasıl silip düzelttikleri konusunda kullanıcılara yönelik beyanlarında dürüst olmalarını gerektiren tarihi bir adımdır." denilen belgede, "Bu anlaşma, dünyanın en büyük veri toplayıcısının gerçek hesap verebilirliğini ve şeffaflığını sağlar, internetteki gizlilik hakkımızı iyileştirmeye ve korumaya yönelik önemli bir adıma işaret eder." ifadeleri yer aldı. Yaklaşık 4 yıl önce açılan davada Google, anonim tarama seçeneğini kullanan herkesin etkinliğini nasıl izlediği konusunda kullanıcıları yanıltmakla suçlanıyordu. ABD Adalet Bakanlığı, biri 2020'de diğeri 2023'te olmak üzere tekelleşme politikası uyguladığı iddiasıyla Google'a iki ayrı "antitröst" davası açmıştı.

Netflix, Spotify dahil tüm aboneliklere yeniden zam mı geliyor? Haber

Netflix, Spotify dahil tüm aboneliklere yeniden zam mı geliyor?

Avrupa Birliği'nin DMA (Dijital Pazarlar Kanunu) düzenlemesi kapsamında, teknoloji devlerinin üçüncü parti ödeme yöntemlerine izin vermesi zorunlu hale geldi, bu da "kapı bekçisi" olarak adlandırılan firmaların politikalarını değiştirmelerini gerektirdi. Google, DMA'ya uyum sağlamak amacıyla yeni ücretler uygulama kararı aldığını duyurdu. Google'ın açıklamasına göre, Play Store geliştiricileri, Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki kullanıcıları üçüncü parti ödeme sistemlerine yönlendirebilecek ve bu ödeme yöntemlerini reklamını yapabilecek. Ancak, bu yeni düzenleme geliştiriciler için ek maliyetler getirecek. GELİŞTİRİCİLERE YENİ ÜCRETLER Mi GELİYOR? Apple, App Store üzerindeki tüm uygulama geliştiricilerden alınan komisyon nedeniyle, iPhone uygulamaları üzerinden abone olmaya çalıştığınızda fiyatların farklı olduğu görülüyor. Örneğin, YouTube Premium, iPhone uygulamasında 75,99 TL iken web sitesinde 57,99 TL olarak karşınıza çıkıyor; bu fiyat farkı, Apple'ın komisyonu tarafından belirleniyor. Geliştiriciler, abonelik ücretlerine zam yapmak yerine mobil uygulamadan abonelik özelliğini kaldırma seçeneğine sahiptir. Örneğin, Spotify ve Netflix gibi servislerin iPhone uygulamalarında abone olma özelliği bulunmamakta, abonelik için web sitelerine yönlendirme yapılmaktadır. Bu uygulama, yakın gelecekte Android telefonlarda da benzer bildirimlere neden olabilir. GOOGLE’DAN AÇIKLAMA Google, Apple ile benzer bir yaklaşımı tercih ettiğini duyurdu. Şirketin yaptığı açıklamada, "Google Play'in servis ücreti sadece basit bir işlem ücreti değildir. Kullanıcıların ve geliştiricilerin güvenini korumaya devam ediyor ve Android ile Play tarafından sağlanan değerin, devam eden yatırımların ve geliştirmelerin değerini yansıtıyor" ifadesine yer verildi. Bundan sonra Google, iki farklı ödeme yöntemi üzerinden gelir elde edecek. İlk önce uygulama içi satın alımlarda yüzde 10, aboneliklerde ilk iki yıl için yüzde 5 oranında bir ilk alım bedeli alacak. Devam eden hizmet ücreti ise uygulama içi satın alımlarda yüzde 17, aboneliklerde yüzde 7 olarak uygulanacak. Yeni ödeme yönteminde giriş opsiyonu bulunacak ancak çıkış opsiyonu sunulmayacak. Ücretlendirme, oyunlarla sınırlı olmayacak ve hizmetleri de etkileyecek. Ayrıca, her uygulama için aynı ödeme yöntemini seçme zorunluluğu olmayacak; geliştiriciler bu programa işletme olarak kayıt olacak ve bu durum, farklı platformlarda fiyat farklılıklarına neden olabilecek.

Google Pixel’den faydalı özellik Acil SOS: Acil durum anında hayatınızı kurtaracak Haber

Google Pixel’den faydalı özellik Acil SOS: Acil durum anında hayatınızı kurtaracak

Uydu bağlantısı teknolojisi, Apple'ın iPhone modellerinde kullanılmasıyla geniş kitleler tarafından tanınır hale geldi. Google da şimdi bazı Pixel modellerine bu özelliği sunmaya başladı. İşte güncelleme ile ilgili detaylar… Google Pixel telefonlarında kullanıma sunulan yeni bir özellik olan "Uydu Acil Yardım", kullanıcılara acil durumlar için ek bir güvenlik önlemi sağlıyor. Ayarlar menüsündeki Güvenlik ve Acil Durum sekmesine girdiğinizde, bu özelliği görebilirsiniz. Google, Uyarlanabilir Bağlantı Hizmetleri üzerinde gerçekleştirdiği bir güncelleme aracılığıyla bu özelliği neredeyse tüm Pixel cihazlarına geniş çapta sunmuş gibi görünüyor. Ancak, henüz bu özelliğin aktif hale getirilmediğini belirtmek gerekir. Dolayısıyla, Uydu Acil Yardım ayarına tıkladığınızda herhangi bir ekranın açılmayabileceğini unutmayın. UYDU ACİL YARDIM (SATELLİTE SOS) ÖZELLİKLERİ Uydu Acil Yardım (Satellite SOS) kullanıcılara acil durum anlarında işlerine yarayacak ve hayat kurtaracak birçok özelliği sunmayı planlıyor. Bu özelliklere bir göz atalım… 9to5Google ekibi yaptıkları açıklamada, rootlu bir Pixel üzerinden Google'ın yeni özelliği için hazırladığı menüye erişim sağladıklarını duyurdu. Uydu Acil Yardım (Satellite SOS) sayfası şu olanakları sunacak: Pixel cihazınızla acil durumlarda mesaj gönderebilir ve mobil veya Wi-Fi ağına erişim sağlayamadığınızda konumunuzu paylaşabilirsiniz. Sayfada, acil durumlarda hizmetleri arayabilir veya mesaj gönderebilir, Google Haritalar üzerinden konumunuzu paylaşabilir ve acil durumla ilgili soruları yanıtlayabilirsiniz. Uydu üzerinden acil durum servislerine bağlandığınızda, adınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız, konumunuz, cihaz bilgileriniz (IMEI, dil, model, pil seviyesi) ve acil durum bilgileriniz acil durum servisleri ve uydu servis sağlayıcılarıyla paylaşılır. Henüz, acil durum hizmetleri dışındaki kişilerle iletişim kurup kuramayacağınıza dair bir bilgi bulunmamakla birlikte, şirket, Google hesabınızdaki adınızı ve telefon numaranızı yanı sıra acil durumda ulaşılacak en fazla üç kişinin iletişim bilgilerini de paylaşacağını belirtiyor. Sayfa, Uydu Acil Yardım özelliğinin hangi ülkelerde desteklendiği hakkında bir Google destek sayfasına bağlantı veriyor, ancak bu sayfa henüz yayına alınmamış durumda.   

İstediğiniz matematik sorularını çözecek: İşte Google’da yeni uygulama Photomath Haber

İstediğiniz matematik sorularını çözecek: İşte Google’da yeni uygulama Photomath

ABD merkezli teknoloji devi Google, 2022'de dikkat çeken bir adım atarak matematik sorularını çözmeye yönelik popüler uygulama "Photomath"i resmi olarak satın aldı. Geliştirici firması, geçtiğimiz yıl düzenleyici kurumların onayıyla birlikte Google bünyesine katıldı. Şimdi ise Google, Photomath ile ilgili önemli bir güncelleme yaptı. MATEMATİK SORULARINI ÇÖZMEK ARTIK DAHA KOLAY Google, matematik sorularını çözmeye yönelik popüler uygulama Photomath'in Google Play ve App Store'daki sayfalarını güncelledi. Güncelleme sonrasında, Photomath uygulaması artık Google tarafından geliştirilen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bugün Photomath'i akıllı telefon veya tabletinize indirmek isterseniz, uygulamanın Google'a ait olduğunu belirten bilgilerle karşılaşacaksınız. Bu durum, Google'ın matematik soruları çözme konusundaki resmi uygulamasını kullanıcılarına sunduğu anlamına geliyor. GOOGLE LENS VE PHOTOMATH ÇAKIŞABİLİR Bu arada; Google'ın bir süredir matematik sorularına ilişkin çözüm hizmeti sunduğunu hatırlatalım. Bu bağlamda; Google Lens hizmeti, matematik sorularını çözebiliyor. Hâl böyle olunca Photomath ile Google Lens arasında bir çakışma yaşanabileceğini düşünebilirsiniz. Google, bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı ancak Photomath ile Google Lens, ilerleyen dönemlerde muhtemelen entegre çalışacak.

Gözler Bu Anlaşmada! Reddit ve Google El Sıkışıyor! Haber

Gözler Bu Anlaşmada! Reddit ve Google El Sıkışıyor!

Son günlerde ortada gezinen birkaç iddia Reddit ve Google şirketlerinin önemli bir ticari anlaşmada el sıkıştığı yönünde karşımıza çıkıyor. Eğer söz konusu anlaşma gerçekleri yansıtıyorsa, Reddit bünyesinde barındırdığı içerik ve ekleri yapay zeka modellemesi amacıyla Google ile paylaşacak. Reddit ve Google’ın bomba anlaşmasının, yaklaşık olarak yıllık 60 milyon dolar civarında olduğu söyleniyor. Gündeme Bomba Gibi Düşen Bomba Anlaşma! Google ve Reddit Anlaşması Gerçek Mi? Son dönemlerde dolaşan söylentilere göre Google ve Reddit şirketleri arasında ticari bir anlaşma söz konusu. 60 Milyon Dolarlık ticari anlaşmanın gerçek olup olmadığı tartışılıyor. Geçtiğimiz günlerde ünlü şirket Reddit’in sahip olduğu içerikleri ticari bir hale getirip yapay zeka ile ilgilenen şirketlere satacağına dair söylentiler şiddetlenmeye başladı. Reddit, söylentilere göre yapay zeka teknolojisinin ilerlemesine dair çalışmalar yapmakta olan Google gibi şirketlere kendi içeriklerini satıyor. Bu konu hakkında ilk adımın atıldığı iddiaları ortalıkta gezinirken, Google ile yapıldığı söylenilen anlaşma gündeme bomba gibi düştü. İlerleyen dönemlerde tüm insanlara açılacağı beklenilen firmanın sahip olduğu maddi birikimleri kullanarak kendi piyasasını üst bir düzeye taşıma amacıyla böyle bir strateji geliştirdiği düşünülüyor. Reddit’in Rekabet Dolu Piyasada Attığı Yeni Hamlesi Mevcut teknoloji çağında devamlı gelişen uygulamalar sonucunda teknoloji şirketleri arasında da ciddi bir rekabetin olduğu su götürmez bir gerçek. Her geçen gün yenilenen ve hızla tüketilen teknoloji piyasasında Meta ve TikTok gibi oldukça güçlü rakipleriyle reklam yarışı içerisinde olan Reddit, çareyi Google ile el ele vermede buldu. Henüz Google ve Reddit’ten resmi bir açıklama gelmiş olmamasına rağmen, kişiler içerik satışını düşündüğü bilinen Reddit’in bu pazarda galip çıkmak adına Google ile anlaşmasının mümkün olduğunu dolayısıyla bu teknoloji anlaşmasının gerçekleştiğini düşünüyorlar. Kişisel verilerin korunması konusundaysa soru işaretleri bulunuyor.

Xiaomi’nin kendi işlemcisini üretmek için ARM ile iş birliği yaptığı açıklandı! Haber

Xiaomi’nin kendi işlemcisini üretmek için ARM ile iş birliği yaptığı açıklandı!

Xiaomi’nin ARM ile iş birliği çerçevesinde kendi işlemcilerini üreteceği ile ilgili bilgi verildi. Xiaomi, çip geliştirme alanına atılım yaparak, sektör için önemli hazırlıklar yaptığı bilgisi verildi. Teknoloji devinin dev projesi ile ilgili detaylar işte sizlerle... KENDİ İŞLEMCİLERİNİ ÜRETECEK ŞİRKET, RAKİP OLMAYA HAZIRLANIYOR! Xiaomi’nin, kendi işlemcilerini üretmek için önde gelen yarı iletken tasarım şirket olan ARM ile iş birliği yapacağı yönünde bilgi verildi. Şirket, bu dev iş birliği çerçevesinde, “Qualcomm ve MediaTek” gibi şirketlerin akıllı telefon işlemcisi pazarındaki hakimiyetine rakip olma yolunda avantaj elde etmeyi amaçlıyor. Teknoloji gündeminde büyük yer tutan bu konu, MediaTek CEO’su Rick Tsai’nin ARM’ın Xiaomi ile iş birliğini teyit etmesi sonucu ortaya çıkarken, konunun gündeme gelmesini sağlayan, Weibo’da Digital Chat Station’dan gelen açıklamadan elde edilen bilgilere göre, Xiaomi’nin Oppo’nun izinden giderek ARM ile çip geliştireceği bilgisi teknoloji dünyasını etkisi altına aldı. OPPO DEVAM ETTİREMEDİ, XİAOMİ SÜRDÜREBİLECEK Mİ? Benzer bir çalışma daha önce Oppo’dan gelmişti. Oppo ARM ile iş birliği çerçevesinde, kendi akıllı telefon çiplerini üretmek için çıkmış olduğu yolculuğunda, ARM’nin Cortex CPU’ları ve Mali GPU’larından yararlanmıştı. Fakat bu girişimler ve akıllı telefon pazarında yaşadığı engeller karşısında 2023 yılında, anlaşma fes edildi. Oppo’nun atmış olduğu bu geri adım sonrasında, Xiaomi, ARM ile bir ortaklık kurma fırsatını yakaladı. Xiaomi, akıllı telefon işlemci üretiminde statükoyu bozma potansiyeline sahip olacak bir planla ön plana çıktı. Oppo tarafından atılan geri sonrasında, Xiaomi bu yeni alanda ilerlemesi için, çip tasarımı ve üretimi alanında ve aynı zamanda da ortak seçimi konusunda önemli kararlar alması gerekecek gibi görünüyor. Apple ve Google gibi köklü şirketler, özel tasarım çiplerinin üretimi için sırasıyla TSMC ve Samsung ile ortaklıklar kurarken, Xiaomi’nin ARM tasarımlı akıllı telefonları için somut, ve yüksek performanslı işlemcilere dönüştürmek adına uygun bir ortak seçme konusunda ne yapacağı henüz bilinmiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.