TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#GES

GES haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, GES haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarım alanı gitti imar izinli GES geldi! Haber

Tarım alanı gitti imar izinli GES geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, son dönemde enerji yatırımlarının ilgi odağı olan tatil beldesi Dikili’de yeni bir plan değişikliğini yayımladı. Bakanlık tarafından ilçenin Samanlıkköy Mahallesi’nde hayata geçirilmek istenen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı (GES) amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi hazırlanarak askıya çıkarıldı. Plan raporunda dikkat çeken husus ise proje alanın ‘tarım’ niteliği oldu. Güneş Enerji Santralı (GES) alanı olarak planlanan alan; İzmir İli Dikili ilçesi, Samanlıkköy mahallesi, tapu 104 ada 113 numaralı parselde kayıtlı olup planlama alanı toplam Planlama alanının topla büyüklüğü 82 bin 218metrekare olurken plan raporunda, proje parselinin Maliye Hazinesine kayıtlı olup Dikili Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği tarafından Tatiş Eğitim ve Öğretim İşletmeciliği Tic. Ve Sanayi A.Ş. adlı firmaya ön izin verildiği ve söz konusu parsel adı geçen firmaya mevcut durumu ile teslim edildiği belirtildi. Plan raporunda dikkat çeken husus ise proje alanının niteliği oldu. Raporda yer alan bilgilere göre; planlama alanı, 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı ve Orman Alanı” sınırları içinde ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.04.2017 tarih 05.352 sayılı kararı ile onanan İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı'nda; "Tarım Alanı" kullanımında kalıyor. PLAN DETAYLARI Hazırlanan planlar kapsamında 18 bin 928 metrekarelik planlama alanın 12 bin 906 metrekaresi Güneş Enerji Santrali, 5 bin 316 metrekaresi yol-otopark alanı ve 705,50 metrekaresi ise trafo alanı olarak belirlendi. Hazırlanan planlarda bölgeye ilişkin imar detayı da yer alırken raporda, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi alanlarında (güneş enerji santrali üretim alanı) yapılaşma koşulları Emsal(E): 0.70, En çok yapı yüksekliği (Yençok): 6.50 metre olarak belirlenmiştir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde yalnızca tesisin ihtiyaçlarına yönelik olmak üzere Teknik Altyapı, Trafo, İdari Bina vb. kullanımlara yönelik olmak üzere kullanım kararı getirilmiştir. Güneş enerji santrali alanında üretime ilişkin tesislerle bunların tamamlayıcısı niteliğinde alt yapı ve üst yapı tesisleri ile tesisin işleyişi için gerekli yapı/bina yapılabilmesi ve planlama alanı içinde ulaşımı sağlayacak servis yolları inşa edilebilmesine ve diğer hususlar ile ilgili plan hükümleri düzenlenmiştir” denildi.

Urla’da ‘tarım alanı talanı’ halkın kantarında! Haber

Urla’da ‘tarım alanı talanı’ halkın kantarında!

TENZİLE AŞÇI Yaklaşık 10 yıl önce Rüzgar Enerji Santrali(RES) ve bölgede talana neden olacak projelere karşı hukuk mücadelesinin başladığı Urla’da kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali(GES)’e ilişkin yeni gelişe yaşandı. İzmir’in tatil cennetlerinden Urla’nın Demircili, Akçahisar, Cumaliköy ve Gızılıgediği Mevkiilerinde Demircili Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 16 adet türbinden oluşan Demircili RES projesine ek olarak GES projesi hayata geçirilmek istenmiş ve proje için Haziran ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı. Mevcutta faaliyet gösteren Demircili RES projesine 4550 adet 550 Wp gücünde panellerle toplamda 2,5003 MWm kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali ilave edilerek, Birleşik Yenilenebilir Enerji Üretim Tesisi’ne dönüştürülmesi planlandığı belirtilmişti.  Öte yandan; proje önümüzdeki günlerde bölge halkının kantarına çıkacak. 27 Temmuz Perşembe günü söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. MALİYE HAZİNESİ’NİN ARAZİSİ Proje raporunda, 3,39 hektarı kaplayan proje alanının GES sahalarının mülkiyet dağılımına bakıldığında büyük bölümü Maliye Hazinesine, küçük bir bölümü de tescil harici alanlardan oluştuğu bilgisi verildi. Projeye ilişkin en çok dikkat çeken huşu ise proje alanının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı tarım alanı, üzerinde kalması oldu. Proje sahasının çevresinin ise orman alan statüsünde kalması dikkat çekti. Projeye en yakın konutun ise yaklaşık kuş uçuşu mesafesi bin 60 metre olduğu belirtildi. Hayata geçirilmesi durumunda 16 milyon 251 bin liraya mal olacak olan GES projesi, 39 yıl 7 ay 10 gün süreyle işletilecek. YARGIYA TAŞINMIŞTI Son dönemlerde tarım alanlarında GES, RES ve JES projelerinin arttığı Urla’da halk yıllardır tarım arazilerinin talan edilmemesi için mücadele veriyor. 2008 yılında RES projesi için verilen “ÇED Gerekli Değil” kararı yargıya taşınmış ve yeni ÇED raporu hazırlanmasının ardından RES projesi için proje için 2013 yılında “ÇED Olumlu” kararı verilmişti.

Bakanlık planları onayladı: Mahkumlar GES’le aydınlanacak Haber

Bakanlık planları onayladı: Mahkumlar GES’le aydınlanacak

TENZİLE AŞÇI Aliağa’nın Bahçedere Mahallesi’nde bulunan İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun kendi enerjisini üretmek için harekete geçtiği GES projesinde son düzlüğe girildi. GES projesi için 2021 Temmuz ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucunda 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planı değişiklikleri hazırlanarak askıya çıkarıldı. Hazırlanan plan raporunda, 128 ada 31 parselde yer alan İzmir Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün, 32 ve 33 numaralı parselleri kapsayacak şekilde genişletilmesi ve 128 ada 33 parselde toplamda 7,85 hektar alanda5,48 MWe gücünde GES kurulmasının amaçlandığı ifadelerine yer verildi. 1/100.000 ölçekli İzmir Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında ağaçlandırılacak alan olarak planlı alanda kalan proje sahası, "Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanı" olarak ve 1/25.000 ölçeli planlarda “mera alanı” olarak geçen bölge, “kamu alanı” olarak düzenlenerek projenin önü açıldı. Projenin amacına ilişkin “28 ada 31 parselde yukarıda bahsedildiği üzere ceza infaz kurumu bulunmaktadır. 31 nolu parsele bitişik konumda bulunan; 32 ve 33 parselde ise ceza infaz kurumu, ek tesisleri ve GES alanı yapılması planlanmaktadır. Gelecek dönemde yapılması planlanan ceza infaz kurumları, ek tesisleri ve GES projeleri için imar planı yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur” ifadelerini kullanıldığı raporda bölgede sağlık birimi yapılacağı da belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.