TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#GABON

GABON haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, GABON haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gabon'da Raymond Ndong Sima dönemi Haber

Gabon'da Raymond Ndong Sima dönemi

Askeri yönetimden yapılan açıklamada, askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Ali Bongo'ya muhalif isimlerden Sima'nın "geçiş hükümetinin başbakanı" olarak atandığı duyuruldu. Sima, 2012-2014 yıllarında Ali Bongo yönetiminde başbakan olarak görev yapmış ancak Bongo ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu görevinden uzaklaştırılmıştı. Daha önce Ekonomi ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlerinde de bulunan 68 yaşındaki Sima, 26 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçiminde Bongo'ya karşı adaylığını koymuş ancak muhalefetin adayı Albert Ondo Ossa'nın oylarını bölmemek için adaylıktan çekilmişti. Gabon'da darbe Gabon'da Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'taki cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmış, oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş ve oy sayımı sürerken internet kısıtlanmıştı. 30 Ağustos'ta ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu. CTRI isimli askeri yönetim, 26 Ağustos'taki seçimlerin iptal edildiğini açıklamıştı. CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema'nın getirildiği bildirilmişti. General Nguema, 4 Eylül'de düzenlenen törenle Anayasa Mahkemesi önünde "geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı" sıfatıyla yemin etmişti. Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de cumhurbaşkanı seçilmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu. Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Gabon’da General Nguema geçici devlet başkanı olarak yemin etti

Gabon’da General Nguema geçici devlet başkanı olarak yemin etti Haber

Gabon’da General Nguema geçici devlet başkanı olarak yemin etti

Orta Afrika ülkesi Gabon’da gerçekleştirilen askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kuruldu. Darbenin arkasındaki isim Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema, bugün Anayasa Mahkemesi’nde yemin ederek ülkenin geçici devlet başkanı oldu. Nguema Cumhuriyet Muhafızlarına ait üniformayla yaptığı konuşmada, cumhuriyeti ve demokrasiyi koruyacağına yemin etti. Geçiş döneminin sona ermesinin ardından özgür ve şeffaf seçimler yapılacağı vaadinde bulunan Nguema, siyasi suçlular için af sözü verdi. Yemin töreni kapsamında başkent Libreville'deki devlet başkanlığı sarayında askeri geçit töreni düzenlendi. Gabon’da darbe Gabon’da askerler 30 Ağustos’ta darbe gerçekleştirmiş, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba evinde alıkonulmuştu. Askerler, ülkenin resmi kurumlarının feshedildiğini, seçim sonuçlarının iptal edildiğini ve sınırların geçici olarak kapatıldığını açıklamıştı. General Nguema darbenin ardından iş dünyasından temsilciler, dini liderler, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, diplomatlar ve gazetecilerle bir araya gelerek sorunları ve şikayetleri dinlemişti. Ali Bongo Ondimba, Gabon'u 41 yıl yöneten babası Omar Bongo Ondimba'nın ölümünün ardından 2009 yılında iktidara gelmiş, 26 Ağustos'ta yapılan genel seçimleri üçüncü kez kazanmıştı. Ancak muhalefet seçimlerde hile yapıldığını öne sürmüştü.

Gabon'da darbe yapılan Bongo ile ailesinin Fransa'daki "emsalsiz" mülkleri gündemde Haber

Gabon'da darbe yapılan Bongo ile ailesinin Fransa'daki "emsalsiz" mülkleri gündemde

Fransız Liberation gazetesi, Bongo ailesinin Fransa'daki "emzalsiz" taşınmaz mülklerini ve bunların yasa dışı yollarla edinilmesini gündeme getirdi. Gazetenin haberine göre, Fransız yargıçların uzun süre yaptıkları araştırmalar sonucu Bongo ailesinin bu ülkedeki mülklerinin çoğunun Gabon'da faaliyet yürüten Fransız petrol şirketi Elf-Total'in verdiği rüşvetle alındığı tespit edildi. Bir süredir "haksız kazançları" araştıran yargıçlar, Gabon'da 1967'de yönetime gelen Cumhurbaşkanı Omar Bongo ile yönetimi düne kadar elinde tutan Ali Bongo ve çocuklarının Fransa'da çok sayıda taşınmaz mülk satın aldığını ortaya koydu. Paha biçilemez 28 taşınmaz mülk Mahkeme kaynaklarına göre, Bongo ailesinin başta Paris'in turistik semti Şanzelize olmak üzere ülkenin seçkin birçok bölgesinde 28 taşınmaz mülkü bulunuyor ve bu mülkler başta Fransız Elf-Total'in olduğu, çoğunlukla petrol şirketlerinden alınan rüşvet ve yolsuzluk paralarıyla elde edildi. Paris'in 7'nci semtinde bakanlık ve büyükelçiliklerin olduğu bölgede Bongo ailesine ait 5 bin 400 metrekarelik alanı kaplayan lüks konak bulunuyor. Bunun yanı sıra Paris'in önemli bölgelerinde "Bongo Hanedanı"na ait çok sayıda lüks daire mevcut. Bongo ailesi, ayrıca Fransız Riviera'sında da emsalsiz çok sayıda lüks villanın sahibi. Paha biçilemiyor Bongo ailesinin mal varlığına ilişkin Paris'te 2022'de açılan adli soruşturmada elde edilen veriler, bu mülkiyetlerin değerinin en az 85 milyon avro olduğunu gösterse de emlakçılar, bu miktarın gerçek değerlerinden çok az olduğu görüşünde. Fransız emlak şirketleri, Gabon yönetimini 55 yıldan fazladır elinde bulunduran bu ailenin Fransa'daki mülkiyetlerine paha biçilemeyeceğini belirtiyor. Buna göre, Bongo ailesine ait lüks mülklerden bazılarının tek başına değeri 100 milyon avro civarında. Fransız basını, yakın dönemde dün darbeyle devrilen ve eşi Fransız asıllı olan Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun zamanında Paris'teki önemli mülklerinden birini diplomatik temsilciliğe dönüştürme çabasına girdiğini, bu yolla önemli mülklerini dokunulmazlık kapsamına almak istediğini iddia etmişti. Fransız yargısı, son olarak 2022'de Paris yönetimiyle mesafeli duran Bongo ve 8 kardeşi hakkında "haksız kazanç" suçlamasıyla adli süreç başlatmıştı.

Gabon'da alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo dünyadan yardım istedi Haber

Gabon'da alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo dünyadan yardım istedi

Gabon'da bir grup asker tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo, evinden destekçilerine yardım mesajı gönderdi. Askerler tarafından ev hapsinde tutulan Bongo, konutundan çektiği ve sosyal medyada paylaşılan video mesaj ile arkadaşlarına ve dünyaya "bir şeyler yapın" çağrısında bulundu. Bongo, "Bu insanlar beni alıkoydu. Oğlum bir yerde tutuluyor, eşim yanımda değil. Ben de konutumdayım ama neler olduğunu bilmiyorum. Dostlarımıza, dünyaya söylüyorum, bir şeyler yapın, ses çıkarın. Teşekkürler." ifadelerini kullandı. Askerler yönetime el koydu Orta Afrika ülkesi Gabon'da sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Kendilerine "Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" ismini veren askerler, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı. Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmıştı. 64 yaşındaki Ali Bongo, koltuğu, ülkeyi 41 yıldan uzun süre yöneten babası Omar Bongo'dan 2009'da devralmıştı. Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı. Muhalifler ise hükümetin uygulamalarına tepki göstermiş ve muhalefet lideri Ondo Ossa, Ali Bongo'ya karşı verdiği başkanlık mücadelesinde seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüştü.​​​ 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.