TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günümüzün en riskli hastalığı 'Kızamık'

Türkiye'de son zamanlarda artan kızamık vakaları ciddi ölümcül tehlikelere de sebep olurken uzmanlar aşılama konusunda uyarılarda bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2023 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Günümüzün en riskli hastalığı 'Kızamık'

KEMAL ÖZKURT

Türkiye'de kızamık vakalarının son zamanlarda artması vatandaşlar arasında endişeye sebep oluyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri de koronavirüs salgınıyla birlikte aşı karşıtlığının artması ve çocukluk çağı aşılama oranındaki düşüş oluyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen kızamık salgınıyla ilgili uyarılarda bulunan Türk Tabipler Birliği Aşı Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şenocak, "Dünya Sağlık Örgütü’nün de teyit ettiği, Avrupa’yı etkileyen bir kızamık salgınıyla karşı karşıyayız. Eğer önlem almazsak bu salgından muhtemelen çok etkileneceğiz” uyarısı yaptı. Peki kızamığın belirtileri nelerdir? Salgından endişelenmeli miyiz? Nasıl önlemler almalıyız? 

kızamık belirti

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamık belirtileri 1 ile 3 gün arasında hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklığın yanı sıra üst azı dişlerinin yanındaki diş etlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar kızamık belirtileridir. Bu belirtileri gördükten sonra bir önlem alınmazsa 4 ile 8 gün arası, yüksek ateş döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği olarak kalır. 

KIZAMIK ÖLÜME SEBEP OLUR MU?
Kızamık bazı hastalarda ve ilerleyen evrelerde çok daha ciddi hatta ölümcül sorunlara yol açabilir. Beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda enfeksiyon yaşanabilir. Sağırlığa ve beyinde kalıcı hasarlara neden olabilen bu rahatsızlık kızamıktan birkaç yıl sonra bile ortaya çıkabilir. Kızamığın sebep olduğu diğer ölümcül hastalıklar ise şöyle:
Karaciğer enfeksiyonu (hepatit)
Virüs gözün sinir kaslarını etkilediği durumlarda şaşılık, göz bozuklukları veya görme kaybı.
Kalp ve sinir sistemi problemleri

KIZAMIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kızamık belirtileri gösteren hasta öncelikle 10 gün boyunca izole edilmelidir. Sonrasında ateş düşünceye kadar yatak istirahati yapmalı ve şikayetlere yönelik tedavi uygulanmalı. Hastalık eğer süreç olarak ilerlediyse bir doktora danışarak ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, öksürük şurupları ve antibiyotik tedavisi kullanılabilir. Öte yandan, özellikle çocuklarda daha çok görülen kızamık hastalığı için şu durumlarda doktora başvurulması gerekir; 
Çocuğunuz kızamık geçiriyor ve öksürüğü giderek kötüleşiyorsa, kızamık geçiriyor yada işitme güçlüğü, kulak ağrısı çekiyorsa, döküntü başladıktan sonraki hafta içinde sürekli uyku eğilimindeyse eğer kızamık başka hastalıklara sebep olmuş olabilir. 

KIZAMIĞA KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALMALIYIZ?
Kızamığa yakalanmamak için alınması gereken en etkili önlem aşıdır. Çocuklar doktorların belirlediği aralıklarla aşılarının yapılması kızamığın engellenmesinde veya hiç bulaşmamasında önemli rol oynar. 

kızamık belirtisi
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.