TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günü kurtaran çözümler sorunları büyütüyor! 

Tarım sektöründe, sorunların ve çözümlerin görünür olduğunu belirten Başkan Çakıcı, “Günü kurtaran çözümler sorunları büyütüyor” dedi 

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 09:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Günü kurtaran çözümler sorunları büyütüyor! 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER 

Vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 28 Mart Pazar günü yeniden sandık başına gidecek… İkinci tura sayılı bir zaman kala toplumun farklı alanlarında hizmet sunan sivil toplum kuruluşlarının, oda ve derneklerin beklentilerini kaleme aldık. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı da görüşlerine yer verdiğimiz isimler arasında…

Sorunların ve çözümlerin görünür olduğunu ancak bu noktada iktidarların tercihlerinin belirleyici olduğunu söyleyen Başkan Çakıcı, “Günü kurtaran çözümler sorunları büyütüyor. Tarım politikaları konusunda mevcut iktidarın uygulamalarını biliyoruz. Maalesef gelecekte yeni bir şey vaat etmiyorlar” dedi. 

hakan çakıcı

Öte yandan, Millet İttifakı’nın Mutabakat Metni'nde yer alan tarım içerikli maddeleri de değerlendiren Başkan Çakıcı, genel olarak doğruları içerse de metinde de çok fazla eksiklik olduğunu söyledi: “Tarıma dair sunulan önlemlerin gıda bağlamında nihai tüketiciye yansımalarıyla ve gıda enflasyonu ile bağlantılarının kurulması daha anlamlı olurdu diye düşünüyorum.” 

1-526

YENİ BİR ŞEY VAAT ETMİYORLAR 
Türk tarımının acil çözülmesi gereken sorunları olduğunu vurgulayan Başkan Çakıcı, şunları kaydetti: “Bunlar; tarım arazilerinin daralması, çiftçi sayısının azalması, girdi maliyet problemi ve iklim değişikliğinin etkileri olarak sıralanabilir. Kısa ve uzun vadeli buna uygun tarım politikalarını devreye sokmalıyız. Sorunlar ve çözümler belli ama burada iktidarların tercihleri devreye giriyor. Günü kurtaran çözümler sorunları büyütüyor. Tarım politikaları konusunda mevcut iktidarın uygulamalarını biliyoruz. Maalesef gelecekte yeni bir şey vaat etmiyorlar. İthal ikamesine dayalı politikaların çözüm olmadığını gördük.” 

MUTABAKATTA ÇOK EKSİKLER VAR 
“Muhalefette ise Millet İttifakı'nın açıkladığı mutabakat metni var elimizde” diyen Başkan Hakan Çakıcı, “Mutabakat genel olarak doğruları içerse de orada da çok eksikler var. Tarım sektörünün tüm paydaşlarının önerileri ile çiftçi, mühendis, tüketici dahil yeni politikalar üretilmeli. Sağlık ve eğitim gibi gıda üretiminde de kamucu politikalara dönülmeli. Tarım, sermaye ve piyasanın insafına terk edilmemeli. Burada liyakat çok önemli. Ülkemizde bunu sağlayacak kadrolar mevcut. Biz Ziraat mühendisleri olarak önerilerimizi ortaya koyuyoruz, koymaya devam edeceğiz” bilgisini paylaştı. 

2-299

ÜLKE TARIMININ GELDİĞİ NOKTA… 
Millet İttifakı’nın mutabakat metnindeki tarım ve gıdaya dair maddelerin, ülke tarımının geldiği noktada sorunları doğru tespit ettiğini kaydeden Başkan Çakıcı, “Çözüm açısından tarımsal girdilerin doğrudan ve zamanında desteklenmesi yanında taban fiyatların maliyet, kur, enflasyon ve çiftçilerimize insan onuruna yaraşır gelir sağlamayı dikkate alarak belirlenmesi önemli. Seçim sürecinde tarıma dair sunulan bu içerikler üretici ve tarım sektörünün bileşenleri için olumlu karşılığı olur. Ancak tarıma dair sunulan önlemlerin gıda bağlamında nihai tüketiciye yansımalarıyla ve gıda enflasyonu ile bağlantılarının kurulması daha anlamlı olurdu diye düşünüyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.