TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneş görelim

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2020 07:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 07:11
Bir kısmımız, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedirginliği nedeniyle uzun bir süre eve kapandık. Bu karantinaya hala devam edenler de var. Fakat eve kapanırken düşünmemiz gereken önemli bir nokta bulunuyor. O da D vitamini.
Kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi sebebiyle oldukça önemli olan D vitamini, vücudumuz için hayati bir değere sahiptir. D vitamini, hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, güçlü bir bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede önemli bir rolde bulunmaktadır. Diğer vitaminlere oranla besinlerde doğal olarak daha az bulunan D vitamini, yetersizlik durumunda vücuda zarar verebilmektedir. D vitamini yetersizliği zayıf bir bağışıklık sistemine, saçların sağlıksız olması ve daha geç uzamasına, kas ve kemik zayıflaması gibi problemlere yol açabilmektedir. D vitamini az sayıda gıdada yer alması nedeniyle, beslenme yoluyla alınması zor bir vitamindir. Vücut D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 20’sini besin yoluyla alabilmektedir.
D VİTAMİNİ EN İŞE YARAR?
-Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi: D vitamini vücudun sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlamaktadır. D vitamini vücut için oldukça önemli olan beyaz kan hücrelerinin çalışmasında mühim bir rol oynar. Böylece hastalıklara da direnç kazanmış oluruz.
-Gereken kalsiyum dengesi: D vitamini vücutta yer alan kalsiyum seviyesini kontrol eder ve onu dengede tutar. Vücuda alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilip kana karışması D vitamini aracılığı ile gerçekleşmektedir.
-Sağlıklı bir beyin: Alzheimer, Parkinson, MS, epilepsi ve şizofreni gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerin vücudunda D vitamini seviyesinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bazı beyin rahatsızlıkları araştırmalara göre D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
-Sağlıklı zayıflama: Araştırmalara göre D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin daha hızlı bir biçimde kilo aldığı ortaya konulmuştur. D vitamini bu nedenle kilo kontrolü açısından da önemlidir.
-Kan basıncı: Yapılan bir takım deneylere göre D vitamininin, kan şekerini dengeleyen insülin üretimine katkı sağladığı bilinmektedir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NELER YAŞANIR?
Kemik ağrıları: Güneşin kendini göstermediği kış aylarında kemik ağrılarının arttığını fark etmişsinizdir. İşte bunun nedeni D vitamini eksikliğidir. Güneş görmeyen vücut, D vitaminin yeterli bir biçimde alamadığından ötürü kemiklerde ağrı hisseder. Bu tüm vücutta görülebileceği gibi bölgesel olarak da hissedilebilir.
Kaslar zayıflar: D vitamini eksikliği vücuttaki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir.
Diğer belirtiler: Kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır.
D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?
D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Bunun yanı sıra bazı bitkisel besinlerde de D vitamini vardır. Bunlar;
Tofu ve soya sütü: Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir.
Mantar: Her mantar türü aynı oranda D vitamini içermez. Uzmanlar D vitamini için beyaz mantarları önerir. 100 gram az pişmiş düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 7’sini karşılar.
Patates: Haşlanmış ezilmiş patates günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 1’ini karşılar.
İşlenmiş Tahıllar: 100 gram tahıl ortalama 333 miligram D vitamini içermektedir.
Sarı mantar: İyi bir D vitamini kaynağı olan sarı mantar (chanterelle mantarı) diğer mantarlardan daha farklı bir şekle ve lezzete sahip olan özel bir mantar türüdür. İçerdiği D vitamini miktarı 5,3 mikrogramdır.
Günün Vegan Tarifi
Kök Ispanak Yemeği
Malzemeler
Kök ıspanak
Soğan
Sızma zeytinyağı
Ayçiçek yağı
Domates veya domates salçası
Pirinç
Deniz tuzu
Karabiber
İşlenmemiş esmer şeker
Kök ıspanaklar elma sirkeli suda yıkanır. Birkaç kez daha duru suyla yıkanır. Soğan sıvı yağlarla tencerede hafif öldürülür, salça ilave edilir. Ispanaklar 3-4 kök halinde sosa katılarak bir süre çevrilir. Ispanaklar bitene kadar devam edilir. 1/2 tatlı kaşığı kadar esmer şeker ya da stevia katılır. Yemek çevrilir ve sıcak su ilave edilir. Pirinç katılır. Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber katılır. Yemek pişince kapağı açılır ve 2-3 dakika kadar üstü açık olarak pişirilir.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.