TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yorgancılar: İhracat yaptığımız ülkeye gidemiyoruz

Son zamanlarda artarak devam eden vize sorununa ilişkin açıklamalarda bulunan Yorgancılar, sürecin Türk vatandaşlarına maddi manevi yük bindirdiğini belirterek vize konusunun kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması için yetkililere çağrıda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 10:45
Kaynak: BÜLTEN
Yorgancılar: İhracat yaptığımız ülkeye gidemiyoruz

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iş dünyasının en önemli sorunu olan vize sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İş dünyası temsilcileri olarak ihracat yaptıkları ülkelere sık sık gitmek zorunda olduklarını belirten Yorgancılar, kısa süreli veya hiç verilmeyen vizelerin iş insanlarının üzerine maddi manevi yük bindirdiğini ifade etti. Açıklamasının devamında sorunun çözümüne ilişkin yetkililere çağrıda bulunan Yorgancılar, “İş dünyası temsilcileri olarak, hükümetimizin vize konusunu önceleyerek hızla çözümü yönündeki talebimizi ısrarlı şekilde yineliyor, vize konusunun kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaların hızla artırılarak, ticaretimizin önündeki vize engelinin kalkmasını diliyoruz” diye konuştu.

MADDİ MANEVİ ETKİLENİYORUZ

200’ü aşkın ülkeye ihracat yapan Türk sanayicileri olarak, maliyetlerden mevzuatlara kadar yaşadıkları sorunlara son birkaç yıldır vize alma zorluğunun eklendiğini ifade eden Yorgancılar, “Ürettiğimiz malları ihraç ettiğimiz ülkelere, iş insanları olarak bizler gitmekte zorlanıyoruz. Schengen vizesi başvuru sistemleri yüksek oranda kapalı, ara ara açıldığında ise randevu yakalamak haliyle zorlaşıyor, randevu alabilen ise ileri tarihli gün alabiliyor ve randevu tarihinden sonra da vizesini en iyimser 20-30 güne ve maalesef çoğunlukla da bir ay üzerinde uzayan bir takvimde alabiliyor. Burada karşı karşıya kaldığımız bir başka husus ise, uzun beklemelerin ardından verilen vizelerin çoğunun, kısa süreli olması veya vizenin uygun görülmeyerek başvuruya ret verilmesi. Bizler iş insanları olarak ülkelerle karşılıklı iş hacmimizi, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek, yeni pazarlara açılmak için ticari vize alıyoruz. Aynı ay içinde birkaç kez gitmemiz gerekebiliyor. Aynı şekilde çalışanlarımız yıl içinde birkaç kez farklı dönemlerde fuarlara katılıyoruz. Alınan ret veya verilen kısa süreli vizeler, bize süreci yeniden yaşatıyor. Vize ücretlerinin yarattığı maliyet de işletmelerimize ayrı bir yük getiriyor. Doğal olarak konsoloslukların, yoğun talep gerekçeleri de kısa süreli vizeler nedeniyle kısır döngüye dönüşüyor. Bu döngü, her iki tarafı da yormakla birlikle, Türk vatandaşlarını maddi ve manevi zorluyor. Kamuoyuna yansıyan; Almanya, İspanya ve İtalya’nın Mayıs sonuna kadar vize başvurularına kapalı olacağı haberlerini okuyor, duyumsuyoruz. Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamalarda, yoğunluk nedeniyle randevularda sarkma olduğu gerekçelendirmesi yapılıyor. Başvuruların kapatılmadığı belirtiliyor. Bizler; iş dünyası temsilcileri olarak, hükümetimizin vize konusunu önceleyerek hızla çözümü yönündeki talebimizi ısrarlı şekilde yineliyor, vize konusunun kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaların hızla artırılarak, ticaretimizin önündeki vize engelinin kalkmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.