TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi TBMM'ye ve siyasi partilere seslendi

5199 Sayılı Kanun’un hayvanları korumaktan çok uzak olduğunu kaydeden Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, acilen hayvanlar lehine değişmesi için TBMM'ye ve siyasi partilere seslendi

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2024 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2024 14:24
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi TBMM'ye ve siyasi partilere seslendi

Türkiye’de ve dünyada giderek hızlanmakta olan ekolojik yıkıma, hayvan, insan, işçi, kadın, çocuk, engelli, LGBTİ+, çevre ve yaşam hakları ihlallerine, iklim krizine, artan şiddete, ayrımcılığa, emniyetsizliğe karşı kapsayıcı, katılımcı ve dönüştürücü bir eşitlik, özgürlük, barış, hak ve adalet söylemi ve siyaseti geliştirmek amacıyla kurulan Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, mücadele alanını genişletmeye devam ediyor.

İnisiyatif’in temel iddiası ve ortak ilkesi net: Eşit, adil ve yaşanabilir bir dünyanın en temel ve gerekli koşulu, hayvanların yaşam haklarının korunması. Bu noktada önemli çağrılarda da bulunan inisiyatif, Hırvatistan örneğini vererek hem hükümete hem de yerel belediyelere seslendi.

HIRVATİSTAN ÖRNEĞİ

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hırvatistan'da hayvan hakları yasasında yapılan son değişiklik ile; Hayvan terk etme fiiline 1 yıl hapis cezası getirildi. Terk hayvanın ölümüne yol açarsa veya birden fazla hayvan terk edilirse hapis cezası iki yıla kadar çıkıyor. Ayrıca hayvan istismarcıları ve katilleri 1 yıldan 5 yıla kadar hayvan sahibi olmaktan men ediliyor. Hırvatistan yasalarındaki bu değişiklikler ‘sorumlu hayvan bakımı’ bilincini ve uygulamalarını teşvik ederken, aynı zamanda tekrarlanan suçları ve istismar döngüsünü önlemeyi, hayvanların uzun vadeli korunmasını sağlamayı amaçlıyor.”

CAYDIRICI OLMAYAN CÜZİ PARA CEZALARIYLA GEÇİŞTİRİLİYOR

Devamında ise “Türkiye'de ise bu suç, hayvan hakları savunucularının yıllardır tüm taleplerine ve lobi faaliyetlerine rağmen halen takip edilmeyen ve caydırıcı olmayan cüzi para cezalarıyla geçiştiriliyor. Çünkü yasal ve yasadışı hayvan üretimi ve satışı yasaklanmadığı (ve mevcutlar denetlenmediği, ceza almadığı) gibi, kısırlaştırma ve kimliklendirme sistemi de olması gerektiği gibi işlemiyor, ilgili kurumlar yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Türkiye'de hayvanları korumaktan çok uzak olan 5199 Sayılı Kanun’un acilen hayvanlar lehine değişmesi için TBMM'ye ve siyasi partilere sen de ses ver: Hayvan Hakları Anayasaya!” çağrısı yapıldı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.