Yargıtay’dan ‘Adnan Oktar’ davası kararı: Adnan Oktar kaç yıl hapis cezası aldı?

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü davasında verilen cezaları onayladı. 550 sayfalık detaylı kararla birlikte hükümler kesinleşti. Adnan Oktar'ın aldığı hapis cezası kaç yıl oldu?

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 15:45
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yargıtay’dan ‘Adnan Oktar’ davası kararı: Adnan Oktar kaç yıl hapis cezası aldı?

Yargıtay, Adnan Oktar'ın silahlı suç örgütü davasıyla ilgili verilen kararı onayladı. 550 sayfalık detaylı gerekçeli karar bugün UYAP üzerinden yayımlandı. Bu kararla birlikte Adnan Oktar'ın örgüt kurma ve yönetme, cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından aldığı ceza da kesinleşmiş oldu. Adnan Oktar kaç yıl hapis cezası aldı?

Adnan Oktar kaç yıl hapis cezası aldı?

ADNAN OKTAR KAÇ YIL HAPİS CEZASI ALDI?

Adnan Oktar Suç Örgütü davasında önemli gelişme yaşandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Adnan Oktar'ın örgüt kurma, yönetme, cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından toplamda 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırılmasını ve Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü üyelerine verilen cezaları onayladı. UYAP'a yüklenen 550 sayfalık detaylı kararla birlikte, Adnan Oktar'ın 8 bin 658 yıl hapis cezası da dahil olmak üzere örgüt üyeleri için verilen hükümler kesinleşti.

ADNAN OKTAR OLAYI NE?

Adnan Oktar, Türk kült lideri ve kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen bir figürdür. Oktar'ın adı, 1980'lerde başlayan ve kendisinin lideri olduğu, mehdiyet inancını temel alan bir kültle özdeşleşmiştir. Bu dönemlerde zengin aile çocuklarını ebeveynlerinden ayırması ve cinsel istismar, şantaj, tehdit gibi suçlamalarla gündeme gelmiştir.

Adnan Oktar kaç yıl hapis cezası aldı?

11 Temmuz 2018'de Adnan Oktar ve 176 kişi, çeşitli suçlamalarla gözaltına alındı. Bu suçlamalar arasında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "çocukların cinsel istismarı", "cinsel saldırı" ve "siyasi ve askeri casusluk" gibi iddialar bulunmaktaydı. Oktar, tutuklandıktan sonra önce Metris Cezaevi'ne gönderildi ve daha sonra Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi. 78'i tutuklu 236 sanığın yargılandığı davada, Oktar'a 24 ayrı suçtan toplamda 1075 yıl üç ay hapis cezası verildi. Örgüt üyelerinin cezaları da eklenince Oktar'ın cezası 9 bin 803 yıl 6 ay hapis ve 400 bin lira para cezasına çıkarıldı.

Ancak 15 Mart 2022'de Yargıtay, davada "eksik kovuşturma ile hatalı değerlendirme sonucu" kararın bozulmasına karar verdi. Oktar, 26 Nisan 2022'de Erzurum'a sevk edildi ve yeniden yargılanarak 17 Kasım 2022'de 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Nisan 2023'te İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, ilgili davada verilen hapis cezalarını onadı.

Oktar'ın liderliğindeki kültün cinsel istismar sistemi, 2019/313 numaralı dosyada yer alan dijital deliller, müşteki-mağdur ifadeleri ve teknik takip verileriyle desteklenerek ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.