TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ünlü şef çöp konteynerlerine girdi! Şok eden manzaralardan servet çıktı! Gıda israfına dikkat çekti

İstanbul'un Kuzguncuk semtinde, ünlü şef Refika Birgül, çöp konteynerlerini karıştırdı. Bağ bağ roka, maydanoz, poşette ekmek ve kek dahil olmak üzere birçok gıda atığını çöpten çıkardı ve israfı önlemeye yönelik bir çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 11:50
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ünlü şef çöp konteynerlerine girdi! Şok eden manzaralardan servet çıktı! Gıda israfına dikkat çekti

Yemek yazarı ve şef Refika Birgül, İstanbul'daki Kuzguncuk semtindeki bir çöp konteynerine girerek gıda israfını gözler önüne serdi. Çöpte bulunan gıda atıklarını detaylı bir şekilde inceleyen Birgül, salatalıktan, rokaya, maydanoza kadar pek çok yiyeceğin tüketilmeden çöpe atıldığını gözlemledi. Bu gerçeği "Refika'nın Mutfağı" adlı YouTube kanalında da paylaşan Birgül, özellikle soğan, patates ve domates gibi sebzelerin gereğinden fazla soyulması sonucu büyük bir kısmının çöpe atılmasına tepki gösterdi. Kasasıyla birlikte çöpe atılmış maydanoz ve rokalarla, hiç tüketilmemiş simit ve keklerle karşılaşan Birgül, gıda israfının boyutlarını vurguladı.

refika birgül

% 50’Sİ İSRAF, %50’Sİ TÜKETMEDEN ÇÖPTE

Milliyet'in haberine göre, gıda israfının boyutlarına tanıklık eden Birgül, şu bilgileri paylaştı: "Fazla Gıda'nın verilerine göre, tarladan sofraya gelene kadar meyve ve sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Geriye kalan yüzde 50'nin de yarısı, bizim evlerimizde ya da pişirip tüketmeden çöpe gidiyor. Yani tarladan çıkan bir sebzeden sadece yüzde 24,5'ini tüketiyoruz, geri kalan yüzde 75'i ziyan oluyor. Bu durumu ekmeğe, ete, süt ürünlerine de yansıyor. Bu verilerin doğruluğunu kontrol etmek için mahalle çöplerini araştırmaya başladım ve gerçekten de çöp konteynerinden bozulmamış bağ bağ rokalar çıktı."

EN SAĞLIKLILARI ÇÖPTE

Rokanın en besleyici kısmı olan ucunu kesip atmışlar, tamamen kullanmamışlar. Maydanozlar sararınca hemen çöpe atılmış. Soğanın dış kabuğu zahmetli olduğu için birkaç katmanı soyulup atılmış. Patates de derinlemesine soyularak ziyan edilmiş, oysa kabuğunu soymaya gerek yok, liflerle temizlenip kullanılabilir. Bu bilgilerin yaygın olmaması nedeniyle, farkındalık arttıkça bu durumun değişebileceğini düşünüyorum.

refika birgül

ŞEF BİRGÜL’DEN BELEDİYELERE, LOKANTALARA ÇAĞRI

Şef Refika Birgül, gıda israfının önlenmesi için farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekerek, şu çağrıda bulundu: "Restoranlar, gıda israfının farkında olmalı. Akıllı tartılar sayesinde, restorandaki gıdanın hangi aşamada ne kadar atık oluşturduğunu ölçebilirler. Bu, restoranların alışveriş alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olur. Pazarlarda bozuk ürünleri ucuz fiyata satanlar ve atıkları yere atanlar var. Belediyeler buna çözüm bulabilir. Büyük market zincirleri, son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri gıda bankalarına bağışlayabilir. Manavlarda ise paketleme sırasında başlayan israf sorunu mevcut. Tüm bu konular değiştirilebilir."

refika birgül

HER GÜN 4.9 MİLYON EKMEK İSRAFI

UNEP raporuna göre Türkiye, gıda israfı konusunda dünya genelinde 214 ülke arasında 15. sırada yer alıyor. 2020 yılında gerçekleştirilen son araştırmalar, her yıl 18,1 milyon ton gıdanın israf edildiğini gösteriyor. Bu israfın çöplerdeki atığın yüzde 52'sini oluşturduğu belirtiliyor. Türkiye'de günlük olarak 4,9 milyon ekmeğin israf edildiği kaydediliyor. Meyve ve sebzelerde ise en yüksek kayıplar yaşanıyor. Evsel gıda atıklarının yıllık toplamı ise tahmini olarak 7 milyon 762 bin 575 ton olarak hesaplanıyor, kişi başına yaklaşık 93 kilogram geliyor. Araştırmalara göre, Türkiye'deki halkın yüzde 11.8'i, bozulduğunu düşündüğü gıdaları çöpe atıyor.

BAYAT EKMEK TARİFLERİ...

İsrafa karşı bayatlamış ekmek veya pidelerden pizza, kebap veya börek yapılabilir. Bayat ekmekle yapılabilecekler şöyle:

■ Börek ■ Köfteli Kebap ■ Sufle ■ Pudingli pasta ■ Kahvaltılık kaşar dolgulu ekmek topları ■ Ev yapımı galete unu ■ Mantı

■ Kurabiye

HERGÜN 1 MİLYARDAN FAZLA ÖĞÜN İSRAF EDİLİYOR

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na (UNEP) göre, dünya genelinde her gün 1 milyardan fazla öğün israf ediliyor. 2022'de dünya çapında oluşan gıda atığı miktarı 1,05 milyar tona ulaştı. Bu, kişi başına yaklaşık 132 kilograma denk geliyor. Gıda israfı, yıllık sera gazı salımının yüzde 10'unu oluşturarak havacılık sektörünün beş katına denk geliyor. Gıda israfı dünya genelinde 1 trilyon dolara mal oluyor. İsrafın yüzde 60'ı evlerde, yüzde 28'i gıda hizmeti sektöründe ve yüzde 12'si perakende satışında gerçekleşiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.