TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'den aldıkları eğtim ile Ruanda'ya pilot oldular

Ruanda Hava Kuvvetleri'ne mensup 2'si kadın, toplam 20 öğrenci, Türkiye'de aldıkları pilotaj eğitimini başarıyla tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2024 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2024 10:17
Kaynak: İHA
Türkiye'den aldıkları eğtim ile Ruanda'ya pilot oldular

AYJET Uçuş Okulu ve Ruanda Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitim programı kapsamında, aralarında 2 kadın öğrencinin de bulunduğu 20 pilotaj öğrencisi, mezuniyetlerini kutladılar ve diplomalarını aldılar. Hezarfen Havaalanı'nda düzenlenen mezuniyet törenine AYJET Uçuş Okulu Genel Müdürü Celal Cingöz, Ruanda Askeri Ataşesi Tuğgeneral Joseph Demali ve birçok pilot katıldı. Tören, İstiklal Marşı ve Ruanda Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı. En başarılı öğrenciye bir saat hediye edildi. Diplomasını alan pilotaj öğrencileri, sivil havacılıkta da aktif rol alabilecekler.

AYJET Okulu Genel Müdürü Celal Cingöz, 2005 yılından bu yana birçok yabancı öğrenciye eğitim verdiklerini belirtti. Normalde her sınıfta birkaç yabancı öğrenci olduğunu dile getiren Cingöz, bu sefer hepsinin hava kuvvetlerinden olduğunu söyledi. Bu durumun okul ortakları arasında heyecan yarattığını ifade eden Cingöz, ekibin Ruanda'ya giderek öğrenci seçimlerini titizlikle yaptığını ve birçok teste tabi tuttuklarını aktardı. Test sonuçlarına dayanarak 20 öğrenciyi belirlediklerini söyleyen Cingöz, yapılan seçimin başarılı olduğunu vurguladı. Mezun olan öğrencilerin gelecekte Ruanda'da önemli pozisyonlara geleceklerine inandıklarını ifade eden Cingöz, öğrencilerin okula olan bağlılıklarından da emin olduklarını dile getirdi. AYJET Okulu olarak iyi bir eğitim verdiklerini ve öğrencilerin başarısıyla gurur duyduklarını belirtti.

Eğitimi tamamlayanlar arasında, Ruanda Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri'ne bağlı 2 kadın öğrenci de bulunuyor. Yaşları 20 ile 27 arasında değişen bu kadın öğrenciler, zorlu bir 2 yıllık eğitim sürecini başarıyla tamamladılar.

27 yaşındaki Hellen Kamasanyu, eğitim sürecinin zorluğuna dikkat çekerek, "Bu sürecin sonunda ülkemize dönüp, hem hava kuvvetlerinde hem de sivil havacılıkta görev alacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ülkemizdeki ilk kadın pilotlar olmasak da bu alandaki eğitimi alan ilk kadınlarız. Yeni nesillere örnek olacak ve onlara kolaylık sağlayacağız. Duygularım karmaşık, hem mutluyum hem de Türkiye'den ayrılacağım için hüzünlüyüm. Burada geçirdiğimiz 2 yıl boyunca çok güzel anılar biriktirdik" dedi.

Ülkesinin en genç kadın pilotu olan Joan Mugabo, 2 yıllık eğitim sürecinde başarıyla yer aldı. 20 yaşındaki Mugabo, eğitimini tamamlayarak Ruanda'nın en genç kadın pilotu unvanını elde etti. Mutluluğunu dile getiren Mugabo, "Eğitim sürecinde zorlandık ancak bu noktaya ulaşmaktan dolayı çok mutluyum. Erkeklerin ağırlıklı olduğu bir sektörde kadın olarak bulunmaktan gurur duyuyorum. Gelecek nesil kadın pilot adayları için cesaret kaynağı olacağımızı düşünüyorum. 2 yıl boyunca pek çok zorlukla karşılaştık ancak sonunda burada olmaktan dolayı mutluyuz. Türkiye'ye teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

"Ülkemizi temsil etmekten gurur duyduk," diyen 26 yaşındaki pilotaj eğitimini başarıyla tamamlayan Maurice Nshuti, Türkiye'de geçirdiği 2 yıllık süreçte Ruanda'yı temsil etmenin önemini vurguladı. Nshuti, "Türkiye'de bulunduğumuz süre zarfında kendi ülkemizi gururla temsil ettik. Ülkemize döndüğümüzde ise Türkiye'yi büyük bir gururla temsil edeceğiz. Pilot olmak bizi çok mutlu ediyor. Ayrıca askeri hizmet sunduğumuz için de son derece gururluyuz. İki ülkenin böylesine anlamlı bir ilişkisi olması da beni mutlu ediyor," şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.