TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de deprem sigortalı konut sayısında artış

Türkiye genelinde, konutları depreme karşı güvence altına alan zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 58'e ulaşırken, sigortalı konut sayısı 11,5 milyonu aştı.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 11:13
Kaynak: AA
Türkiye'de deprem sigortalı konut sayısında artış

Geçen yılın şubat ayında Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve yüzyılın afeti olarak nitelendirilen depremler sonrasında, sigortalı olma eğilimi arttı.

DASK verilerine göre, ülkedeki en yoğun kentleşmenin yaşandığı Marmara Bölgesi, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge oldu. Bölgede, 4 milyon 492 bin 633 konutun yüzde 66'sında Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor.

Marmara Bölgesini sırasıyla yüzde 58 ile Doğu Anadolu ile Ege, yüzde 54 ile Akdeniz, yüzde 52 ile İç Anadolu ve yüzde 51 ile Güney Doğu Anadolu izledi. En düşük deprem sigortası oranı ise yüzde 46 ile Karadeniz'de görüldü.

İl bazında, Bolu yüzde 91 ile sigortalılık oranında ilk sırada yer alırken, Düzce'de yüzde 89, Yalova'da yüzde 86, Bingöl'de yüzde 84 ve Muğla'da yüzde 83 olarak belirlendi.

Sigortalılık oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 32 ile Gümüşhane ve Bayburt oldu. Bayburt'ta 4 bin 816 poliçe üretilirken, Gümüşhane'de bu rakam 9 bin 879 olarak gerçekleşti. Bu iki şehri, yüzde 33 ile Hakkari ve yüzde 34 ile Siirt ve Rize izledi.

Zorunlu Deprem Sigortası, 24 yıldır yürürlükte olup, kurumlar ve sigorta şirketleri toplumda sigorta bilincini artırmak amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlemekte ve sigortalılık oranının istenilen düzeye çıkması için çalışmalarına devam etmektedir.

6 Şubat depremlerinin ardından Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK), hasar ödemelerini hızla gerçekleştirdi. Depremin üzerinden 24 saat geçmeden ilk hasar ödemeleri yapıldı ve takip eden 4 aylık süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının tespit ettiği hasarlı konutların ödemeleri tamamlandı.

Ocak ayı itibarıyla yaklaşık 600 bin hasar ihbarına karşılık 35 milyar liraya ulaşan tazminat ödemesi gerçekleştirildi.

Tazminat ödemelerinin hızını artırmak için bir dizi yenilik hayata geçirildi. DASK, avans ödemesi uygulamasıyla yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin yüzde 20'sini, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin yüzde 10'unu sigortalılara avans olarak ödedi.

Gelen ihbarların yüzde 80'ini oluşturan hafif hasarlı konutların sahiplerine, sigorta bedelinin yüzde 15'i muafiyet uygulanmadan ödendi. İpotekli konutların tazminat ödemeleri için Türkiye Bankalar Birliği ile işbirliği yapıldı ve bireysel muvafakatname yerine topluca işlem yapılmasına olanak sağlandı. 50 bin liraya kadar olan hasarlar doğrudan sigortalılara ödendi.

Poliçelerinde iletişim bilgisi bulunmayan sigortalılara ödeme için gerekli olan şifrelerin ulaştırılması için E-Devlet yetkileriyle proje geliştirildi. E-Devlet sitesinde bulunan "DASK Hasar / Ödeme Sorgulama" sayfasına "DASK Ödeme Şifre Hizmeti" adımı eklendi ve sigortalılar ödeme şifrelerine E-Devlet üzerinden erişebildi.

Zorunlu deprem sigortası artık enflasyon korumasıyla güçlendiriliyor. Yeni yılın başlamasıyla birlikte yürürlüğe giren yönetmelik, betonarme yapılar için sigorta birim metrekare bedelini 3 bin 16 liradan 6 bin liraya çıkarırken, bir mesken için azami teminat tutarını 640 bin TL'den 1 milyon 272 bin TL'ye yükseltti.

Ayrıca, DASK tarihinde ilk kez, 1 Ocak 2024'ten sonra düzenlenen yeni poliçeler için teminatlara enflasyon koruması getiriliyor. Bu düzenleme ile yeni tarihli poliçe teminatları aylık enflasyon oranında artırılıyor. Böylece sigortalıların teminatlarının güncel kalması sağlanıyor. 1 Ocak öncesi poliçesi bulunan sigortalılar da ek prim ödemeleri yaparak enflasyon korumasından yararlanabiliyorlar.

DASK, sigortalıları depremden kaynaklanan hasarlara karşı korurken, son dönemde artan doğa olaylarının etkilerine karşı kapsamını genişletiyor. Temmuz ayında tamamlanması hedeflenen Zorunlu Afet Sigortası, tek bir poliçe üzerinden başta sel olmak üzere diğer tüm doğal afetler için teminat sağlayacak.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.