TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiyatrocu Kemal Rafet Gücoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Usta tiyatroculardan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun kurucusu, oyuncu, yazar ve yönetmen Kemal Rafet Gücoğlu, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna sahnede alkışlarla uğurlandı

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 18:51
Kaynak: HÜSEYİN DEMİR
Tiyatrocu Kemal Rafet Gücoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun kurucularından, usta tiyatrocu Kemal Rafet Gücoğlu 8 Mayıs 2024 tarihinde hataya gözlerini yumdu. Bornova'nın Rafet hocası son yolculuğuna sahneden alkışlarla uğurlandı. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener Sahnesi'nde yapılan törene; Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, tiyatrocular, yazarlar, şairler, belediye çalışanları, Gücoğlu'nun ailesi ve dostları katıldı. Düzenlenen törenin ardından Bornova Küçükpark Yeni Camii'nde öğle namazı kılındı. Mütakip Pınarbaşı Hacılarkırı Mezarlığına defnedildi. İzmir'in ve Bornova'nın değerli tiyatro ustalarından Kemal Rafet Gücoğlu'nun son yolculuğunda sevdikleri yalnız bırakmadı. Başkan Eşki, Gücoğlu'nun ailesine başsağlığı diledi.

BORNOVA ŞEHİR TİYATROSU İZMİR'İN EN KÖKLÜ TİYATROSUDUR

Bornova Şehir Tiyatrosunun kurucusu Kemal Rafet Gücoğlu'nun anısını her zaman yaşatacaklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "Rafet hocamız, şahsına münhasır biriydi... Öğrenci yıllarında Bornova Belediye Şehir Tiyatrosunda kursiyer olarak geldiğimde ondan çok şey öğrenmiştik. Bizlere babacan tavrıyla ağabeylik yapmıştı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu İzmir'in en köklü tiyatrosudur. Rafet hocanın kökü burada... Bu kökü hep beraber gökyüzüne kadar uzatacağız. Şehir tiyatrosunu büyütüp geliştirirken hocamızın anısını her zaman yaşatacağız. Hepimizin başı sağolsun" diye konuştu.

IŞIKLAR İÇİNDE UYUSUN

Törende konuşan Kemal Rafet Gücoğlu’nun yeğeni tiyatrocu Utku Gücoğlu"Ailem adıına buradan herkese çok teşekkür ediyorum. Amca'mın öğrencilerinden, abilerimden bir şeyler öğrendiğim kişiler zamanla iş arkadaşım oldu. Amca'ma çok minnettarım... Rafet amcam, bana her zaman olması gerekenleri, tiyatro hikayelerini anlatırdı. Işıklar içinde uyusun" diye konuştu.

İYİ BİR İNSAN OLMAMIZI SAĞLADI

Kemal Rafet Gücoğlu’nun sayesinde tiyatroya başladığını söyleyen tiyatro oyuncusu Gökay Müftüoğlu,” Rafet hocamız bize 1995 senesinde burada Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosunda bir kapı açtı. Her İzmir'e geldiğimde Bornova Şehir Tiyatrosuna uğrarım. Benim ailem gibidir... Bütün hayatımızı buraya göre koşullandırdık. Bizim iyi bir insan olmamızı, iyi bir tiyatrocu olmamızı sağlayan ilk başta Kemal Rafet Gücoğlu'dur. Hocama buradan sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BORNOVA ŞEHİR TİYATROSUNU YOKTAN VAR ETTİ

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosunun kuruluşunda Kemal Rafet Güoğlu'nun önemli rolü olduğunu belirten Bornova Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Onur Erdoğan, " Rafet ağabeyimiz, politik tiyatroya inanırdı. Bizi de hep bu şekilde eğitti. Kuşaklar arası iletişim ile kültür değişiyor ve gelişiyor. Bizim bu yolculuğumuzda Çizmeli Kedi çocuk oyunu ile 1992 yılında Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu Rafet Gücoğlu'nun yoktan var ettiği bir kurum olmuştur. BBŞT tarihinde her zaman yerini alacaktır" diye konuştu. Rafet hoca ile birlikteliğini anlatan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosunu'nun yönetmeni ve oyuncusu Hakan Taner Yıldırım," 1995-2002 yılları arasında Rafet ağabey ile birlikte fırtına gibi bir hayat yaşadık. Ne hisstemem gerektiğini bilmiyorum. Nurlar içinde uyusun, hepimizin başı sağolsun" dedi.

KEMAL RAFET GÜCOĞLU KİMDİR?

Kemal Rafet Gücoğlu, 1959 yılında Konya'nın Ilgın İlçesinde dünyaya geldi. İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı'nı kazandı. Çark, Gür Turunç Ağaççığı oyunlarıyla Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması'nda ödüller aldı. 1992 yılında Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosunu kurdu. Bornova'da 2007 yılına kadar genel sanat yönetmenliğini sürdürdü. Görevi boyunca birçok oyun yazdı, yönetti ve sahne aldı. Aynı zamanda Şehir Tiyatrosunda yetiştirdiği oyuncuları sektöre kazandırdı. Türkiye'de ilk kez Bedensel Engelliler Tiyatrosu'nu kurdu. Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nin kuruluşunda önemli rolü olan Kemal Rafet Gücoğlu, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu olark önemli ulusal festivallere, etkinliklere imza attı. Kamyon Tiyatrosu projesiyle Bornova'daki kenar mahallerde çocuk tiyatrosunu sahneledi. Sinema ve dizilerde rol alan Gücoğlu, en son Ata Demirer'in başrol oynadığı " Olanlar Oldu" filminde oynamıştı. Tiyatro yazarı, oyuncu ve yönetmen Kemal Rafet Gücoğlu 8 Mayıs 2024 tarihinde vefat etti.

Kaynak: HÜSEYİN DEMİR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.