TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Srebrenitsa'da ne oldu? Srebrenitsa katliamı nedir?

8 binden fazla Boşnak'ın katlediği Srebenista katliamı yıldönümünde Srebenista soykırımı sürecinde neler yaşandığını araştırdık. Detaylar haberimizde

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 07:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Srebrenitsa'da ne oldu? Srebrenitsa katliamı nedir?

Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen hala acısını yüreğimizde taşıdığımız hiç bir büyük gücün, hiç bir yaptırımın engel olmadağı Srebrenitsa katliamının yıl dönümünde sürecin nasıl ilerlediğini araştırdık. Srebrenitsa katliamı sürecini derledik. Peki, Srebrenitsa'da ne oldu? Srebrenitsa soykırımı nedir? Srebrenitsa'da bu sürece nasıl gelindi? Detaylar haberimizde...

Yugoslavya'nın çöküşüyle birlikte Bosna, 1992 yılının Şubat ayında yapılan bir referandumla bağımsızlığını ilan etti. Ancak Sırplar Bosna’nın bağımsızlık kararını tanımadı ve Saraybosna’yı kuşatma altına alarak üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı’nı başlattılar. Bu sreçte  8 bin 372 Boşnak sivil Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldü.  Srebrenista Katliamı adı verilen bu soykırım 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak adlandırılıyor. 

srebrenitsa_ilkses

Srebrenitsa Birleşmiş Milletler  tarafında güvenli bölge olarak ilan edilen 6 bölge arasında yer alıyordu. Ancak güvenli bölge olarak ilan edilmesine karşın Srebrenitsa katliamı önlemenemedi.  

Açlık ve hastalık ile mücadele eden bölgenin nüfusu mülteci göçleri ile 60 bine dayanmıştı. Adete toplama kampına dönene Srebenitsa'da Boşnak Müslümanlarında elinde bulunan silahlar Birlemiş Milletler Barış Gücü tarafından koruma gerekçesi ile toplanmıştı. 

Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar'ın saldrılarını artırması üzerine toplannan silahların geri verilmesini talep eden müslümanların talebi Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi.  Bölgenin güvenliğinden sorumlu Hollandalı BM Barış Gücü askerleri bölgeyi terk ett ve 25 bin mülteciyi Sırplara teslim etti ve 1 hafta sürecek olan Srebrenitsa katliamı başlamış oldu. Katliam 2. Dünya Savaşı'ndan sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak nitelendirildi. 

Katliamdan 15 yıl sonra  Srebrenitsa Katliamıyla ilgili Hollanda askerlerinin yasa dışı hareket ettiğine, Hollanda'nın kısmen hatalı olduğuna karar verilerek Hollanda askerlerini suçlu buldu. Srebrenitsa'da ölümlerin %30'undan Hollanda hükûmetinin sorumlu olduğu kabul edildi.

Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamın bir 'soykırım' olarak kabul etti ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.

Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi Tarafından Srebrenitsa Soykırımından dolayı aranan, yargılanan ve mahkûm olan Sırp Üst Subaylar ve siyasilerin listesi;

-Momčilo Krajišnik

-Bilyana Plavsiç

-Ratko Mladiç

-Zdravko Tolimir

-Radovan Karadžić

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.