TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nden yeni rapor

3 aylık periyotta gerçekleştirilen basın taramasında toplamda en az 32 ırkçı / ötekileştirici / yok sayan haberin basına yansıdığı kaydedildi

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 13:06
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nden yeni rapor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, ‘Kürtler, Aleviler ve Mültecilere Yönelik Irkçı Saldırılara İlişkin 1 Ocak 2024-31 Mart 2024 Tarihleri Basın Taraması’ raporunu kamuoyuyla paylaştı.

3 aylık periyotta gerçekleştirilen basın taramasında toplamda en az 32 ırkçı / ötekileştirici / yok sayan haberin basına yansıdığı kaydedilen raporda, “Uzun zamandır Türkiye’de iktidar ve muhalefetin söylemleriyle ve bu dolayımda gelişen toplumsal reflekslerle; ötekileştirme, kutuplaştırma, yok sayma, kendinden görmeme gibi kavramlarla tanımlanan; kişilerin etnik, bölgesel ve inançsal farkları nedeniyle belirtilen davranış biçimlerine maruz bırakıldıklarını gösteren çok sayıda haberle karşılaşıyoruz” sözleri yer aldı.

KAYGI UYANDIRICI

Devamında ise “2024 yılının ilk 3 ayı içerisinde, özellikle yerel seçim sürecinin de başlamasıyla, başta Kürtler ve Mültecilere yönelik olmak üzere bir dizi ırkçı / ötekileştirici / yok sayan haber basına yansımıştır. Seçim kampanyası döneminde Kürtlerin siyasal tercihlerine yönelik yer yer doğrudan fiziksel şiddete / saldırıya varan, hak arama taleplerinin devlet / hükümet nezdinde terörize edilip kitlesel hedef göstermeye dönüşen süreçler ne yazık ki kanıksanmış bir hal almaya başlamıştır. Bununla birlikte Meclis kürsüsünden tutun da basın yayın organlarına kadar Kürtçe kullanımı fiiliyat da yasaklanmaya / engellenmeye çalışılmıştır. Fiili bir müdahale ya da belirli bir hedef olarak karşımıza çıkmasa da seçim kampanyaları sürecinde birçok siyasi parti adayının ‘vaatleri’ arasında mültecilere yönelik ırkçı / ötekileştirici söylemler seçim kampanyalarının vazgeçilmezleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte özellikle mart ayı içerisinde Karabük’te okuyan çoğunluğu Afrika kökenli öğrencilere yönelik sosyal medya üzerinden ırkçı / ötekileştirici söylemlerle hedef göstermeye çalışan çok fazla paylaşımın olduğu bilinmektedir. Bunların doğrudan hedef gözetilerek yapılmamış olması ve herhangi bir eyleme dönüşmemiş olması basında tekil haber olarak yer almamasına yol açmışsa da böylesi reflekslerin ilerleyen süreçlerde çok ciddi saldırılar yaratabileceği kaygı uyandırıcıdır” bilgisi paylaşıldı.

3 AYLIK TARAMAYA GÖRE…

Son olarak “Gerçekleşen 3 aylık taramaya göre Kürt kimliğine ve diline yönelik bahsedilen saiklerle basında en az 25 saldırı / yok sayma haberi yer almıştır. Taramalarda, Kürt kimliğine yönelik ırkçı / ötekileştirici / yok sayma eylemlerinin daha çok Kürtçe ve politik tercihler üzerinden geliştiği görülmüştür. Devamla, aynı dönem içerisinde Mültecilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 4 saldırı / yok sayma haberi yer almıştır. Yine aynı dönem içerisinde Alevilere yönelik bahsedilen Saiklerle basında en az 3 saldırı / yok sayma haberi yer almıştır” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.