Sıcakta çalışma… Kalp krizi / beyin kanaması gibi nedenlerle ölümler artıyor!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, sıcakta çalışmak zorunda kalan işçileri gündemine alarak Türkiye’de bir yasal düzenlemenin söz konusu olmadığını vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2024 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2024 13:50
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Sıcakta çalışma… Kalp krizi / beyin kanaması gibi nedenlerle ölümler artıyor!

Sıcakta çalışan işçiler, çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalıyor, meslek hastalıkları ve kalp krizi / beyin kanaması gibi nedenlerle ölümler artıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de bir yasal düzenlemenin söz konusu olmadığını vurguladı.

“Geçtiğimiz yıl sıcakta çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden PTT, enerji, inşaat işçileri oldu. Bu yıl da Adana’da bir tarım işçisini kalp krizi geçirmesi sonucu kaybettik. 2024 yılında Mayıs ayı ile beraber aşırı sıcaklar başladı. Sıcaklık önümüzdeki günlerde hızla artacak ve 40-50 derece sıcakta açık alanda çalışan işçiler var.”

İŞÇİLER SICAK ORTAMLARDA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

“Peki, işçiler bu kadar sıcakta çalışmak zorunda mı? Bu kavurucu sıcakla bedensel gücümüz sınanmak zorunda mı? Hangi önlemler alınabilir?” sorularını yönlendiren İSİG Meclisi, “Önlemler alınmazsa, işten atılmaktan korkmadan, sıcakta çalışmayı reddedebilir mi? Bu ve benzeri sorular akla geliyor. Bu noktada birçok ülkede farklı kriterler mevcut ama neredeyse hiçbiri uygulanmıyor, işçiler sıcak ortamlarda çalışmaya devam ediyor. Oysa çalışma saatlerinde düzenlemeye gidilmesi ve hava sıcaklığının daha düşük olduğu saatlerde çalışılması, uygun (hafif ve nefes alabilen) iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanlar ve havalandırmanın oluşturulması, dinlenme molaları gibi önlemler alınmalı” bilgisini paylaştı.

ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLMİYOR

Devamında, “Ancak bu önlemler hayata geçirilmiyor, işçiler çalıştırılmaya devam ediyor, çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalınıyor, meslek hastalıkları (örneğin melanom dışı cilt kanseri) ve kalp krizi/beyin kanaması gibi nedenlerle ölümler artıyor. İSİG mücadelesi, çalışılan ortamlarda asgari ve azami sıcaklık sınırının koyulmasını sınıfsal bir talep olarak gündemine almak ve bu taleplerin hayata geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır” ifadeleri kullanıldı. 

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI TAKDİRDE…

Son olarak “Altını çizmemiz gereken bir husus da şu. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde işçilerin hukuken ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’ var. Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı yapmak büyük bir çoğunlukla kuru laf olarak kalıyor. Çünkü bu hakkı ancak ‘örgütlü işçiler’ hayata geçirebiliyor. Konumuz olan ‘sıcakta çalıştırma’da ise Türkiye’de bir yasal düzenleme söz konusu değil. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek de işçi sınıfının bir görevi olarak önünde duruyor” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.