TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Denizi'nde batan gemiden haber geldi

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında bulunan Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında su alarak batan ve 6 kişilik mürettebatı bulunan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin enkazına ulaşılmasının ardından dalış için hazırlık yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 14:30
Kaynak: AA
Marmara Denizi'nde batan gemiden haber geldi

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, bölgede arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Su altı robotuyla geminin batığına ulaşıldığını ve 3 boyutlu modellemesinin yapıldığını belirten Demirtaş, "Batık deniz tabanına normal bir şekilde oturmuş. Bu da bizim çalışmalarımızı kolaylaştıracak. Ekipler hava şartlarına göre batığa gün içinde dalış gerçekleştirecek. Şu anda 456 arama kurtarma personeliyle çalışmalar sürüyor." şeklinde konuştu.

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30'da Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Roda Limanı'na gitmek üzere hareket eden "Batuhan A" adlı kargo gemisi, ağır hava ve deniz şartları nedeniyle dün saat 06.20'de Karacabey ilçesi açıklarında batmıştı. Gemideki 6 kişilik mürettebat için çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından yürütülen arama kurtarma çalışmalarında geminin battığı bölgede boş can salı bulunmuştu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, dün saat 06.32'de Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne Batuhan A isimli gemiden acil durum sinyali geldiği hatırlatıldı. Hızla tüm deniz ve hava arama kurtarma unsurlarına olayın bildirildiği vurgulanan açıklamada, gemiye yapılan telsiz çağrılarına cevap alınamadığı için geminin acentesi ve personel listesi beyanındaki denizciler ile Gemi İnsanları Bilgi Sistemi'ndeki mobil cep telefonlarıyla iletişime geçilmeye çalışıldığı ancak yanıt alınamadığı ifade edildi.

Açıklamada, tüm arama kurtarma unsurlarına geminin batması nedeniyle otomatik uydu sinyali göndermiş olabileceği bilgisinin iletilmiş olduğu belirtilirken, Ulusal Otomatik Tanımlama Sistemi'nden alınan geminin son pozisyonunun da ekiplerle paylaşıldığı ifade edildi. Yapılan çalışmalar neticesinde, deniz yüzeyinin 51 metre altında sonar görüntüsüyle tespit edilen geminin, gece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından ROV cihazıyla yapılan sörveyde Batuhan A gemisi olduğunun kesinleştiği bildirildi. Bugün sabah saatlerinden itibaren söz konusu batığa dalış faaliyetinin gerçekleştirileceği ve denizde ve sahilde arama kurtarma faaliyetlerinin aralıksız olarak devam edeceği ifade edildi.

Marmara Denizi'nde batan gemideki mürettebatın yakınlarının endişeli bekleyişi devam ediyor. Kurtarma çalışmalarını sahilden takip eden aileler, olayı öğrendikten sonra büyük bir endişe içinde bekliyorlar.

Geminin ikinci kaptanı Hasan Mehmet Uyanık'ın oğlu Abdullah Uyanık, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayı dün amcasından öğrendiğini dile getirdi. Başta habere inanamadığını ifade eden Uyanık, "Babamı aradım ancak ulaşamadım. Bir süre evde bekledik ancak sonra Karacabey'e geldik. Kaymakam Bey yanımıza gelerek bizimle konuşma yaptı, sağ olsun ilgilendi. Devlet görevlileri bizimle ilgileniyor." şeklinde konuştu.

Uyanık, kaptanın acil yardım çağrısında bulunmasından sonra ilk anlardaki müdahale sürecinin araştırılmasını talep etti.

Babasının denizcilik sektöründe uzun yıllar çalıştığını ve deneyimli bir kaptan olduğunu belirten Uyanık, şunları söyledi:

"Babam, denizciliğe başladığından beri en az 40 yıl deneyime sahip. En son birkaç gün önce kendisiyle iletişim kurmuştum. Babam sürekli olarak 'Bu gemi batacak' diyordu. Ben ise 'Endişelenme' diyordum ancak babam mesleğini çok seviyordu, bu yüzden bırakmak istemiyordu. Gemimiz çok eskiydi. Bu tür gemilerin artık kullanılmaması gerekiyor. Babam sürekli geminin çok eski olduğunu dile getiriyordu."

Görüntüleme cihazlarıyla geminin enkazına ulaşılmasının ardından arama kurtarma ekiplerinin çalışması devam ediyor.

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30'da Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Roda Limanı'na gitmek üzere 1250 ton mermer tozu yüküyle hareket eden "Batuhan A" adlı kargo gemisi, ağır hava ve deniz şartları nedeniyle dün saat 06.20'de Karacabey ilçesi açıklarında batmıştı. Gemideki 6 kişilik mürettebat için çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından yürütülen arama kurtarma çalışmalarında geminin battığı bölgede boş can salı bulunmuştu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.