TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Denizi’nde batan gemi hakkında uzmanından önemli açıklama

Marmara Denizi açıklarında 15 Şubat günü sulara gömülen, 6 kişilik mürettebatıyla birlikte kayıp olan Batuhan A isimli kuru yük gemisindeki 4 denizciyi arama çalışmaları devam ederken, Bursa Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erinç Dobrucalı, geminin muhtemel batma sebeplerini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 11:46
Kaynak: İHA
Marmara Denizi’nde batan gemi hakkında uzmanından önemli açıklama

Marmara Denizi açıklarında, İmralı Adası’nın güneybatısında battığı bildirilen "Batuhan A" adlı kuru yük gemisi, 15 Şubat Perşembe günü sabah saat 07.12'de AIS sinyalini kaybetti. Sonar cihazlarıyla yapılan arama çalışmaları sonucunda geminin enkazı, 51 metre derinlikte tespit edildi. Havadan ve karadan devam eden arama kurtarma operasyonları sırasında, kayıp 6 mürettebattan 2'sinin cansız bedenine ulaşıldı. Diğer kayıp mürettebatın arama kurtarma çalışmaları devam ederken, geminin batma sebebi henüz belirlenemedi.

Bursa Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erinç Dobrucalı, Batuhan A gemisinin batmasıyla ilgili olası senaryoları değerlendirdi. Marmara Adası'ndan Gemlik'e mermer tozu taşıyan geminin, sızdırmaz ambar kapakları olması gerekirken mavi branda ile kapatıldığını vurguladı. Dobrucalı, yağışlı havada mermer tozlarının su almasıyla geminin ağırlaşabileceğini ve aşırı yük nedeniyle 53 yıllık geminin olumsuz hava koşullarına dayanma kapasitesinin düşük olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Erinç Dobrucalı, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Bu gemi 1971 yapımı eski bir gemi ancak sürekli seyir halinde. Geminin güvertesinde bulunan ambar kapakları normalde sızdırmaz olmalıydı ancak mavi branda ile kapatılmış. Geminin içinde bulunan mermer tozu gibi materyaller, sızdırmaz olması gereken ambarlara deniz suyu girmesine ve ağırlığın artmasına neden olabilir." şeklinde konuştu.

Ayrıca, Dobrucalı, "Geminin eski olması, faaliyetine engel değil. Ticari gemilerin 36 ayda bir tekne bakımı yapması gerekiyor. Yalnızca bakımı yapılan ve belgelendirilmiş gemiler, ticari faaliyetlerine devam edebilir. Bakımı yapılmamış gemilerin ticari faaliyetlerine devam etmesi mümkün değil." şeklinde ekledi.

Dobrucalı, "Batuhan A gemisi de tekne bakımı yapılmadan faaliyetine devam edemez. Geminin eski olması, faaliyette olmasına ve seyir yapmasına engel değil. Denizde can emniyeti için uluslararası bir sözleşme bulunuyor. Gemiler SOLAS sözleşmesine tabi. Ticaret gemilerinin en geç 36 ayda bir tekne bakımlarının yapılması gerekiyor. Ticaret gemileri en az 2-3 senede bir havuzlanarak bakım yapılıyor. Bu gemilerin denizde uygunluklarını belgeleyen belgeleri almadan denize çıkmaları mümkün değil. Geminin seyir halinde olması, bu belgeleri almış olduğunu gösterir. Klas kuruluşları, geminin can emniyetiyle ilgili kontrollerini de yapıp belgelendirir. Bu belgeler olmadan gemilerin denize çıkması mümkün değil. Personelin can yeleklerini kullanma şansı var ama neden gemiye binmediler, bunu bilmiyorum." dedi.

"Eski olsa bile bu gemi için çok büyük bir dalga boyu değil"

Prof. Dr. Dobrucalı, Batuhan A gemisinin seyir halinde olduğu sırada zaman zaman 3 metreye ulaşan dalga boylarını değerlendirdi. "Bu sıkıntılı süreç, görüntülerden gördüğümüz kadarıyla zaten akşam başlıyor. Batuhan A adlı gemi, aslında çok fazla olmayan 5 bofor kuvvetinde bir denizde, yani yaklaşık 2 buçuk metrelik bir dalga boyunda seyir yapıyor. Eski olmasına rağmen, bu gemi için çok büyük bir dalga boyu değil. Gemi önce kuzeye doğru yöneliyor, sonra tekrar güneye rotasına geliyor. O esnada deniz şartları etkiliyor, ama önce telsizden gemi personelinin yardım talebi geliyor. Gemi batmaya başladıktan sonra, kendi kendine deniz suyunun basıncıyla alarm gönderen EPİRP cihazları devreye giriyor. Sabah olması bir tesadüf, akşamdan başlayan bir süreç." ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.