Kredi ile alınan araçlarda zorunlu kasko uygulaması: Bankadan kaçış yok, istedikleri fiyatı veriyorlar

Kredi ile otomobil alanlar, bankaların zorunlu kasko poliçesi uygulamalarına isyan ediyor. Bazı bankalar, müşterilerini kendi belirledikleri yüksek primlerle kasko yaptırmaya zorlayarak tepki çekiyor

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 11:33
Kaynak: İHA
Kredi ile alınan araçlarda zorunlu kasko uygulaması: Bankadan kaçış yok, istedikleri fiyatı veriyorlar

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, bankalar, taşıt kredisi alan müşterilerine kasko poliçesi yapma şartı getiriyor ve bu poliçeleri bankadan yaptırmayanlara kredi vermeme tehdidinde bulunuyor. Dışarıdan daha uygun fiyatlı kasko tekliflerine rağmen, bankalar tarafından dayatılan kasko poliçeleri %30 oranında daha pahalı olabiliyor.

Vatandaşlar, bu uygulamanın serbest piyasa şartlarına aykırı olduğunu belirterek, zorunlu kasko uygulaması yapan bankaların denetlenmesini talep ediyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl bir bankadan kredi kullanan Hüseyin Yörür, bankanın kasko poliçesini zorunlu tutarak daha pahalı bir fiyatla müşteriye yüklediğini ve alternatif teklifleri kabul etmediğini söyledi.

Bankaların bu tür uygulamalarının, tüketicilerin seçim özgürlüğünü kısıtladığı ve rekabeti engellediği yönünde eleştiriler de gündemde.

Tüketici şirket seçmekte özgür

Konuyla ilgili tüketici derneklerinden yapılan açıklamada, “Sigorta poliçelerinde serbest piyasa kuralları geçerli olması nedeniyle, tüketiciler istedikleri acente ve şirketten kasko yaptırma özgürlüğüne sahiptir. Aksi durumlarda mahkemeye başvurma hakları vardır” denildi. Hukukçular ise “Bankalar kredi kullandırdığı aracın başına gelebilecek hasar durumlarında kendilerini garantiye almak adına kasko poliçesini zorunlu tutuyor. Bu yasal bir durum. Ancak ‘benden yaptıracaksın’ diye bir zorunlulukta bulunamazlar. Tüketici bunu kabul etmeyip, istediği ve uygun gördüğü acenteden poliçesini kestirip bankaya mail yoluyla ya da elden

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.