TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KKTC'nin 40. kuruluş yıldönümü İzmir'de kutlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. Kuruluş yıldönümü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu ve eşi Yusuf İnanıroğlu tarafından düzenlenen resepsiyon ile kutladı

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
KKTC'nin 40. kuruluş yıldönümü İzmir'de kutlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 40. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türkiye’de de tören ve etkinlikler düzenlendi. İzmir'de ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu ve eşi Yusuf İnanıroğlu tarafından düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. Wyndham Grand İzmir Özdilek’de düzenlenen Resepsiyona İzmir Valisi Süleyman Elban, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Erdoğan Gür, NATO Müttefik Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mustafa Oğuz, Hava Teknik Okullar Komutanı Tuğgeneral İbrahim Galip, Güney Deniz Saha Komutanı Tümamiral Yalçın Payal, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Tosun, EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, askeri ve sivil erkan ile Kıbrıs, Kore gazileri ile davetliler katıldı.

ÖZGÜRLÜK ÜLKÜSÜNDEN GERİ ADIM ATMADI

Başkonsolos Ayşen Volkan İnanıroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin; zulüm ve haksızlıklara karşı büyük bir fedakarlık gösteren Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve egemenliğe olan inancı sonucunda kurulduğunu söyledi. 1960 yılında kurulan ortak Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmadan önce Kıbrıs Türk halkının yıllarca İngiliz sömürge idaresi altında ikinci sınıf vatandaş olarak yaşamasına karşın Türklüğünü koruduğunu, Atatürk ilke ve inkılaplarından asla vazgeçmediğini belirten Ayşen Volkan İnanıroğlu, “Anavatanımız Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’ndan aldığı ilhamla haklı bir varoluş mücadelesine girişen Kıbrıs Türk Halkı; uzun yıllar boyunca Rum-Yunan ikilisinin baskı ve zulmüne karşı direnmiş ve tecrübe ettiği tüm zorluklara rağmen özgürlük ülküsünden geri adım atmamıştır. Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların ortaklığı temeline 16 ağustos 1960 tarihinde iki uluslu bir devlet olarak kurulan Ortaklık Cumhuriyeti, Rumların Enosis hayallerini gerçekleştirmek istemeleri nedeniyle sadece üç yıl sürmüş, Kıbrıslı Rumlar Enosis emellerine ulaşmak için Kıbrıslı Türkleri hükümetin tüm organlarından silah zoruyla atarak devleti ele geçirmiş, 1963-1974 döneminde 11 yıl insanlık dışı baskılar ve uygulamalar ile Kıbrıs Türklerini yok etmek istemiş, ancak Kıbrıs Türk halkı yılmamış ve direnmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

VAR OLMA MÜCADELESİ

Var olma mücadelesi, şanlı direnişi ve anavatan Türkiye’nin 1960 Kıbrıs antlaşmalarından kaynaklanan garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs Türklerinin özgürlüğüne kavuştuğuna dikkat çeken İnanıroğlu, “20 Temmuz 1974’de bizleri yok olmaktan kurtaran Anavatanımızın garantörlüğü ve her aşamadaki desteği Kıbrıs Türkleri için asla vazgeçilmezdir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığı adadaki barışın ve huzurun en önemli teminatıdır. Kıbrıs Türk halkı bugün kendi devletinde, anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinde güven ve barış içerisinde yaşamaktadır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.