TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kerbela Olayı nedir? Kerbela Olayı nasıl oldu? Aşure günü ne zaman?

10 Ekim 680 tarihinde, Yezid bin Muaviye ve adamlarının şehit ettiği Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakını tüm dünyada Kerbela Olayı olarak anılıyor. Kerbela Olayı nasıl oldu?

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2023 11:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kerbela Olayı nedir? Kerbela Olayı nasıl oldu? Aşure günü ne zaman?

28 Temmuz Cuma günü başlayan, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin muharrem ayının onuncu gününe denk gelen “Aşure Günü”nde şehit edilmesi sebebiyle “matem günü” olarak kabul edilen gün, İslam tarihinin en önemli günlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Emevi Devleti’nin ilk halifesi olan Muaviye bin Ebu Süfyan’ın uzun süren siyasi mücadeleleri sonucu 661’de halifelik makamını ele geçirmesiyle başlayan süreç, halifelik makamını saltanata dönüştürmek için oğlu Yezid adına halktan biat etmelerini istemesiyle sürdü.

Muaviye’nin 680’de ölmesiyle yerine geçen oğlu Yezid, ilk iş olarak Dördüncü Halife Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin’in kendisine biat etmesini talep etti.

Yezid’in halifeliğinin kabulü için Ehlibeyt üzerinde kurduğu baskıyı zamanla artırması üzerine Hz. Hüseyin, çevresindekilerle Mayıs 680’de Mekke’ye doğru ilerledi.

KUFELİLERDEN İHANET 

Yezid’in halifeliğini reddeden Kufeliler de Mekke’ye geldi ve Emevilere karşı birlik olma teklifiyle Hz. Hüseyin ve akrabalarını şehirlerine çağırdılar.

Daha önce hem babası Hz. Ali’ye hem de ağabeyi Hz. Hasan’a ihanet eden Kufelilerin bu teklifine şüpheyle yaklaşan Hz. Hüseyin, ilk olarak amcasının oğlu Müslim bin Akil’i Kufe’ye gönderirken, Kufe’de 18 bin kişi Müslim’in önünde Hz. Hüseyin’e biat ettiler. Ancak daha sonra Kufeliler ihanet ederek, Emevilerin Müslim’i öldürmesine müsade ettiler.

Kufelilerin halifeliğine biat etmesini memnuniyetle karşılayan ama Müslim’i öldürmesinden haberi olmayan Hz. Hüseyin, aile bireyleriyle Kufe’ye gitti.

Yolda Müslim’in başına gelenleri haber alıp Kufe’ye gitme kararını gözden geçiren Hz. Hüseyin, Müslim’in oğullarının babalarının intikamını almak istemelerini söylemesi üzerine yoluna devam etti.

ÇÖLÜN ORTASINDA SUSUZ BIRAKILDILAR

Kufe Valisi Ubeydullah bin Ziyad’ın bin askerle gönderdiği Hürr bin Yezid, kafilenin yola devam etmesine izin vermedi ve Hz. Hüseyin’e validen yeni bir emir gelinceye kadar Kufe ile Medine arasında bir yol takip etmesini istedi.

Bunun üzerine Fırat Nehri kenarındaki Kerbela Çölü’ne önce Hz. Hüseyin, sonra Yezid’in komutanı Ömer bin Sa’d ulaştı. Kufe Valisi Ubeydullah, Ömer’e, Hz. Hüseyin’den Yezid adına biat almasını, aksi halde suyla bağlantısının kesilmesi emrini verdi. Biat teklifini kabul etmeyen Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişi Kerbela Çölü’nün ortasında susuz bırakıldılar.

72 KİŞİ ŞEHİT DÜŞTÜ

Durum değerlendirmesi yapan Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişiler, zulme boyun eğmemek için çarpışarak Allah yolunda ölmeyi seçtiler. Yaptığı zulüm karşısında ordusunun isyanından çekinen Ömer bin Sa’d, ilk oku atınca taraflar arasında çatışma başlamış oldu.

Çarpışmada, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve aralarında kadınlarla birlikte çocukların da olduğu 71 kişi şehit düştü. Başta Hz. Hüseyin olmak üzere bazı Ehlibeyt mensuplarının başlarını keserek mızraklara taktılar. Hz. Hüseyin’in kesilen başı Yezid’e gönderilip, cenazeleri ise Beni Esed mensubu El-Gadiriye köylülerince Hair denilen yere gömüldü.

MUHARREM AYININ ANLAMI NEDİR?

Muharrem, Hicri takvime göre yılın birinci ayı olarak kabul edilmekte. Arapça bir kelime olan Muharrem, “haram”dan türemiş olup, sözcük karşılığı haram olan, yasaklanan anlamında gelir. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) bile, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınıp, Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirleriyle savaşmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınmışlar.

Muharrem Matemi'nin amacı, bu gibi acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insani değerleri ve Alevî öğretisini benimsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürmek, kurban kesmek ve et yemek yasak olup, Matem boyunca herhangi bir canlıya eziyet edilmesine izin verilmez.

Kalp kırmamak, söylemleri ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkeleri arasındadır. Sağlığı yerinde olan kişiler oruç ibadetlerini yerine getirirler. Matem, kendine eziyet etmeyi değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması için olanları anmayı ve unutmamayı amaçlar. Kerbelâ katliamında hasta olduğundan ötürü İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi sebebiyle de Allah'a şükredildiği için Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile son bulur. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılarak, 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve kimselere dağıtılır.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN, ORUÇ TUTULUR MU?

Aşure günü, 28 Temmuz 2023 Cuma günü olarak kabul edilir. Hadislerde aşure gününde oruç tutmanın sünnet olduğu bildirilir. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.