TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınların 1 Mayıs’ı… İş yerinde patronlar, evde erkekler baskı kuruyorlar!

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın ardından değerlendirme metni paylaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu, “Kadınlar yaşamın her anında hayati tehlikeyle karşı karşıyalar. İş yerinde patronlar, evde erkekler kadınların üzerinde baskı kuruyorlar” mesajını verdi

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 12:50
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kadınların 1 Mayıs’ı… İş yerinde patronlar, evde erkekler baskı kuruyorlar!

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, dünyanın dört bir yanından mücadele karelerine tanıklık ederken, Türkiye’den de ses yükseldi. Emek-meslek ve kadın örgütlerinin çağrısıyla alanlara inen tüm emekçiler, kolluk kuvvetlerinin müdahalesine rağmen hak arayışını sürdürdü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri de meydanlardaydı. 1 Mayıs’ın ardından değerlendirme metni paylaşan platform, “Kadınlar hem emek hem yaşam mücadelesi veriyorlar. Evde, işte ve ücrette eşitlik için mücadelemiz devam ediyor. Patronların, ataerkinin, kapitalizmin karşısında direnen Kadın Meclisleri var!” dedi.

KADINLAR HEM EMEK HEM YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR

“Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Kadınlar!” başlıklı bir açıklama paylaşan platform, şunları kaydetti:

“Bu 1 Mayıs’ta da İstanbul’da Taksim’e girmek üzere Saraçhane’de ve 8 ilde meydanlardaydık! ‘Patronların ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız’ dedik. Kadınlar çalışma hayatında sömürülmeye devam ediyor. Hem daha düşük ücretlerle hem de güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Ev içi emekleri değersizleştirilerek ailenin ücretsiz işçisi, kölesi oluyorlar. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücü dahil sayılmayan kadınların sayısı 8 milyon 60 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı 2023 yılın 4. çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) 21 milyon 20 bin. 1 Mayıs 2023’ten bugüne öldürülen kadınlardan 38’inin çalıştığını biliyoruz. Kadınlar yaşamın her anında hayati tehlikeyle karşı karşıyalar. İş yerinde patronlar, evde erkekler kadınların üzerinde baskı kuruyorlar. Kadınlar hem emek hem yaşam mücadelesi veriyorlar. Evde, işte ve ücrette eşitlik için mücadelemiz devam ediyor. Patronların, ataerkinin, kapitalizmin karşısında direnen Kadın Meclisleri var!”

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.