TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın Dayanışma Vakfı’na anlamlı ödül

1993’ten bugüne, kadın dayanışması yoluyla, kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan Kadın Dayanışma Vakfı ödüle layık görüldü

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 15:02
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kadın Dayanışma Vakfı’na anlamlı ödül

Mimar Kerem Türker Vakfı’nın Lale Dikmen Türker Ödülü'ne bu yıl, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları yürüten ve Ankara'da ilk kadın sığınma evini 1993 yılında açan Kadın Dayanışma Vakfı değer görüldü.

KADIN HAREKETİ TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİP

Kadın Dayanışma Vakfı, resmi olarak kurulduğu 1993’ten bugüne, kadın dayanışması yoluyla, kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan, şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma kuran ve feminist ilkelerle çalışma yürüten bağımsız bir kadın örgütü. Vakfın kökeni Ankara’da 1987 yılında bir grup aktivist kadının oluşturduğu ‘Kadın Tartışma Grubu’na dayanıyor. Bu grup düzenli olarak bilinç yükseltme toplantıları ile bir araya gelinen, kadınlık deneyimlerinin paylaşıldığı ve kadına yönelik şiddetin yaygınlığına dair farkındalığın oluşmasına aracılık etmesiyle kadın hareketi tarihi açısından büyük bir öneme sahip.

KADINLARIN ÜCRETSİZ DESTEK ALABİLECEKLERİ…

Bu toplantılarda biriken deneyimler sonrası, şiddete maruz kalan ka­dınların ücretsiz destek alabilecekleri bir Kadın Danışma Merkezi açma ihtiyacına dair adımlar atılıyor. Bu adımlardan ilki 1991 yılında bir belediye iş birliği ile açılan Ankara’nın ilk ‘Kadın Danışma Merkezi’ oluyor. Böylece bir kadın sivil toplum örgütü ile yerel yönetim arasındaki ilk iş birliği gerçekleşir. Vakfın resmen kurulduğu 1993 yılında ise bir ilke daha imza atılarak yine bir belediye iş birliği ile Türkiye’nin ilk feminist Kadın Sığınağı açılır. Sığınak çalışmaları yıllar içerisinde çeşitli nedenlerle sona ererken, şiddete maruz bırakılan kadınlarla dayanışma kurulan bağımsız Kadın Danışma Merkezi çalışması ise günümüzde halen sürüyor.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.