TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Japonya’da yayılan enfeksiyon Türkiye için risk mi?

Tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyonun Japonya'da rekor bir hızla yayıldığı ve yetkililerin nedenini belirlemekte zorlandığı kaydedilirken, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Türkiye için risk olup, olmayacağını aktardı

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 11:25
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Japonya’da yayılan enfeksiyon Türkiye için risk mi?

Japonya'da bilim insanlarının henüz nedenini belirleyemediği bir enfeksiyonun rekor hızla yayıldığı kaydediliyor. Peki, aktarılan bilgiler doğru mu ve Türkiye için bir risk söz konusu mu?

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, “İleri yaştaki kişilerin, deriye hasar veren bir yaralanma öyküsü ya da alkol bağımlığı veya diyabet gibi altta yatan ciddi hastalıkları bulunan risk altındaki bireylerde bu enfeksiyonlar öldürücü olabilmektedir” dedi.

BU ENFEKSİYONLAR ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİYOR!

Verilen bilgiler arasında şu ifadeler yer alıyor: “Son günlerde ulusal ve uluslararası basında Japonya’da görülen bir enfeksiyon hastalığına ilişkin haberler dikkat çekmektedir. ‘Et yiyen bakteri’, ‘gizemli hastalık’ vb. başlıklarla basında yer alan bu enfeksiyon hastalığının Japonya Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü tarafından Streptokoksik Toksik Şok Sendromu olarak tanımlandığı anlaşılmaktadır. Streptokoksik Toksik Şok Sendromu, Streptococcus pyogenes olarak adlandırılan ancak halk arasında beta mikrobu olarak bilinen A Grubu Beta Hemolitik Streptokok türü bakterilerin enfeksiyonlarında mikroorganizma toksinlerinin derin dokulara ve kan dolaşımına karışması ve hastanın bağışıklık sisteminin şiddetli yanıt vermesi ile ortaya çıkan şok ve organ yetmezliği tablosudur. İleri yaştaki kişilerin, deriye hasar veren bir yaralanma öyküsü ya da alkol bağımlığı veya diyabet gibi altta yatan ciddi hastalıkları bulunan risk altındaki bireylerde bu enfeksiyonlar öldürücü olabilmektedir.”

BİLİMSEL BİR KANIT YOK

“Anılan enfeksiyondan korunmada açık yarası bulunan bireylerde el yıkamanın önemine dikkat çekilmekte bu kişilerin yüzme havuzlarından, kaplıca havuzlarından uzak durmaları öğütlenmektedir” sözlerine dikkat çeken İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, “Esasen boğaz enfeksiyonlarına neden olan etkene yönelik -hekim tarafından önerilmesi durumunda- antibiyotik tedavisinin de etkili olduğu bildirilmektedir. Küresel bir tehdit olarak görülmeyen bu durumun son dönemde Japonya’daki görece artışının hangi etkenlere bağlı olduğu konusu henüz bir netlik kazanmamıştır. Kovid-19 enfeksiyonun bağışıklık sistemine etkilerinden kaynaklanabileceği öngörülmesine karşın buna destekleyen bilimsel bir kanıt yoktur. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi tarafından bu hastalıkla ilgili olarak uluslararası seyahatler açısından şimdilik Japonya’ya yönelik bir uyarı veya kısıtlama bulunmamaktadır” bilgisini paylaştı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.