İzmir’in elması ne zaman işlenecek?

Yaklaşık 15 yıl önce Kemeraltı’ndan kaldırılıp, Bornova Işıkkent’e götürülen ayakkabıcıların durumu muamma… Boşaltılan ve harabeye dönen Ayakkabıcılar Sitesi’nde ise in, cin top oynuyor

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2019 10:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilksesgazetesi.com
İzmir’in elması ne zaman işlenecek?
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir’in Kemeraltı bölgesinde yer alan Ayakkabıcılar Sitesi bundan 15 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesinin talimatıyla boşaltıldı; yılların ayakkabıcısı, ulaşımı çok zor sağlanan Bornova Işıkkent’e götürüldü. Oradaki sanayi bölgesinde işine devam eden esnafın zaman içerisinde konumundan memnun olmadığı, birçok imalat yerinin kepenk indirdiği iddia edilirken, terk edilen 926 Sokak ise görenlerin içini acıtıyor. Çünkü pasajların çoğu hayvanlar ve kimsesiz insanlar için adeta bir barınak olmuş. İç kısımları harabeye dönen pasajlar için çağrıda bulunan vatandaş, kimsenin uğramadığı sokakların da canlanmasını istiyor. Geçmiş yıllarda Kemeraltı’ndaki hareketlilikten ve yerin dar olmasından kaynaklı olarak ayakkabıcıların taşındığı ileri sürülürken, şimdi yaşananlar büyük bir pişmanlığı da beraberinde getiriyor. Vatandaş görüşü dışında yönümüzü Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya’ya da çevirdik. Bölge ile alakalı tüm bu eleştirilere yanıt veren Kaya, 3-4 sene içerisinde 926 sokakta gelişmelerin yaşanacağını kaydetti. İzmir’in elmasını en iyi şekilde işleyeceklerini vurgulayan Kaya, “Esnaf her zaman ümidiyle yaşar. Bakalım… Ümit ediyoruz ki üç, dört seneye kadar iyi şeyler yaşanacak” dedi. Pınarbaşı’nda daha iyi kazanç sağlayacağını düşünen ayakkabıcıların şu an kar elde edemediğini söyleyen Kaya, 15 yıl önce dernek olarak görevde olsalardı el birliğiyle bu terk edilişi engelleyebileceklerini ve küçük ölçekli esnafı koruyabileceklerini söyledi. Butik oteller, gençlerin gelebileceği kafeteryalar ve sanat sokaklarıyla bölgeyi ihya edeceklerinin altını çizen Kaya, sadece Ayakkabıcılar Sitesi’ni değil, tamamen Kemeraltı bölgesini en iyi şekilde işleyeceklerini vurguladı. Bakalım Kaya’nın bu sözleri gerçekleşecek mi?



“BUNLARI AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
“Bahsini ettiğimiz bölge yaklaşık 12-13 senedir bu halde boşaltılmış durumda” diyen Kaya, şu sözleri kullandı: “Biz buralarla alakalı sürekli çalışmalar yaptık. Adliye’nin Kemeraltı’ndan taşınması, Kemeraltı’ndaki diğer tüm sıkıntılar, vergi dairelerinin taşınması, ayakkabıcıların gitmesi hep bir sıkıntı. Bunları aşmaya çalışıyoruz. TARKEM adında bir şirket kuruldu. Ben de TARKEM’in yönetim kurulundayım. Hissedar anlamında değil de, sadece Kemeraltı’nda yapılacak ve yapılması gereken işler anlamında yönetimdeyim. Şimdi orada TARKEM ile birlikte hareket ediyoruz. Butik oteller, gençlerin gelebileceği kafeteryalar –hatta Konak Belediyesi ve büyükşehir belediyesi olarak orada bir sanat sokağı yapma fikrimiz var.”



“FUTBOL TOPU GİBİ OYNADILAR”
926 sokaktaki hanların birçoğunun özel mülk olduğunu aktaran ve partilerden dolayı sürekli engellendiklerini söyleyen Kaya, “Birebir, herkesle temas etmek zorundayız. Bölge için bizler neredeyse 10 senedir uğraşıyoruz ama hep ötelendik. Partilerden dolayı hep bir karışıklık yaşandı. Biri çıkıp ‘burası benim bölgem değil’ dedi, diğeri ‘senin bölgen, sen ilgilen’ dedi. Böyle futbol topu gibi oynadılar. 8 senedir başkanlığı yapıyorum. Bu sene içerisinde derneğimiz daha da oturmaya başladı, insanlarla ilişkilerimiz daha iyi hale geldi. Zamanla Kemeraltı’nı harekete geçirmeye başladık. Konak Belediyesi’yle de, Büyükşehir Belediyesi’yle de aramız iyi. Kemeraltı’nı, ‘gece yaşayan bir Kemeraltı’ projesi ile birkaç sene içerisinde daha yaşayan bir yer haline getirecek ve o bölgelerin dolmasını sağlayacak bir yer olması için hazırlık aşamasındayız. Bazı projelerimiz de bitti hatta. Yaklaşık 3-4 seneye kadar yaşayan bir Kemeraltı’na sahip olacağız. Sadece Ayakkabıcılar Sitesi anlamında değil, Kemeraltı’nın birçok noktasını canlandıracağız” dedi.



14 BİN ESNAF SAYISI 10 BİNE DÜŞTÜ
Ayakkabıcılar Sitesi’nin Kemeraltı’nda en ölü bölge olarak göründüğünü açıklayan Kaya, “Ama çok daha atıl da olan yerler var. Mesela Beyler Sokağı, sigorta binalarının orası, Hisarönü’nün arka tarafları, balık halinin etrafı… Bir de 2016 yılından beri adı belli olmayan bir krizden kaynaklı 14 bin esnaf sayısının 10 binlere düştüğünü görüyoruz. Yani krizin de etkisi var. Esnaf her zaman ümidiyle yaşar. Bakalım… Ümit ediyoruz ki üç, dört seneye kadar iyi şeyler yaşanacak” diye konuştu. Kemeraltı’nda o dönem bir dernek olmadığını ve Kemeraltı’nın sahiplenilmediğini belirten Kaya, “Bu nedenlerden dolayı o dönem hiçbir şey yapılmadı. Bir araya gelinemedi” dedi. Kemeraltı’nın İzmir’in göbeğinde bir elmas olduğunu söyleyen Ümit Kaya, “Ege Bölgesinin de ortak noktası. Ayakkabıcılar Sitesi’nin Pınarbaşı’na taşınması ayakkabıcıların da işlerini aslında iyi olacak diye düşünülürken bozdu. Çünkü Kemeraltı’nda sıcak döngü daha fazlaydı. Biz o dönem bu görevde olsaydık belediye başkanlarıyla görüşüp büyük toptancılar bir tarafa küçük ölçekli esnafın Kemeraltı’nda kalmasını sağlardık. Buradaki canlılığın ölmemesi için çabalardık. O dönemler işler de hızlıydı, hareketliydi. Bölgenin bu hareketlilikten dolayı ayakkabıcılara yetemediğini düşündüler. Şimdi ise tam tersi. Piyasa felç. ‘Keşke Kemeraltı’ndan gitmeseydik’ diyen küçük ölçekli imalatçılar var. Yani konjektür değişti. Şu anki konjektür olsaydı ayakkabıcılar belki oraya taşınmazdı. Kemeraltı’nda bir nakit para döngüsü var. Perakendeci var. Ulaşım sorunu yok. Ama ayakkabıcılar alınıp Pınarbaşı’na götürüldü. Fakat biz bu açığı kapatacağız” cümlelerini kullandı.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.