TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de alternatif finansman çözümleri konuşuldu

Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, finansal kiralama, faktoring, finansman ve varlık yönetim şirketlerinin finansal destek sağlamada bankalarla rekabet edebilecek konuma geldiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 14:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir’de alternatif finansman çözümleri konuşuldu

KEMAL ÖZKURT - İzmir’de Anadolu Panelleri kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde "Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi" paneli düzenlendi. Panelde, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Finansal Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın sorularını cevapladı. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ballı, FKB’nin banka dışı KOBİ ve işletmelere finansal destek sağlayabilecek bir alternatif olduğunu faktorink desteğinde yaratılan yüzde 80-100 arası faizlerin ise gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öte yandan, faktöring firmalarının reel sektörde işlem hacminin 820 milyar TL’lik bir rakama ulaştığını söyleyen Ballı, “Finansal Kurumlar Birliği’nin payı olan 1 trilyon 220 milyarlık kısmın 820 milyar TL’si faktöring tarafından geldi. Bu da üreticilerin bu tarz nakite sıkıştıklarında birliğimizin üyesi olan faktöring firmaları işletmelere ciddi destek sağlıyor” dedi.

FAİZ ORANLARI BANKALARA YAKIN

FKB’nin bankacılık dışı bir kesim olduğunu belirterek faktorink, leasing, tasarruf finansmanı ve varlık yönetim şirketleriyle KOBİ, bireysel ve kurumsal işletmelere finansal destek sağladıklarını belirten Ballı, “Finansal Kurumlar Birliği olarak bankacılık dışı kesimiz. Bankacılık dışı kesim, dediğimiz faktorink, leasing, tasarruf finansmanı ve varlık yönetim şirketlerinden oluşmaktadır. Birliğimizde toplam 123 üyemiz var. Bu kesimde KOBİ ve işletmelere finansal destek sağlıyoruz. Ağırlıklı olarak kullandığımız kaynağı bankalardan borçlanıyoruz. Bu panelleri düzenlememizin sebebi sanayi odası üyelerine bankacılık dışı kesim olarak neler yaptığımızı anlatmak. Şirketlerimiz işletmelerin yüzün vadeli borçlanmalardınsa uzun vadeli borçlanmalarda üreticilerin işletmecilerin yanında oluyor. Bu dönemde yatırımcıların leasing firmasıyla çalışmaları avantaj sağlayacaktır. Faktöring sektöründe nakite ihtiyacı olan firmalara destek oluyoruz. Faktöring firmalarının reel sektörde işlem hacmi 820 milyar TL’lik bir rakama ulaşmıştı. Finansal Kurumlar Birliği’nin payı olan 1 trilyon 220 milyarlık kısmın 820 milyar TL’si faktöring tarafından geldi. Bu da üreticilerin bu tarz nakite sıkıştıklarında birliğimizin üyesi olan faktöring firmaları işletmelere ciddi destek sağlıyor. Faizin faktöring firmalarında yüksek olması algısı geçmişten kalan bir söylenti. Yüzde 80 ya da 100 diye bir rakamımız yok. Bugün sektör, BDDK’dan hizmet alan firmalardan oluşuyor. Faiz oranlarımız, bankaların kredi oranlarına yakın” diye konuştu.

BANKALARLA YARIŞABİLİR DURUMDAYIZ

Desteklerini faturalı belli bir mal karşılığına yaptıklarını söyleyen Ballı, “Bir fatura karşılığında finansman yapıyoruz. İşletme sermayesi alınmıyor bir fatura olması gerekiyor ya da çek ya da leasing tarafında bir kiralama olması gerekiyor. Makine alınacağı zaman leasing sektörü devreye gidiyor. Taksit öder gibi makine ödeniyor. Bankalar geçmişte daha kolay para verdiği için öyleydi ama şu anda leasing sektörüyle çalışmalarını öneririm şirketlerin. Büyün sermayeyi toprağa ve inşaata verirseniz makineye ihtiyaç kalır, bunu da leasing sektörleri bunu yapıyor. Kaynağı dış borçlanmayla yapabiliyoruz. Faktöring daha çok bankalardan alıyor. Leasing sektörü katılım bankaları da leasing yapmaya başlayınca bankalar bizi. Pastadan pay alıyor bankalar 4 biz 4 paylaşıyoruz. Birinin üye şirketlerin pazar payını yükseltmek için bu tarz çabalarımız oluyor. Yeni yeni bu panellerle kobi tarafına dokunarak 8-9 puanlık pazardan pay almayı düşünüyoruz. Güçlü bir üye yapımız var. Banka faizleri yüzde 65 civarında bizim birlikteki oranlar da 65 70 civarında. Şu anda bankalarla yarışabilir durumdayız” dedi.

BAZI FİRMALARIN KREDİYE ERİŞİMİ YOK

Yaptıkları bir anket sonucunda firmaların en çok finansmana erişim sıkıntısı yaşadıkları sonucuna vardıklarını belirten Yorgancılar, “Bir anket yaptık krediye ulaşmada sorun yaşadınız mı diye sorduk 3 üyemizden 1’i hem çok az hem de yüksek maliyetlerle aldığını yüzde 22 ise hiç kredi alamadığını söyledi. Her bankaya gidenin de kredi alacağını da kabul etmiyorum. Uygun değilse zaten alamaz. İş insanlarımızın bu işle ilgili iş hayatında birçok kişinin hesap planını açık net bir şekilde biliyor olması lazım. Tam bir finansal okur yazarlık bütün kalemlerin hepsini bilmektir derim. akdi kredi, gayri nakdi kredi, ticari kredi, Eximbank, reeskont kredisi diye gidiyor. İstersen leasing yap o da bir kredi. Bizim burada konuşmamız gereken şey maaliyet.  Alternatif finansal kaynaklar nedir? Doğru maliyeti ne? Alternatif finansal kaynaklar nedir ve maliyeti nedir buna bakmak lazım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.