TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsan Hakları Derneği: Taksim yasağı kaldırılsın!

Emek-meslek örgütleri Bakan Yerlikaya’nın 1 Mayıs açıklamasına tepki gösterirken, İHD tarafından da çağrı geldi: “Taksim yasağı kaldırılsın!” 

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 12:59
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İnsan Hakları Derneği: Taksim yasağı kaldırılsın!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 1 Mayıs İşçi Bayramını, İstanbul’daki Taksim meydanında kutlamak üzere yaptığı başvurunun reddedildiğini açıkladı. Yerlikaya bugünkü basın açıklamasında, İstanbul’da toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılabilecek mekanların ocak ayında belirlendiğini, Taksim meydanının bu alanlardan biri olmadığını söyledi.

Yapılan açıklama emek-meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılanırken, bir eleştiri de İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) geldi.

NELER OLMUŞTU?

İHD açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“2007 ve 2008 yıllarında 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkan tüm yollar çelik bariyerle ve polis barikatları ile kapatılmış, Taksim’de 1 Mayıs kutlaması yapmak isteyen emekçiler ve tüm toplumsal kesimler engellenmiş, üzerlerine gaz bombaları atılmış ve çok sayıda kişi polis şiddetine maruz kalmış, gözaltına alınmıştı. 2009 yılında ise 1 Mayıs'ın, ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısı 22 Nisan günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve yine polis bariyerleri ve barikatları ile katılımın engellenmesine rağmen 5 binden fazla kişi, Taksim meydanında 1 Mayıs'ı kutladı. İktidar tarafından güvenlik güçleri eliyle engellenmeyen 2010, 2011, 2012 yıllarında da 1 Mayıs kutlamaları hiçbir sorun yaşanmadan coşkulu bir şekilde Taksim’de yapıldı. 2013’te ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, metro inşaat çalışmalarını bahane ederek Taksim’i bir kez daha yasakladı.”

TAKSİM, İŞÇİYE VE EMEKÇİYE KAPATILDI

Dernek son olarak “Anayasa Mahkemesi 2023 yılında Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin ‘Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi’ olduğuna hükmetti. Kararda, meydanın, ‘emekçilerin ortak hafızasının varlığı olduğu’ belirtiliyordu. 2013 yılından beri Anayasa başta olmak üzere hukuk ayaklar altına alınarak Taksim, işçiye ve emekçiye kapatıldı. İşçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri, kentlerin en merkezi meydanlarında, İstanbul'da da Taksim'de kutlama hakları vardır, Taksim yasağı kaldırılsın” çağrısında bulundu.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.